Attica Bank: Φρένο σε τιτλοποιήσεις μέσω του «Ηρακλή»

Attica Bank: Φρένο σε τιτλοποιήσεις μέσω του «Ηρακλή»

Την επανεξέταση της στρατηγικής μείωσης των κόκκινων δανείων μελετούν οι μέτοχοι και η διοίκηση της Attica Bank σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα πρέπει να κάνει η τράπεζα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επανεξέταση της στρατηγικής μείωσης των κόκκινων δανείων μελετούν οι μέτοχοι και η διοίκηση της Attica Bank σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα πρέπει να κάνει η τράπεζα. Στη βάση αυτή φαίνεται ότι εγκαταλείπεται μερικώς ή ακόμη και συνολικά το σχέδιο ένταξης των τιτλοποιήσεων στον «Ηρακλή».

Στο τραπέζι των συζητήσεων ενόψει και του κεφαλαιακού πλάνου που, έπειτα από αλλεπάλληλες παρατάσεις, πρέπει να υποβληθεί στην ΤτΕ έως την επόμενη εβδομάδα εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να «ισορροπήσουν» οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας με τις επιδιώξεις των μετόχων, δηλαδή του ΤΧΣ, του ΤΜΕΔΕ και της Ellington. Στα σενάρια που εξετάζονται είναι η τιτλοποίηση τμήματος των κόκκινων δανείων που βαραίνουν την Attica Bank, εκτός του μηχανισμού των κρατικών εγγυήσεων, του «Ηρακλή», η διάρκεια του οποίου λήγει εντός του Οκτωβρίου. Σε αυτή την περίπτωση η τράπεζα μπορεί να πουλήσει τον senior τίτλο της τιτλοποίησης σε ιδιώτη επενδυτή, χωρίς όμως να λάβει την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, όπως συμβαίνει σήμερα για τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή», προκειμένου να πετύχει την απο-αναγνώριση του εν λόγω χαρτοφυλακίου από τον ισολογισμό της. Εναλλακτική λύση αποτελεί η πώληση τμήματος των κόκκινων δανείων ή ακόμη και η διακράτησή τους στον ισολογισμό της τράπεζας, λαμβάνοντας τις αναγκαίες προβλέψεις. Η λύση αυτή θα μπορούσε να είναι ελκυστική για τα συμφέροντα του Ellington ως μετόχου της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων, της «Θεάς Αρτεμις», καθώς εφόσον αναλάβει τη διαχείρισή τους θα επωφεληθεί εισπράττοντας προμήθειες.

Εξετάζονται εναλλα-κτικά σενάρια για να «ισορροπήσουν» οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας με τις επιδιώξεις των μετόχων.

Οι εναλλακτικές επιλογές αποτελούν αντικείμενο εξαντλητικών διαπραγματεύσεων προκειμένου να βρεθεί το βέλτιστο σενάριο που θα «ξεκλειδώσει» την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, αλλά και τα ποσοστά συμμετοχής σε αυτήν των τριών βασικών μετόχων. Υπενθυμίζεται ότι μετά την αξιολόγηση της DBRS, το κόστος για την τιτλοποίηση –στο πλαίσιο του «Ηρακλή»– του χαρτοφυλακίου Omega, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, έχει υπολογιστεί στα 322 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα περίπου 170-180 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος για τα χαρτοφυλάκια Astir 1 και 2, αξίας 320 και 370 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Ετσι, η λύση του «Ηρακλή» εκτιμάται ότι θα στοιχίσει περί τα 490 εκατ. ευρώ ως άμεσες προβλέψεις, ανεβάζοντας τον λογαριασμό για την ΑΜΚ κοντά στα 600 εκατ. ευρώ, εφόσον στα απαιτούμενα κεφάλαια προστεθούν και οι κεφαλαιακές ανάγκες για τον μετασχηματισμό της τράπεζας, δηλαδή το κλείσιμο καταστημάτων, τη μείωση του προσωπικού και τη μετατροπή της σε challenger bank.

Να σημειωθεί ότι από την πλευρά της ΤτΕ, που έχει και τον τελικό λόγο για το κεφαλαιακό άνοιγμα, η απαιτούμενη ΑΜΚ προσδιορίζεται σε επίπεδο κοντά στα 400 εκατ. ευρώ, καθώς αυτό θεωρείται επαρκές προκειμένου να αποκατασταθούν οι κεφαλαιακοί δείκτες της Attica Bank. Αυτό σημαίνει ότι η ΑΜΚ δεν στοχεύει σε μηδενικό δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, στόχος που σύμφωνα με πηγές της ΤτΕ δεν θα μπορούσε να είναι ρεαλιστικός και άρα δεν θα μπορούσε να είναι και η απαίτηση του επόπτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή