Βιοχάλκο: Καθαρά κέρδη 207,3 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο

Βιοχάλκο: Καθαρά κέρδη 207,3 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο

Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 45%, φθάνοντας τα 3,6 δισ. ευρώ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σημαντική άνοδο μεγεθών ολοκληρώθηκε το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς για τη Βιοχάλκο. Ειδικότερα, η βιομηχανία τους πρώτους έξι μήνες της χρονιάς ενίσχυσε, σε ενοποιημένο επίπεδο και σε ετήσια βάση σύγκρισης, τον κύκλο εργασιών κατά 45%, σε περίπου 3,6 δισ. ευρώ και κατά 81%, σε 355 εκατ. ευρώ τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (a-Ebitda). H Βιοχάλκο κατέγραψε ενοποιημένα Ebitda 412 εκατ. ευρώ (από 253 εκατ.) και υπερδιπλασίασε τα κέρδη προ και μετά φόρων που διαμορφώθηκαν σε 293 εκατ. ευρώ και 207,3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Οπως αναφέρει η Βιοχάλκο, το πρώτο εξάμηνο υπήρξαν βελτιωμένοι όγκοι πωλήσεων και υψηλά επίπεδα αξιοποίησης της παραγωγικής δυναμικότητας, με τις εταιρείες του ομίλου να αξιοποιούν την αυξημένη ζήτηση. Διαχρονικά, ο όμιλος εμφανίζει άνοδο μεγεθών, εάν ληφθεί υπόψη ότι το πρώτο εξάμηνο του 2018 ο τζίρος ανερχόταν σε 2,2 δισ. ευρώ και τα προσαρμοσμένα Ebitda ήταν σημαντικά μικρότερα, έχοντας ανέλθει σε 144 εκατ. ευρώ.

Στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου η Βιοχάλκο κατέγραψε ενοποιημένα Ebitda 412 εκατ. ευρώ, από 253 εκατ. πέρυσι.

Βιοχάλκο: Καθαρά κέρδη 207,3 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο-1

Ο κλάδος χαλκού συνέχισε να αναπτύσσεται, εστιάζοντας περισσότερο στην κερδοφορία παρά στους όγκους, ενώ ο τομέας των καλωδίων διαθέτει χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών 650 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση του ομίλου αξιολογεί την υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος με στόχο τη διεύρυνση της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας υποβρύχιων καλωδίων στην Κόρινθο, επενδύοντας σε πρόσθετο παραγωγικό εξοπλισμό. Ευρύτερα, σύμφωνα με τη Βιοχάλκο, οι συνθήκες της αγοράς κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022 αναμένεται να επιδεινωθούν, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις και τα αυξανόμενα επιτόκια δημιουργούν αβεβαιότητα και επηρεάζουν την ανάπτυξη στις περισσότερες αγορές. Ωστόσο, δεδομένου ότι η επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών θα επηρεάσει τους περισσότερους ανταγωνιστές της Βιοχάλκο, δεν αναμένεται πίεση στις τιμές, με το σημαντικό χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών σε ορισμένους κλάδους να υποστηρίζει τους όγκους πωλήσεων.

Στις σωλήνες χάλυβα καταγράφηκε ανάκαμψη της ζήτησης λόγω γεωπολιτικών παραγόντων, με το χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών να υπερβαίνει τα 450 εκατ. ευρώ. Ακόμη ενισχύθηκε ο όγκος πωλήσεων, λόγω των συνεχιζόμενων εύρωστων επιδόσεων σε όλες τις βασικές αγορές και των αυξανόμενων πωλήσεων των προϊόντων χαμηλής έντασης άνθρακα. Στον κλάδο ακινήτων, η θυγατρική Noval Property ενίσχυσε το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο μέσω της απόκτησης 18 νέων περιουσιακών στοιχείων, στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους κατά 21,35 εκατ. ευρώ μέσω της εισφοράς σε είδος ακινήτων και μετοχών δύο εταιρειών ακινήτων. Επίσης, η εταιρεία κατέγραψε αύξηση 9,6% της εύλογης αξίας του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της από 424 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2021 σε 465 εκατ. ευρώ το πρώτο φετινό εξάμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή