Σε προχωρημένες συζητήσεις ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με First Sentier

Σε προχωρημένες συζητήσεις ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με First Sentier

Σαφές προβάδισμα φέρεται, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, να έχει αποκτήσει ο αυστραλιανός επενδυτικός όμιλος First Sentier, αναφορικά με την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφές προβάδισμα φέρεται, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, να έχει αποκτήσει ο αυστραλιανός επενδυτικός όμιλος First Sentier, αναφορικά με την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνεχείς συζητήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων τριών – τεσσάρων μηνών, οι οποίες εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί θετικά ή αρνητικά μέχρι τον προσεχή Νοέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες η αποτίμηση της αξίας της εταιρείας κινείται σε επίπεδο άνω των 2,5 δισ. ευρώ.

Οι επιμέρους λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν αποσαφηνιστεί, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε συμφωνία γίνει θα προβλέπει την κατάθεση δημόσιας πρότασης από την πλευρά των επενδυτών. Αυτός φέρεται να είναι ένας από τους βασικούς όρους που έχει θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων η διοίκηση του ομίλου, προκειμένου να προχωρήσουν οι συζητήσεις, καθώς στόχος είναι να προκύψει οικονομικό όφελος στο σύνολο των επενδυτών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, είτε πρόκειται για θεσμικά χαρτοφυλάκια είτε για μικρομετόχους.

Υπενθυμίζεται ότι οι φήμες για πιθανή πώληση ποσοστού της εισηγμένης εταιρείας ξεκίνησαν νωρίτερα εντός του έτους, με βασικό φαβορί τον επενδυτικό όμιλο Macquarie, επίσης από την Αυστραλία. Ωστόσο, φαίνεται πως το ύψος του τιμήματος στο οποίο θα ήταν διατεθειμένη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις η διοίκηση της εταιρείας δεν συμφωνούσε με την επιδίωξη της Macquarie, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει αίσιο τέλος στις σχετικές συζητήσεις.

Για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου της ελληνικής εισηγμένης.

Πλέον, στο προσκήνιο βρίσκεται η First Sentier, η οποία αποτελεί και τον «εταίρο» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στο σχήμα που πρόκειται να καταθέσει πρόταση για την ανάληψη της νέας σύμβασης παραχώρησης της εκμετάλλευσης της Αττικής Οδού. Η First Sentier αποτελεί ένα επενδυτικό σχήμα που έχει ειδίκευση στον τομέα των υποδομών και διαθέτει ενεργητικό της τάξεως των 166 δισ. ευρώ. Το γεγονός ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε ενεργές διαπραγματεύσεις για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενδεχομένως να αποτελεί ένδειξη μιας περαιτέρω, στρατηγικού χαρακτήρα, συνεργασίας στην ελληνική αγορά.

Σήμερα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ελέγχει το 37,3% της θυγατρικής της στον τομέα των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), ενώ ο ίδιος ο κ. Περιστέρης ένα επιπλέον 11,06%, ήτοι 48,36% συνολικά. Ενα επιπλέον 6,46% ελέγχει ο εφοπλιστής Ευάγγελος Μαρινάκης, ποσοστό που επίσης είναι πιθανό να αποτελέσει μέρος των συζητήσεων που γίνονται. Ποσοστά στην εταιρεία διαθέτουν και σημαντικά επενδυτικά funds, που είχαν αποκτήσει πακέτα μετοχών μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αποτελεί την κορυφαία εταιρεία της χώρας στον τομέα παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. Διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ της τάξεως των 900 MW, αλλά έχει εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 2,3 δισ. ευρώ για την αύξηση της ισχύος σε 3 GW έως το 2025. Απώτερος στόχος έως το 2029 είναι η υλοποίηση συνολικών επενδύσεων 6 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου ΑΠΕ συνολικής ισχύος 6,4 GW, το οποίο θα εξασφαλίζει ετήσια έσοδα 1,25 δισ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη άνω των 700 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή