Λιανεμπόριο: Στα 3,4 δισ. ο τζίρος στη διάρκεια του Ιουλίου

Λιανεμπόριο: Στα 3,4 δισ. ο τζίρος στη διάρκεια του Ιουλίου

Ο τουρισμός και ο… πληθωρισμός αύξησαν τον τζίρο του λιανεμπορίου τον φετινό Ιούλιο σε σύγκριση με τον περυσινό, όπως φανερώνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τουρισμός και ο… πληθωρισμός αύξησαν τον τζίρο του λιανεμπορίου τον φετινό Ιούλιο σε σύγκριση με τον περυσινό, όπως φανερώνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Και αυτό διότι καταγράφηκε μεν αύξηση του τζίρου, αλλά σε μονοψήφιο ποσοστό, χαμηλότερη μάλιστα από το ύψος της αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Ειδικότερα, για τις επιχειρήσεις του τομέα λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιούλιο 2022 ανήλθε σε 3,44 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 8,6% σε σχέση με τον Ιούλιο 2021 που είχε διαμορφωθεί σε 3,17 δισ. ευρώ και αύξηση 5,7% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022 που είχε διαμορφωθεί σε 3,26 δισ. ευρώ. Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Ιούλιο 2022 σε σχέση με τον Ιούλιο 2021 ήταν: α) Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 68,5%. β) Λιανικό εμπόριο καυσίμων κίνησης σε ειδικευμένα καταστήματα (πρατήρια καυσίμων), αύξηση 27,4%.

Το πόσο επέδρασε ο πληθωρισμός στην αύξηση του τζίρου του λιανεμπορίου αποδεικνύεται από το γεγονός ότι εάν εξαιρεθούν οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης τροφίμων, καυσίμων και οχημάτων, κλάδοι με τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών, τότε ο κύκλος εργασιών τον Ιούλιο 2022 εμφανίζεται να έχει διαμορφωθεί σε 0,97 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση μόλις 0,8% σε σχέση με τον Ιούλιο 2021. Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών τον Ιούλιο 2022 σε σχέση με τον Ιούλιο 2021 ήταν:

Σε ετήσια βάση είναι αυξημένος κατά 8,6% λόγω τουρισμού και αυξημένου πληθωρισμού.

α) Το λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε ειδικευμένα καταστήματα, με τη μείωση των πωλήσεων να φθάνει το 23,8%.

β) Το λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε ειδικευμένα καταστήματα, με μείωση 16,2%. Η μείωση των πωλήσεων στον κλάδο των ηλεκτρικών συσκευών σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τα εξής: Πρώτον, οι καταναλωτές αναμένοντας την έναρξη του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή», πρόγραμμα που είχε προαναγγελθεί από τον Φεβρουάριο, ανέβαλαν τις αγορές τους κυρίως για κλιματιστικά μηχανήματα, οι οποίες γίνονται την άνοιξη και κάποιες και το καλοκαίρι. Δεύτερον, η μείωση της τηλεργασίας είχε ως συνέπεια την κάμψη των πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών και περιφερειακών, και, τρίτον, το πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα 2» (πρόγραμμα επιδότησης αγοράς υπολογιστή ή tablet από εκπαιδευτικούς) δεν προχώρησε με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή