Goοgle: Το σχέδιο που θα προσθέσει 2,2 δισ. στο ΑΕΠ έως το 2030

Goοgle: Το σχέδιο που θα προσθέσει 2,2 δισ. στο ΑΕΠ έως το 2030

Πάνω από 2 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ και 19.400 θέσεις εργασίας έως το 2030 εκτιμάται πως θα είναι το αποτύπωμα της επένδυσης της Google στην Ελλάδα

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί, ίσως, να υπάρχει ευρέως η αντίληψη ότι το ψηφιακό νέφος (cloud) αποτελεί άυλο χώρο αποθήκευσης δεδομένων και πληροφορίας, όμως στην ουσία είναι ένα ή περισσότερα κέντρα δεδομένων εγκατεστημένα σε όλο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι οι υπηρεσίες cloud που προσφέρει μια εταιρεία, όπως για παράδειγμα η Google, σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά σχετίζονται άμεσα με την τοποθεσία όπου βρίσκονται τα data centers (που αφορούν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες). Το πόσο κοντά βρίσκονται τα κέντρα δεδομένων του παρόχου, σε σχέση με το σημείο όπου βρίσκεται ένας καταναλωτής cloud, επηρεάζει άμεσα την ταχύτητα και άρα την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Με άλλα λόγια, ο χρόνος απόκρισης, δηλαδή ο χρόνος που απαιτείται για να ταξιδέψει η πληροφορία από το σημείο «Α» στο σημείο «Β» και να επιστρέψει, είναι μικρότερος εάν τα data center του ψηφιακού νέφους (cloud region) όπου διατηρεί τα δεδομένα της μια ελληνική επιχείρηση βρίσκονται στην Αθήνα και όχι, για παράδειγμα, στο Μιλάνο.

Goοgle: Το σχέδιο που θα προσθέσει 2,2 δισ. στο ΑΕΠ έως το 2030-1

«Μέσα σε μόλις 40 μήνες η χώρα μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες, ώστε από ουραγός στην κούρσα της ψηφιακής εξέλιξης να γίνει πρωτοπόρος. Το νέο cloud region που δημιουργεί η Google στην Ελλάδα είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα σημαντικών επιχειρηματικών σχεδίων που έγιναν πράξη την τελευταία τριετία. Δημιουργώντας εθνικό πλούτο και νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, και αναστέλλοντας τη φυγή Ελλήνων επιστημόνων εκτός συνόρων», ανέφερε, χθες, στην εκδήλωση της Google στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι νέες επενδυτικές κινήσεις του τεχνολογικού ομίλου περιλαμβάνουν και την ψηφιοποίηση των συλλογών τριών ελληνικών μουσείων.

«Το δικό μας παγκόσμιο δίκτυο cloud regions υποστηρίζει την τεχνολογική υποδομή που προσφέρουμε στους πελάτες μας για να τους βοηθήσουμε να καινοτομούν ταχύτερα και να προσαρμόζονται στις εξελίξεις», δήλωσε η Adaire Fox-Martin, πρόεδρος της Google Cloud International.

«Είναι μια σημαντική ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα μας και μια ευκαιρία να μοιραστούμε το όραμά μας να είμαστε χρήσιμοι, μέσω των τεχνολογιών μας, με κάθε πιθανό τρόπο – για την επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, το περιβάλλον», δήλωσε η Πέγκυ Αντωνάκου, διευθύντρια της Google για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Παράλληλα, η Google σε συνεργασία με την Deloitte διερευνά τη δημιουργία ενός κέντρου αριστείας αφιερωμένου στη βιωσιμότητα και την τεχνητή νοημοσύνη. Και μέσω του φιλανθρωπικού βραχίονά της Google.org χρηματοδοτεί τον οργανισμό INCO (επενδύει σε επιχειρήσεις βιώσιμες και κοινωνικά υπεύθυνες) και το Impact Hub (προωθεί την καινοτομία και το βιώσιμο επιχειρείν) με 1 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων από υποεκπροσωπούμενες κοινότητες. Οι νέες επενδυτικές κινήσεις του τεχνολογικού ομίλου, κατά πληροφορίες, περιλαμβάνουν και την ψηφιοποίηση των συλλογών τριών ελληνικών μουσείων, οι οποίες θα ανέβουν στην πλατφόρμα «Arts & Culture» της Google. Πρόκειται για συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης, του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του MOMus στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα στο τελευταίο οι άνθρωποι της εταιρείας δουλεύουν πάνω από ένα χρόνο φωτογραφίζοντας 150 έργα από κάθε συλλογή του μουσείου (φωτογραφίας, σύγχρονης τέχνης κ.τ.λ.) και τους χώρους του, και σύντομα όλο το ψηφιοποιημένο υλικό θα είναι προσβάσιμο στην εφαρμογή.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή