Το Lyktos Group στην ΑΜΚ της Παγκρήτιας

Το Lyktos Group στην ΑΜΚ της Παγκρήτιας

Απαλλακτική απόφαση από Επ. Κεφαλαιαγοράς για Μ. Σάλλα σχετικά με τη χειραγώγηση της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς το 2010

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον δρόμο για τη συμμετοχή του Lyktos Group στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Παγκρήτιας Τράπεζας ανοίγει η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υπέρ της απαλλαγής του Μιχάλη Σάλλα για την υπόθεση που αφορούσε χειραγώγηση στο πλαίσιο της ΑΜΚ που πραγματοποίησε η Τράπεζα Πειραιώς το 2010.

Αυτό προκύπτει από τη χθεσινή δήλωση του Μιχάλη Σάλλα, που ακολούθησε της απαλλακτικής απόφασης, στην οποία σημειώνει ότι «η Lyktos Participations υπό την ιδιότητά της ως στρατηγικός επενδυτής της Παγκρήτιας Τράπεζας είναι σε θέση πλέον να εντείνει τις προσπάθειές της, σε συνεργασία με τη διοίκηση της τράπεζας, για την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας». Στην ίδια ανακοίνωση ο Μιχάλης Σάλλας κάνει λόγο για «θεσμικά ορθή απόφαση που αναδεικνύει την ευθυκρισία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε ζητήματα ουσίας». Η ΑΜΚ θα είναι κατά το ποσό των 39,5 εκατ. ευρώ, με την έκδοση και διάθεση μέσω δημόσιας προσφοράς 78.966.680 νέων, κοινών, ονομαστικών, μετά ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,50 ευρώ η κάθε μία, με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων της, με αναλογία μία νέα μετοχή για κάθε μία παλαιά και με τιμή διάθεσης 1,25 ευρώ για κάθε μία νέα μετοχή, με σκοπό την άντληση 98,7 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της Παγκρήτιας αναμένεται έως τα τέλη Σεπτεμβρίου να υποβάλει προς έγκριση στην ΤτΕ αναλυτικό capital plan. Οπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο, «το σχέδιο κεφαλαιακής αποκατάστασης θα πρέπει να περιλαμβάνει αναλυτικότερες πληροφορίες και στοιχεία σε σχέση με αυτό που υποβλήθηκε στις 15 Ιουλίου 2022, να λαμβάνει υπόψη τις παρατηρήσεις που έχουν ληφθεί από την ΤτΕ, να συνάδει με την αναθεωρημένη στρατηγική για τη μείωση των ΝΡΕs της τράπεζας και να αποτελεί μέρος του ευρύτερου επιχειρηματικού σχεδιασμού, μέσω του επικαιροποιημένου και συνολικού επιχειρηματικού σχεδίου για τον όμιλο». Το επιχειρησιακό πλάνο προβλέπει την απορρόφηση των εργασιών της HSBC στην Ελλάδα καθώς και τη συνένωσή της με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

Η Lyktos Participations Επενδύσεων και Συμμετοχών διαθέτει το 19,95% της τράπεζας, η Alfa Ocean Developments Ανώνυμη Κτηματική Εταιρεία Συμμετοχών ελέγχει το 7,92%, ποσοστό 7,17% ελέγχει η Εθνική Τράπεζα, ενώ το υπόλοιπο 64,97% ανήκει σε μετόχους που ελέγχουν κάτω από 5%. Να σημειωθεί ότι η ΑΜΚ σε ό,τι αφορά τους παλιούς μετόχους ήταν προγραμματισμένη για τα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα απαιτηθεί να παραταθεί προκειμένου να υποβληθούν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συμπληρωματικά στοιχεία για τα αποτελέσματα της τράπεζας το α΄ εξάμηνο του έτους.

Με βάση τα στοιχεία στις 30 Ιουνίου, ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 5,7325%, ο δείκτης TIER 1 στο 6,740% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου στο 8,7421%. Επιπλέον, με βάση το αποτέλεσμα της ετήσιας εποπτικής διαδικασίας ΕΔΕΑ-SREP 2021, τα απαιτούμενα κατώτατα όρια αναθεωρήθηκαν σε δείκτης CET1 5,805%, δείκτης TIER 1: 7,740% και συνολικός δείκτης κεφαλαίου: 10,320%, με αποτέλεσμα και οι τρεις δείκτες της τράπεζας να βρίσκονται πλέον κάτω από αυτά. Περαιτέρω η τράπεζα υπόκειται στις κεφαλαιακές απαιτήσεις τήρησης αποθέματος ασφαλείας διατήρησης κεφαλαίου ύψους 2,5% επί του σταθμισμένου ενεργητικού, ενώ παρέχεται κατεύθυνση προς την τράπεζα ως προς τα πρόσθετα ίδια κεφάλαια (Pillar 2 Capital Guidance) της τάξεως του 2,25%.

Εφόσον το capital plan εγκριθεί από την ΤτΕ, η Lyktos αναμένεται να καλύψει τη συμμετοχή της, ενώ σε επόμενη φάση η ΑΜΚ θα ανοίξει για τις τυχόν αδιάθετες μετοχές και νέους μετόχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή