SOS από τους Γερμανούς αρτοποιούς λόγω ανατιμήσεων σε ενέργεια και πρώτες ύλες

SOS από τους Γερμανούς αρτοποιούς λόγω ανατιμήσεων σε ενέργεια και πρώτες ύλες

Στα όριά τους φέρνει τους Γερμανούς αρτοποιούς η εκτόξευση στα ύψη των τιμών ενέργειας και βασικών πρώτων υλών, με συνέπεια να ζητούν μεγαλύτερη στήριξη από το κράτος και να βγαίνουν στους δρόμους.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης

Στα όριά τους φέρνει τους Γερμανούς αρτοποιούς η εκτόξευση στα ύψη των τιμών ενέργειας και βασικών πρώτων υλών, με συνέπεια να ζητούν μεγαλύτερη στήριξη από το κράτος και να βγαίνουν στους δρόμους. Οπως μεταδίδει η Deutsche Welle, στις 8 το πρωί σε έναν συνοικιακό φούρνο στο νότιο Βερολίνο, στην περιοχή Τέμπελχοφ-Σένεμπεργκ, η ουρά για ένα ζεστό ψωμάκι, μπρέτσελ ή για το ημερήσιο καρβέλι είναι μεγάλη, ως συνήθως. Οταν όμως οι πελάτες φτάνουν στο ταμείο, κυρίως συνταξιούχοι, νέοι γονείς και φοιτητές, βλέπουν τη διαφορά στις τιμές και κοντοστέκονται. «Ολα έχουν ακριβύνει εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Και το ψωμί. Δεν μπορώ κάθε μέρα να αντεπεξέλθω, αλλά από την άλλη πλευρά εγώ προσωπικά δεν μπορώ να αλλάξω την κατάσταση», αναφέρει στο ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle Γερμανός συνταξιούχος και συνεχίζει: «Πιστεύω ότι κάποιες φορές οι τιμές αυξάνονται και τεχνητά. Ακούμε διαρκώς ότι υπάρχει κρίση, αλλά κάποιοι το χρησιμοποιούν ως δικαιολογία».

Το κλασικό, προσφιλές ψωμάκι (brötchen) των Γερμανών συνήθως κοστίζει από 30 μέχρι 40 λεπτά, ωστόσο, όπως η μεταδίδει η DW, κάποιοι φούρνοι, κυρίως οικογενειακές επιχειρήσεις, έχουν ήδη αναγκαστεί να αυξήσουν την τιμή του εξαιτίας του αυξημένου κόστους ενέργειας αλλά και εξαιτίας της αύξησης στις τιμές των πρώτων υλών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας για τον Αύγουστο, η τιμή στο αλεύρι και το ψωμί καταγράφει αύξηση γύρω στο 17%, στο βούτυρο και το λάδι φτάνει το 45%. Ο πληθωρισμός στη Γερμανία έχει σκαρφαλώσει στο 8% και οικονομολόγοι προειδοποιούν για πληθωρισμό γύρω στο 11% στις αρχές του 2023.

Εφιαλτικά σενάρια για αυξήσεις στο ψωμί, ένα μεγάλο καρβέλι θα μπορούσε να κοστίζει 8 έως 10 ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ρεπορτάζ της δημόσιας τηλεόρασης ZDF υπολογίζει ότι, σε περίπτωση συνέχισης των εκρηκτικών ανατιμήσεων, ένα ψωμάκι θα μπορούσε να κοστίζει στο μέλλον 1 ευρώ κι ένα μεγάλο καρβέλι 8 έως 10 ευρώ. Ενα υποθετικό εφιαλτικό σενάριο που παίρνει ως παράδειγμα την ακραία περίπτωση δεκαπλασιασμού του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις του κλάδου, κάτι βέβαια που όλοι απεύχονται. Και μόνο όμως οι δυσοίωνες εκτιμήσεις αρτοποιών είναι ενδεικτικές της ανησυχίας που επικρατεί στον κλάδο τους. Γεγονός είναι ότι τα αρτοποιεία, είτε πρόκειται για μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις είτε για αλυσίδες, είναι ενεργοβόρες επιχειρήσεις διότι βασίζονται στην κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος για την παρασκευή του άρτου. Οπως ανέφερε στο ZDF ο Ντάνιελ Σνάιντερ, εκπρόσωπος της Ενωσης Γερμανών Αρτοποιών, εάν δεν παρέμβει άμεσα η πολιτική, πολλές εταιρείες του κλάδου θα αναγκαστούν να κλείσουν εξαιτίας του υπέρογκου κόστους ενέργειας.

Χιλιάδες αρτοποιοί πάντως βγήκαν ήδη την περασμένη Τετάρτη στους δρόμους του Αννοβέρου για να διαδηλώσουν για τη δυσχερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος τους εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, ζητώντας περαιτέρω στήριξη από το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας και από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Το σύνθημά τους ήταν ένα και ηχηρό: «Σώστε τους αρτοποιούς!» Σύμφωνα με την ιστοσελίδα t-online, μόνο στη βόρεια Γερμανία, από όπου ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις αρτοποιών, υπάρχουν 800 μονάδες παρασκευής ψωμιού, οι οποίες τροφοδοτούν καθημερινά χιλιάδες σημεία πώλησης, από την Κάτω Σαξονία και το Σλέσβιχ-Xολστάιν μέχρι το Μεκλεμβούργο-Πομερανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT