Νέα χρηματοδότηση 5,8 εκατ. για startup στον κλάδο της ξυλείας

Νέα χρηματοδότηση 5,8 εκατ. για startup στον κλάδο της ξυλείας

Η εταιρεία Timberhub αναπτύσσει μια πλατφόρμα που διευκολύνει το εμπόριο ξύλου και βελτιώνει την εφοδιαστική αλυσίδα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον δρόμο για την ψηφιοποίηση του κλάδου της ξυλείας, μιας παραδοσιακής αγοράς που αγγίζει τα 600 δισ. δολ., ανοίγει η νεοφυής εταιρεία Timberhub, η οποία λίγους μήνες μετά την ίδρυσή της αντλεί νέα χρηματοδότηση ύψους 5,8 εκατ. ευρώ από Ευρωπαίους επενδυτές με στόχο να αναπτύξει περαιτέρω την τεχνολογία της και να δημιουργήσει τεχνολογικό hub στην Ελλάδα. «Λάβαμε τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση ώστε να αυξήσουμε το προσωπικό μας από δώδεκα άτομα σήμερα σε 20-25 άτομα αλλά και να φτιάξουμε μια τεχνολογική ομάδα στην Ελλάδα», αναφέρει ο Τόμμυ Ανδρουτσέλης, ένας εκ των ιδρυτών της εταιρείας, αποκαλύπτοντας στην «Κ» την επένδυση.

Η εταιρεία, με έδρα την Ολλανδία και ιδρυτές τους Tόμμυ Ανδρουτσέλη, Ιωνα Σέργη, Δημήτρη Παγκράτη και Γιάννη Ανδρουτσέλη, συνδέει τους προμηθευτές ξύλων με τους αγοραστές δηλαδή τις βιομηχανίες με τις κατασκευαστικές εταιρείες, αναλαμβάνοντας όλη τη διαδικασία αγοράς, πώλησης αλλά και μεταφοράς των ξύλων. «Αναπτύσσουμε μια πλατφόρμα που διευκολύνει το εμπόριο ξυλείας και βελτιώνει την εφοδιαστική αλυσίδα. Συνδεόμαστε με τους προμηθευτές ξυλείας, από τους οποίους αγοράζουμε τα ξύλα για λογαριασμό των πελατών μας, δηλαδή τις βιομηχανίες και τις κατασκευαστικές εταιρείες», δηλώνει ο κ. Ανδρουτσέλης. «O συγκεκριμένος κλάδος είναι κατακερματισμένος, δηλαδή υπάρχουν πάνω από 25.000 προμηθευτές ξυλείας στην Ευρώπη και πάνω από 150.000-200.000 βιομηχανίες και κατασκευαστικές εταιρείες», αναφέρει, εξηγώντας ότι η μεταξύ τους επικοινωνία πραγματοποιείται με όχι και τόσο σύγχρονα μέσα. «Eμείς θέλουμε να φτιάξουμε ένα marketplace που να διευκολύνει την αγορά, πώληση, μεταφορά και παράδοση των ξύλων», αναφέρει, προσθέτοντας πως «έχουμε αναπτύξει ένα δίκτυο προμηθευτών και γνωρίζουμε ποιος προμηθευτής κάνει τις διαστάσεις που θέλει ο πελάτης μας. Μας δίνει τιμές και αναλαμβάνουμε τη μεταφορά του ξύλου στο εργοστάσιο του πελάτη σε συνεργασία με εταιρείες logistics». Η δε εταιρεία διασφαλίζει ότι η προμήθεια των ξύλων γίνεται μέσα από την υπεύθυνη διαχείριση των δασών και όχι από παράνομη υλοτομία. Η Timberhub συνεργάζεται με 30 προμηθευτές, ενώ στο πελατολόγιό της μετράει 50 μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις από δεκαπέντε ευρωπαϊκές χώρες, με κυριότερες αγορές τη Γερμανία και την Αυστρία.

Από την ίδρυσή της, τον Μάρτιο του 2022, ο τζίρος της έφθασε τα 2 εκατομμύρια ευρώ και –σε συνέχεια του προηγούμενου γύρου χρηματοδότησης ύψους 1,5 εκατ. ευρώ– σήμερα αντλεί 5,8 εκατ. ευρώ (seed round) από το ευρωπαϊκό HV Capital, το venture capital Creandum αλλά και υφιστάμενους επενδυτές, όπως η Speedinvest. Με αυτά τα κεφάλαια η εταιρεία, μεταξύ άλλων, φιλοδοξεί να εμπλουτίσει περαιτέρω τη βάση δεδομένων της (περιέχει το είδος και τις διαστάσεις ξύλου που έχει ο προμηθευτής αλλά και τις ανάγκες παραγωγής των εταιρειών), ώστε να αναπτύξει έναν αλγόριθμο που θα συνδέει αυτόματα και πιο αποτελεσματικά τους προμηθευτές με τους αγοραστές. To ξύλο, κατά τον κ. Ανδρουτσέλη, αποτελεί το «μέλλον» για τον κλάδο των κατασκευών, καθώς, σε αντίθεση με το σίδερο και το μπετόν, είναι το μόνο υλικό που απορροφά διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Μάλιστα, ήδη σε χώρες όπως η Γαλλία προωθούνται νομοθετικές παρεμβάσεις για το χτίσιμο ενός μέρους των δημόσιων κτιρίων με ξύλο. «Θέλουμε να επιβεβαιώσουμε πως το marketplace που έχουμε χτίσει δουλεύει στην Ευρώπη. Μετά θέλουμε να σηκώσουμε και άλλον γύρο χρηματοδότησης, κοντά στα 15-20 εκατομμύρια, για να επεκταθούμε και σε άλλες ηπείρους», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή