Κίνδυνο φτώχειας αντιμετωπίζει το 26,9% των αυτοαπασχολουμένων

Κίνδυνο φτώχειας αντιμετωπίζει το 26,9% των αυτοαπασχολουμένων

Οι αυτοαπασχολούμενοι είναι οι πιο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού έπειτα από τους ανέργους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αυτοαπασχολούμενοι είναι οι πιο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού έπειτα από τους ανέργους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Eurostat, το 2021 σχεδόν το ένα τέταρτο ή ποσοστό 23,6% όλων των αυτοαπασχολούμενων ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω στην Ε.Ε. διέτρεχε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Αυτή μάλιστα η κατηγορία όσον αφορά την κατάσταση δραστηριότητας ήταν η μόνη που σημείωσε αύξηση σε σύγκριση με το 2020, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 22,6%.

Στην Ελλάδα το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να βρεθούν στο φάσμα της φτώχειας ήταν το 2021 26,9%, πάνω, δηλαδή, από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν το 2020 23,6%.

Το 2021 σε σύγκριση με το 2020 τα ποσοστά κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού μειώθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τους ανέργους κατά 1,6 ποσοστιαία μονάδα, για τους συνταξιούχους κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες και για τους μισθωτούς κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Η Ρουμανία, η Πορτογαλία και η Εσθονία κατέγραψαν το 2021 τα υψηλότερα ποσοστά αυτοαπασχολουμένων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού (70,8%, 32,4% και 32,2%, αντίστοιχα).

Η Ρουμανία, ειδικότερα, σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2020 έως το 2021 (5,1 ποσοστιαίες μονάδες). Αντίθετα, η κατάσταση βελτιώθηκε για τους αυτοαπασχολούμενους σε έντεκα χώρες, με την Ιρλανδία και την Ουγγαρία να αναφέρουν τη μεγαλύτερη μείωση (-3,2 και -3,7 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα).

Συνολικά το 2021, 95,4 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ε.Ε. διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, αριθμός που ισοδυναμεί με το 21,7% του πληθυσμού. Στην Ελλάδα αυτό το ποσοστό ανέρχεται σε 27,3%.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή