Ανεβάζει ταχύτητα η πώληση δανείων από fund σε fund

Ανεβάζει ταχύτητα η πώληση δανείων από fund σε fund

Συνεργασία Pimco - CarVal με στόχο την αγορά μικρών πακέτων κόκκινων δανείων

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς των κόκκινων δανείων και στη διεύρυνσή της με νέους παίκτες στοχεύει η συνεργασία Pimco – CarVal, για την από κοινού δημιουργία ενός επενδυτικού κεφαλαίου που θα αγοράζει κόκκινα δάνεια που πωλούνται από funds. Το από κοινού επενδυτικό κεφάλαιο θα χρηματοδοτηθεί με 100 εκατ. ευρώ, με στόχο την εξαγορά μικρών πακέτων αξίας 10, 20 εκατ. ευρώ ή μεμονωμένων δανείων κυρίως με εξασφαλίσεις.

Ανεβάζει ταχύτητα η πώληση δανείων από fund σε fund-1

Η ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς, δηλαδή της πώλησης δανείων από funds σε άλλα funds, αναμένεται να επιταχυνθεί το 2023, καθώς τα τρία μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια –Davidson Kempner, Intrum και doValue– που έχουν πρωτοστατήσει στις αγορές κόκκινων δανείων, αναμένεται να πιεστούν στην προσπάθειά τους να επιτύχουν τους στόχους του «Ηρακλή». Επιπλέον, η αγορά των κόκκινων δανείων στη χώρα μας εμφανίζει υψηλή συγκέντρωση, με τους τρεις μεγαλύτερους παίκτες να ελέγχουν σημαντικό τμήμα της, κυρίως των τιτλοποιήσεων, δηλαδή των δανείων που έχουν ενταχθεί στον «Ηρακλή», ενώ τα υπόλοιπα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια όπως η Bain, η Pimco, η Hoist, το Apollo κ.ά. έχουν τοποθετηθεί μέσω της απευθείας αγοράς χαρτοφυλακίων, δηλαδή χωρίς την κρατική εγγύηση.

Η αγορά θα ανοίξει σταδιακά για μικρά χαρτοφυλάκια των 50 εκατ. ή ακόμη και για μικρότερης αξίας δάνεια.

Η διάρθρωση της αγοράς και η συγκέντρωση μεγάλων χαρτοφυλακίων στους τρεις μεγάλους του κλάδου, σε συνδυασμό με την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών που προεξοφλείται για το 2023, αναμένεται να δημιουργήσει πιέσεις στην ικανοποίηση των στόχων του «Ηρακλή».

Οπως είναι γνωστό, μεγάλες τιτλοποιήσεις, όπως το Cairo που μεταβίβασε η Eurobank στην doValue, υστερούν στις εισπράξεις που έχουν δεσμευθεί ότι θα επιτύχουν, καθώς το επιχειρηματικό σχέδιο καταστρώθηκε πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας και οι στόχοι που είχαν τεθεί αποδείχθηκαν φιλόδοξοι για τα οικονομικά δεδομένα νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι υπόλοιπες τιτλοποιήσεις στηρίχθηκαν σε πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις, καθώς τα επιχειρηματικά τους σχέδια για τις εισπράξεις έλαβαν υπόψη τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά σε κάθε περίπτωση η ενεργειακή κρίση και η άνοδος του πληθωρισμού αναμένεται να περιορίσουν την ικανότητα των κόκκινων οφειλετών να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους.

Η υστέρηση των εσόδων μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση της ρήτρας που προβλέπει ο «Ηρακλής» για μείωση της προμήθειας που εισπράττει η εταιρεία η οποία διαχειρίζεται αυτά τα δάνεια. Οπως προβλέπει ο «Ηρακλής», εφόσον κατά την ημερομηνία καταβολής της αμοιβής του διαχειριστή οι εισπράξεις που έχει επιτύχει υπολείπονται κατά 20% αυτών που έχουν προβλεφθεί στο πλαίσιο των συμβάσεων που έχει υπογράψει με την τράπεζα και το Δημόσιο προκειμένου να δοθεί η κρατική εγγύηση, αναβάλλεται η καταβολή τουλάχιστον του 20% της αμοιβής που έχει συμφωνήσει.

Γι’ αυτό τα μεγάλα funds που έχουν επενδύσει στην αγορά των κόκκινων δανείων, αλλά συμμετέχουν και ως βασικοί μέτοχοι στις εταιρείες που διαχειρίζονται αυτά τα χαρτοφυλάκια, προχωρούν σε πωλήσεις μέρους αυτών των δανείων, προκειμένου να ενισχύσουν τα έσοδά τους. Μέχρι σήμερα τα χαρτοφυλάκια που έχουν μεταβιβαστεί στη δευτερογενή αγορά είναι αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η αγορά θα ανοίξει σταδιακά ακόμη και για μικρά χαρτοφυλάκια των 50 εκατ. ευρώ ή ακόμη και για μικρότερης αξίας δάνεια, διευρύνοντας τον κύκλο των επενδυτών που θα έχουν τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή