Ε.Ε.: Συνεδριάζουν οι υπουργοί Ενέργειας – Διαφωνίες για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Ε.Ε.: Συνεδριάζουν οι υπουργοί Ενέργειας – Διαφωνίες για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι στη σημερινή συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας το πλαφόν στο φυσικό αέριο θα συνεχίσει να είναι το κεντρικό αντικείμενο συζήτησης, αφού για αρκετές κυβερνήσεις αποτελεί αναγκαιότητα για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης των ενεργειακών τιμών

2' 42" χρόνος ανάγνωσης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Προβληματισμό έχει δημιουργήσει μεταξύ ορισμένων κρατών-μελών η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εμμείνει στην αντίθεσή της στην υιοθέτηση ανωτάτου ορίου τιμής για το φυσικό αέριο, καθώς με βάση το πιο πρόσφατο non-paper που κυκλοφόρησε στα μέσα ενημέρωσης, στόχο θα αποτελέσουν μόνο το ρωσικό αέριο και το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, 15 χώρες –μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα– είχαν υπογράψει επιστολή προς την επίτροπο για την Ενέργεια, Κάντρι Σίμσον, ζητώντας να συμπεριληφθεί στην επερχόμενη νομοθετική πρόταση της Κομισιόν το πλαφόν στο φυσικό αέριο ανεξαρτήτως προελεύσεως.

Παρά τη στάση της Επιτροπής, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι στη σημερινή συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας το πλαφόν στο φυσικό αέριο θα συνεχίσει να είναι το κεντρικό αντικείμενο συζήτησης, αφού για αρκετές κυβερνήσεις αποτελεί αναγκαιότητα για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης των ενεργειακών τιμών. Οι ίδιες πηγές προσέθεσαν ότι η Επιτροπή δύσκολα θα μπορέσει να αγνοήσει την υπαρκτή πλειοψηφία των 15 κρατών-μελών που υποστήριξαν το μέτρο με την υπογραφή τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει πιθανότητα αλλαγών στην τελική πρόταση της Κομισιόν.

Σε ενημέρωση των Ευρωπαίων διπλωματών την Τετάρτη, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κοινοποίησε μέσω της γενικής γραμματέως της Επιτροπής για την Ενέργεια, Ντίτε Γιουλ-Γιοργκενσεν, την απόφασή της να μην προταθεί ένα ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου – γεγονός που δημιούργησε δυσαρέσκεια μεταξύ των κρατών-μελών. Η Επιτροπή θα παρουσίαζε εναλλακτικά ένα non-paper με προτάσεις για κοινές αγορές, είπε. Οπως σχολίασαν στο Politico διπλωμάτες, το Βερολίνο έχει προειδοποιήσει ιδιαίτερα τη Φον ντερ Λάιεν να μην προτείνει ένα τέτοιο ανώτατο όριο, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι όταν μια πρόταση βρεθεί τραπέζι, θα είναι πιο δύσκολο να την «πολεμήσουν» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ε.Ε.: Συνεδριάζουν οι υπουργοί Ενέργειας – Διαφωνίες για το πλαφόν στο φυσικό αέριο-1
Το Βερολίνο έχει προειδοποιήσει την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν να μην προτείνει ένα ανώτατο όριο, καθώς ανησυχεί πως όταν μια πρόταση βρεθεί στο τραπέζι θα είναι πιο δύσκολο να την «πολεμήσει» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. [AΠΕ]

Δεκαπέντε χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ζητούν να μπει ανώτατη τιμή στο φυσικό αέριο ανεξαρτήτως προελεύσεως.

Το non-paper της Ε.Ε.

Η Επιτροπή θα συζητήσει στο συμβούλιο πρόταση για πλαφόν σε όλο το φυσικό αέριο ρωσικής προέλευσης, προτείνοντας παράλληλα διαπραγμάτευση με τους αξιόπιστους εταίρους εφοδιασμού της Ενωσης για την επίτευξη χαμηλότερων τιμών στις εισαγωγές. Επίσης, προτείνει τη θέσπιση σε επίπεδο Ε.Ε. ανωτάτου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το σχέδιο εργασίας της Κομισιόν περιλαμβάνει, επίσης, την ιδέα για ένα νέο ορόσημο που θα έχει ως σημείο αναφοράς το LNG και θα εφαρμοστεί σε εθελοντική βάση. Ενα συμπληρωματικό σημείο αναφοράς θα περιόριζε την αστάθεια και την υπερβολική αύξηση των τιμών, που οφείλεται εν μέρει και στη χρήση του TTF ως βασικού δείκτη για τη διαμόρφωσή τους, εξηγείται στην ανάλυση της Επιτροπής. Η τελική πρόταση βρίσκεται ακόμη υπό προετοιμασία.

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, η πρόταση των 15 κρατών-μελών για πλαφόν στην τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου πάσης προελεύσεως ενέχει ρίσκο για την ασφάλεια του εφοδιασμού, ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν διαθέτουν αρκετές προμήθειες. Για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα του μέτρου, θα απαιτούνταν η δημιουργία ενός φορέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διασφάλιση της αποστολής φυσικού αερίου σε μέρη με περιορισμένη προσφορά. Ταυτόχρονα, διευκρίνισε, το μέτρο δεν ενθαρρύνει τη μείωση της ζήτησης της ενέργειας, αφού δεν στέλνει το κατάλληλο μήνυμα στους καταναλωτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT