Leroy Merlin: Μarketplace αποκλειστικά για είδη σπιτιού

Leroy Merlin: Μarketplace αποκλειστικά για είδη σπιτιού

Θα διαθέτει πάνω από 100.000 κωδικούς, όταν η γαλλική αλυσίδα έχει 45.000

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δημιουργία εξειδικευμένου για το σπίτι marketplace προχωρεί η Leroy Merlin σε μια προσπάθεια να ακολουθήσει τον ρυθμό της εποχής, αλλά και εμμέσως να αποκτήσει μερίδιο και σε άλλες κατηγορίες που σχετίζονται με το σπίτι, όπως για παράδειγμα οι ηλεκτρικές συσκευές, κατηγορίες στις οποίες δραστηριοποιείται ο ανταγωνισμός. Την ίδια ώρα η γαλλική αλυσίδα, που συμπληρώνει φέτος δεκαπέντε χρόνια ζωής στην Ελλάδα, επενδύει τόσο σε νέα φυσικά καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο όσο και στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ενισχύοντας τις σχετικές υποδομές, όπως είναι τα dark stores για τη διαχείριση και διεκπεραίωση των ηλεκτρονικών παραγγελιών, αλλά και το νέο κέντρο logistics.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Ολιβιέ Αρντουάν, απερχόμενος γενικός διευθυντής της γαλλικής αλυσίδας για την Ελλάδα και την Κύπρο, η Leroy Merlin προχωρεί στην Ελλάδα στη δημιουργία marketplace, πρακτική που ακολουθεί ο μητρικός όμιλος Adeo σε άλλες έξι χώρες. Το marketplace στην Ελλάδα αναμένεται να είναι έτοιμο στα τέλη του 2023 με αρχές του 2024 και στόχος είναι να διαθέτει πάνω από 100.000 κωδικούς προϊόντων, από τους 45.000 κωδικούς που διαθέτει σήμερα η Leroy Merlin. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και το marketplace σε κάθε χώρα είναι διαφορετικό, τα συμβόλαια με τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις θα είναι πανευρωπαϊκά, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα στους μεν καταναλωτές στην Ελλάδα να προμηθεύονται προϊόντα και από άλλες χώρες, στις δε ελληνικές επιχειρήσεις να πωλούν τα προϊόντα τους και εκτός συνόρων.

Τα συμβόλαια με τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις θα είναι πανευρωπαϊκά, με τις ελληνικές εταιρείες να μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό.

Πολύ πιο άμεσα, πάντως, θα είναι έτοιμες οι υποδομές που σχετίζονται με την καλύτερη διεκπεραίωση των παραγγελιών που δέχεται το υφιστάμενο ηλεκτρονικό κατάστημα της γαλλικής αλυσίδας. Στα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να είναι έτοιμο για να λειτουργήσει το πρώτο dark store της Leroy Merlin στην Αττική και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ρέντη, ενώ στις αρχές του 2023 αναμένεται να λειτουργήσει dark store και στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, η Leroy Merlin προχωρεί στη δημιουργία νέου κέντρου logistics 35.000-38.000 τ.μ. στην περιοχή του Ασπροπύργου, επένδυση άνω των 3 εκατ. ευρώ., το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2023. Στόχος της αλυσίδας είναι η παράδοση των παραγγελιών για τους πελάτες λιανικής που βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα να γίνεται την επόμενη ημέρα και στους επαγγελματίες στην περιοχή της Αττικής εντός τεσσάρων ωρών. Επιπλέον, μέσα στο 2024 αναμένεται η δημιουργία κέντρου διανομής στην Κύπρο.

Εμφαση, ωστόσο, θα δώσει το επόμενο διάστημα η αλυσίδα και στα φυσικά καταστήματα. Επόμενοι στόχοι είναι το Ηράκλειο Κρήτης και το Ελληνικό, με τον σχεδιασμό να περιλαμβάνει τη δημιουργία μεγάλων καταστημάτων (big boxes), ενώ θα εξετασθεί στη συνέχεια αν και πού θα αναπτυχθούν μικρότερα σημεία πώλησης. Μέσα στο 2023, πάντως, η Leroy Merlin θα δοκιμάσει στην Ελλάδα έναν νέο τύπο καταστήματος που ήδη έχει δοκιμαστεί σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Μαγιόρκα της Ισπανίας. Πρόκειται για καταστήματα που πωλούν αποκλειστικά είδη κήπου – μπάρμπεκιου με το σήμα «Naterial by Leroy Merlin». Στις προθέσεις της Leroy Merlin είναι να αναπτυχθεί και σε νησιωτικές περιοχές, πιθανόν σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις, ξεκινώντας σε πρώτη φάση από τη συνεργασία σε επίπεδο χονδρικής πώλησης.

Το 2021 η Leroy Merlin ανέκαμψε σημαντικά σε σύγκριση με το 2020, πραγματοποιώντας κύκλο εργασιών 154 εκατ. ευρώ έναντι 117,51 εκατ. ευρώ την πρώτη χρονιά της πανδημίας, ενώ για φέτος αναμένει κύκλο εργασιών 191 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία, πάντως, προχώρησε και σε ανατιμήσεις της τάξης του 10%-12% με στόχο να μην προβεί σε άλλες μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Σε μια προσπάθεια, δε, εξοικονόμησης ενέργειας, τα φώτα και οι επιγραφές σβήνουν στη διάρκεια της νύχτας, ενώ μετά τα φωτοβολταϊκά που έχουν εγκατασταθεί στο κατάστημά της στη Λάρισα εξετάζει το ενδεχόμενο εφαρμογής παρόμοιων λύσεων και σε άλλα καταστήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή