Μείωση καταθέσεων για επιχειρήσεις, αύξηση για νοικοκυριά

Μείωση καταθέσεων για επιχειρήσεις, αύξηση για νοικοκυριά

Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκε η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με νέα δάνεια τον Αύγουστο, που «έτρεξε» με ρυθμό 12,3%, σε αντίθεση με τις χρηματοδοτήσεις για την αγορά κατοικίας και τη χρηματοδότηση της κατανάλωσης, που παρέμειναν σε αρνητικό έδαφος

2' 11" χρόνος ανάγνωσης

Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκε η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με νέα δάνεια τον Αύγουστο, που «έτρεξε» με ρυθμό 12,3%, σε αντίθεση με τις χρηματοδοτήσεις για την αγορά κατοικίας και τη χρηματοδότηση της κατανάλωσης, που παρέμειναν σε αρνητικό έδαφος. Ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις ενισχύεται όχι μόνο λόγω των επενδυτικών σχεδίων που δρομολογούνται στο πλαίσιο και της ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και λόγω των αυξημένων αναγκών για κεφάλαια κίνησης που δημιουργούν το υψηλό ενεργειακό κόστος και ο υψηλός πληθωρισμός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η ΤτΕ για την πιστωτική επέκταση τον Αύγουστο, η καθαρή ροή χρηματοδότησης, δηλαδή τα νέα δάνεια μετά την αποπληρωμή υφιστάμενων οφειλών, προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις διαμορφώθηκαν στα 209 εκατ. ευρώ, από 608 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Η χαμηλότερη ροή χρηματοδότησης δεν συνεπάγεται απαραιτήτως λιγότερα δάνεια, καθώς μπορεί να συνδέεται με μεγαλύτερες αποπληρωμές. Η συνολική χρηματοδότηση προς επιχειρήσεις ανήλθε στο τέλος Αυγούστου στα 69,2 δισ. ευρώ και βαίνει συνεχώς αυξανόμενη τα δύο τελευταία χρόνια.

Αντιθέτως, τα δάνεια προς νοικοκυριά βαίνουν μειούμενα, καθώς οι αποπληρωμές υπερβαίνουν τις νέες χρηματοδοτήσεις και ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης παρέμεινε και τον Αύγουστο αρνητικός, στο -2,1%. Η καθαρή ροή χρηματοδότησης στη στεγαστική πίστη υπήρξε αρνητική κατά 122 εκατ. ευρώ, ενώ οριακή πτώση καταγράφηκε στην καθαρή ροή χρηματοδότησης και στην καταναλωτική πίστη. Τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων υποχώρησαν στα 30,1 δισ. ευρώ και των καταναλωτικών δανείων στα 8,8 δισ. ευρώ.

Συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση η εταιρική χρηματοδότηση τον Αύγουστο.

Τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα, η επιτάχυνση των επενδυτικών σχεδίων αλλά και οι υψηλές αποπληρωμές παλαιότερων δανείων ερμηνεύoυν και την υποχώρηση που υπήρξε στα υπόλοιπα των καταθέσεων των επιχειρήσεων τον Αύγουστο, το επίπεδο των οποίων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ΤτΕ, μειώθηκε κατά 376 εκατ. ευρώ, στα 45,1 δισ. ευρώ. Αντιθέτως, αυξημένες ήταν τον ίδιο μήνα οι καταθέσεις των νοικοκυριών, που ενισχύθηκαν τον Αύγουστο κατά 465 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τα υπόλοιπα των καταθέσεων που τηρούν τα νοικοκυριά στις εμπορικές τράπεζες στα 138 δισ. ευρώ, από 137,4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Η μείωση των καταθέσεων από τις επιχειρήσεις δεν προκαλεί ανησυχία, καθώς το επίπεδο της ρευστότητας όπως αυτό αποτυπώνεται στα στοιχεία των υπολοίπων που διατηρούν στις εμπορικές τράπεζες παραμένει υψηλό 13 ετών, σε αντίθεση με το επίπεδο αποταμίευσης των νοικοκυριών, που δεν έχει ανακτήσει τις απώλειες που προκλήθηκαν από τη δεκαετή οικονομική κρίση και απέχει ακόμη πολύ από το υψηλό των 195 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί τον Αύγουστο του 2009.

Το σύνολο των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα στις εμπορικές τράπεζες ανήλθε στα 183,1 δισ. ευρώ, καταγράφοντας οριακή άνοδο κατά 89 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο και κατά 5,2% σε ετησιοποιημένη βάση, δηλαδή σε σχέση με τον περυσινό Αύγουστο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT