Φυσικό αέριο: Πλαφόν ζητούν Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία από την Κομισιόν

Φυσικό αέριο: Πλαφόν ζητούν Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία από την Κομισιόν

Οι τέσσερις χώρες έστειλαν επιστολή προς την Κομισιόν προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του πλαφόν στο επερχόμενο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας. Αρκετές χώρες εμφανίζονται θετικές στην ιδέα.

1' 6" χρόνος ανάγνωσης

Eπιστολή για το ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο προωθούν Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία για να αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με σημεία του προσχεδίου τα οποία έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζεται ότι το πλαφόν μπορεί να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια των προμηθειών και την ελεύθερη ροή στην Ευρώπη, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα τον κοινό στόχο για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου.

«Το πλαφόν που έχει ζητηθεί εξαρχής από έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κρατών-μελών είναι το μέτρο που θα βοηθήσει στη συγκράτηση της πληθωριστικής πίεσης. Το πλαφόν θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής και δεν θα πρέπει να περιορίζεται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες περιοχές», αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή, όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ της στήλης Playbook του Politico.

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 11 χώρες είναι θετικές. Εκτός από την Ελλάδα, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Πολωνία (οι οποίες είχαν ταχθεί υπέρ του συντονισμού και μιας κοινής γραμμής), ναι λένε Ρουμανία, Μάλτα και άλλες.

Άλλα κράτη-μέλη έχουν εκφράσει τη στήριξή τους, ωστόσο προτείνουν ορισμένες τροποποιήσεις. Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT