Διπλές εκλογές και επιβράδυνση ανάπτυξης «βλέπει» η Moody’s το 2023

Διπλές εκλογές και επιβράδυνση ανάπτυξης «βλέπει» η Moody’s το 2023

Μικρός κίνδυνος για αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων και αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική, σύμφωνα με τον οίκο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πολιτικό σκηνικό ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους τοποθετεί ο οίκος αξιολόγησης Moody’s στα βασικά θέματα που διαμορφώνουν και θα επηρεάσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, μαζί με την πορεία της ανάπτυξης, του χρέους και του τραπεζικού κλάδου.

Οσον αφορά την πολιτική, η αλλαγή του εκλογικού νόμου καθιστά απίθανο να κερδίσει ένα κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία ή αρκετές έδρες για τον σχηματισμό ενός σταθερού κυβερνητικού συνασπισμού, επομένως το βασικό σενάριο του οίκου είναι δύο γύροι εκλογών την άνοιξη του 2023, ενώ εκτιμά πως ενδεχομένως να χρειαστεί να περάσουν μερικές εβδομάδες ή και περισσότερο από τις εκλογές για να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Πάντως η Moody’s βλέπει χαμηλό κίνδυνο αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων ή ουσιαστικής αλλαγής στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές. Παρ’ όλα αυτά, όπως προειδοποιεί, το πολιτικό ρίσκο παραμένει αυξημένο, γιατί οι πιστωτές απαιτούν από την Ελλάδα να συνεχίσει να επιδιώκει δημοσιονομικά συνετές πολιτικές και να εφαρμόζει περαιτέρω θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Σχετικά με τη βιωσιμότητα της ισχυρής ανάπτυξης, την οποία φέτος τοποθετεί στο 5,3%, ο οίκος προειδοποιεί ότι θα επιβραδυνθεί απότομα στο 1,8% το 2023, καθώς οι υψηλές τιμές ενέργειας τροφοδοτούνται από ευρύτερες πιέσεις τιμών και αποδυναμώνουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, ενώ τα αυξανόμενα επιτόκια θα επιβαρύνουν τις επενδύσεις. Πέραν του επόμενου έτους, διαρθρωτικοί παράγοντες, όπως η ραγδαία γήρανση του πληθυσμού, θα συνεχίσουν να εμποδίζουν τη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, η οποία τοποθετείται στο 1,2% περίπου.

Το τρίτο θέμα που απασχολεί τον οίκο είναι το «βουνό» του χρέους της Ελλάδας. Αν και μειώθηκε στο 193,3% του ΑΕΠ το 2021, από 206,3% το 2020, και προβλέπει ότι η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ και τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 και μετά θα υποστηρίξουν περαιτέρω μειώσεις στο 154% έως το 2026, τονίζει ότι θα παραμείνει από τα υψηλότερα παγκοσμίως. Τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα και το ευνοϊκό προφίλ του χρέους μειώνουν τους άμεσους κινδύνους ρευστότητας, ωστόσο η διατήρηση της εμπιστοσύνης των πιστωτών είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του, τονίζει. Οπως προειδοποιεί, μια σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας είναι ο βασικός κίνδυνος για την τροχιά του χρέους, και όχι η αύξηση των επιτοκίων ή η δημοσιονομική χαλάρωση. Μια πτώση της ονομαστικής ανάπτυξης κατά 2,3% τα επόμενα πέντε χρόνια θα προσθέσει 17,8% στον δείκτη χρέους/ΑΕΠ.

Τέλος, όσον αφορά την άλλη μεγάλη πρόκληση για την αξιολόγηση της Ελλάδας, την κατάσταση του τραπεζικού κλάδου, η Moody’s υπογραμμίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη μείωση του δείκτη NPEs, ο οποίος πλέον διαμορφώνεται στο 9,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή