Ηλεκτρικό ρεύμα: Χαμηλότερες έως 20% αναμένονται οι χρεώσεις των παρόχων

Ηλεκτρικό ρεύμα: Χαμηλότερες έως 20% αναμένονται οι χρεώσεις των παρόχων

Χαμηλότερα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος φέρνει για τους καταναλωτές τον Οκτώβριο η αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου και η υποχώρηση της οριακής τιμής στη χονδρεμπορική αγορά

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλότερα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος φέρνει για τους καταναλωτές τον Οκτώβριο η αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου και η υποχώρηση της οριακής τιμής στη χονδρεμπορική αγορά. Οι τιμές που θα ανακοινώσουν σήμερα οι πάροχοι αναμένεται ότι θα κινηθούν σε ποσοστό 15%-20% κάτω από αυτές του Σεπτεμβρίου και θα διαμορφωθούν για τη μεγάλη γκάμα των καταναλωτών στο εύρος των 60-70 λεπτών ανά κιλοβατώρα έναντι 70-80 λεπτών ανά κιλοβατώρα τον Σεπτέμβριο. Σε αυτά τα επίπεδα αναμένεται να τιμολογήσει και ο μεγαλύτερος πάροχος της αγοράς, η ΔΕΗ. Επιπλέον, και έπειτα από παρέμβαση της ΡΑΕ, δεν θα υπάρξουν στα τιμολόγια του Αυγούστου εκπτώσεις που να συνδέονται με τη διακύμανση της χονδρεμπορικής αγοράς, ώστε οι τιμές να είναι απόλυτα ξεκάθαρες και συγκρίσιμες για τον καταναλωτή.

Οι προμηθευτές θα οριστικοποιήσουν σήμερα τους τιμοκαταλόγους τους αξιολογώντας και τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την πορεία της τιμής φυσικού αερίου στο TTF. Οι μέχρι τώρα υπολογισμοί τους έλαβαν υπόψη τιμή αερίου στο TTF στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 260 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Σεπτέμβριο, μέση οριακή τιμή ρεύματος τον Οκτώβριο γύρω στα 440 ευρώ ανά μεγαβατώρα και συνολικό χονδρεμπορικό κόστος στα 550 ευρώ/μεγαβατώρα. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις για άλμα της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος τον Σεπτέμβριο πάνω από τα 500 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στις οποίες στηρίχθηκαν τα τιμολόγια του τρέχοντος μηνός, δεν επαληθεύτηκαν. Η μέση οριακή τιμή μέχρι και χθες ήταν στα 438 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που σημαίνει ότι οι υψηλές τιμές του Σεπτεμβρίου έφεραν στους παρόχους υπερέσοδα τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν για να μειώσουν σημαντικά τις τιμές για τις καταναλώσεις του Οκτωβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές τιμές για τους καταναλωτές θα διαμορφωθούν μετά τις επιδοτήσεις που θα ανακοινωθούν αύριο. Οπως έχει γίνει ήδη γνωστό, από τον Οκτώβριο θα σταματήσουν να ισχύουν οι οριζόντιες επιδοτήσεις και θα τεθεί σε εφαρμογή το μοντέλο των κλιμακωτών επιδοτήσεων.

Στα 60-70 λεπτά/kWh χωρίς την επιδότηση αναμένεται να διαμορφωθούν οι τιμές στην πλειονότητά τους.

Οι κλίμακες των επιδοτήσεων θα είναι τρεις και η επιδότηση θα διαφοροποιείται ανάλογα με την κατανάλωση. Το πρώτο εισαγωγικό κλιμάκιο με τη χαμηλότερη κατανάλωση, που ενδέχεται να φτάνει τις 500 κιλοβατώρες τον μήνα, θα έχει την υψηλότερη επιδότηση, που πιθανότατα να κινηθεί κοντά στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου, δηλαδή περίπου στα 63,9 λεπτά η κιλοβατώρα.

Για τα επόμενα δύο κλιμάκια με τις υψηλότερες καταναλώσεις, οι επιδοτήσεις θα βαίνουν μειούμενες. Για αυτά τα κλιμάκια θα προβλέπεται και ένα «μπόνους» σε όσους επιτυγχάνουν εξοικονόμηση ενέργειας 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και θα φτάνουν στο ύψος επιδότησης του αμέσως προηγούμενου κλιμακίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή