Σε αύξηση κεφαλαίου προχωρεί η Lavipharm

Σε αύξηση κεφαλαίου προχωρεί η Lavipharm

Ποιες επενδύσεις προβλέπει το αναπτυξιακό πλάνο της φαρμακο- βιομηχανίας

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια μεγάλη για τα μεγέθη της αύξηση κεφαλαίου και ένα επιχειρηματικό σχέδιο που επιδιώκει να αξιοποιήσει την παραγωγική δυναμικότητα της φαρμακοβιομηχανίας, η Lavipharm επιχειρεί να γυρίσει σελίδα και να ενισχύσει σημαντικά τις οικονομικές επιδόσεις της. Προχωρεί έτσι σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) έως και 58 εκατ. ευρώ σε μετρητά, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Το ενημερωτικό της αύξησης αναμένεται να υποβληθεί προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το αμέσως επόμενο διάστημα. Η ΑΜΚ θα οδηγήσει στην ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων, αίροντας τους λόγους για τους οποίους η μετοχή της παραμένει επί μακρόν στην Κατηγορία Επιτήρησης, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει την πρόσβαση σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, εκτιμά η διοίκηση της εταιρείας. Παράλληλα, εφόσον είναι επιτυχής η ανάπτυξη της εταιρείας, θα δοθεί η δυνατότητα διανομής και μερίσματος, εξηγούν πηγές της διοίκησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη ενδιαφέροντος τόσο από θεσμικά χαρτοφυλάκια όσο και από ιδιώτες για να συμμετάσχουν στην επερχόμενη ΑΜΚ. Οι βασικοί μέτοχοι, δηλαδή η οικογένεια Λαβίδα, θα συνεισφέρουν 34 εκατ. σε αξία και τουλάχιστον 1 εκατ. σε μετρητά σε περίπτωση που υπάρχουν αδιάθετα δικαιώματα. Επικεφαλής της προσπάθειας ανάταξης της Lavipharm, που μετράει 110 χρόνια ιστορίας, έχει τεθεί ο Τηλέμαχος Λαβίδας, γιος του εκλιπόντος Θανάση Λαβίδα. Πλαισιώνεται από τους Παναγιώτη Γιαννουλέα, Chief Operating Officer & Country Manager της Lavipharm και μέλος του Δ.Σ. του ΣΦΕΕ, και Βασίλη Μπαλούμη, CFO του ομίλου, ενώ στο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχουν μέλη όπως οι κ. Μ. Τάνες, Δ. Χριστόπουλος και Σ. Εφραίμογλου. Στο επίκεντρο του αναπτυξιακού πλάνου βρίσκεται ένα συγκεκριμένο σκεύασμα: έτσι, 34 εκατ. από τα αντληθέντα κεφάλαια θα διατεθούν για την εξαγορά του αντιυπερτασικού patch κλονιδίνης που πωλείται επί σειρά ετών στην Ιταλία. Η εξαγορά αφορά τα δικαιώματα διάθεσης διεθνώς, πλην ΗΠΑ. Τα υπόλοιπα 24 εκατ. θα διατεθούν για το επενδυτικό πλάνο 2022-2026. Με την προσθήκη αυτού του διαδερμικού συστήματος κλονιδίνης, η Lavipharm θα είναι από τις λίγες εταιρείες στην Ευρώπη και η μοναδική στην Ελλάδα που θα διαθέτει τρία φάρμακα διαδερμικής χορήγησης (κλονιδίνη, φεντανύλη και νιτρογλυκερίνη), εξηγούν πηγές της εταιρείας.Το διαδερμικό κυκλοφορεί εδώ και χρόνια στην ιταλική αγορά, στην οποία καταγράφει ετήσιες πωλήσεις περίπου 7 εκατ., με τα κέρδη EBITDA να υπερβαίνουν τα 3 εκατ. ευρώ.

«Το προϊόν έχει σταθερή πορεία και παράγει χρήματα, χωρίς καμία προωθητική ενέργεια», και «με τη μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας στις εγκαταστάσεις της Lavipharm θα μειωθεί το κόστος, ενώ σε συνδυασμό με την ανάπτυξη προωθητικών ενεργειών, τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας θα αυξηθούν σημαντικά», προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αποτίμηση της εξαγοράς αυτού του διαδερμικού έχουν περιληφθεί μεγέθη μόνο της ιταλικής αγοράς και όχι των υπολοίπων στις οποίες μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω. Το επενδυτικό πλάνο περιλαμβάνει και αναβάθμιση εργοστασιακών εγκαταστάσεων, μηχανολογικού εξοπλισμού, σύγχρονη μονάδα έρευνας και ανάπτυξης και εργαστήριο δοκιμών. Σύμφωνα με το business plan, οι πωλήσεις προ clawback και rebate εκτιμάται πως θα αγγίξουν τα 94 εκατ. το 2026, με ένα περιθώριο EBITDA άνω του 19%. Το 2021, τα αντίστοιχα μεγέθη ήταν 45,8 εκατ. και 6,2 εκατ. αντίστοιχα.

Η εταιρεία εισήχθη στο Χ.Α. το 1995. Απασχολεί περίπου 270 εργαζομένους υψηλής επιστημονικής κατάρτισης, ενώ μέχρι το 2026 προβλέπεται να γίνουν επιπλέον 130 προσλήψεις. Παράγει περισσότερα από 50 εκατ. patches ετησίως και οι εξαγωγές της έφτασαν πέρυσι περίπου το 30% του τζίρου, που αφορά σε ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό δικά της προϊόντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή