Πληθωρισμός: Άνοδος στην Ελλάδα στο 12,1% – Νέο ρεκόρ στην Ευρωζώνη στο 10%

Πληθωρισμός: Άνοδος στην Ελλάδα στο 12,1% – Νέο ρεκόρ στην Ευρωζώνη στο 10%

Η άνοδος στις τιμές της ενέργειας και αυτόν τον μήνα ήταν η ευρύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες προϊόντων

1' 7" χρόνος ανάγνωσης

Ταχύτητα ανέβασε τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat αναμένεται να διαμορφωθεί στο 12,1%.

Την ίδια ώρα, για το σύνολο της Ευρωζώνης οι τιμές καταναλωτή καταγράφουν νέο ιστορικό υψηλό στο 10%. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα επιταχύνθηκε κατά 3% και κατά 1,2% στην Ευρωζώνη. 

Πληθωρισμός: Άνοδος στην Ελλάδα στο 12,1% – Νέο ρεκόρ στην Ευρωζώνη στο 10%-1

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είχε τρέξει με ρυθμό 11,2%, σημειώνοντας ελαφρά επιβράδυνση σε σχέση με τον Ιούλιο και το 11,3%, ενώ στην Ευρωζώνη σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ στο 9,1%. 

Βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές καταναλωτή στη χώρα μας τον περασμένο μήνα σημείωσαν άνοδο 11,4% σε ετήσια βάση.

Στις χώρες της Βαλτικής ο πληθωρισμός εξακολουθεί να τις επιβαρύνει αφού και αυτόν τον μήνα παρουσίασαν τον υψηλότερο πληθωρισμό (Εσθονία 24,2%, Λιθουανία 22,5%, Λετονία 22,4%).

Γαλλία και Μάλτα και τον Σεπτέμβριο με τα χαμηλότερα ποσοστά της τάξως του 6,2% και 7,3% αντίστοιχα. 

Η άνοδος στις τιμές της ενέργειας και αυτόν τον μήνα ήταν η ευρύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες προϊόντων. Ειδικότερα ενισχύθηκαν κατά 40,8% ποσοστό υψηλότερο από το 38,6% της ανόδου του Αυγούστου. Τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τιμές των τροφίμων, ποτών και αλκοόλ (11,8% από 10,6% τον Αύγουστο) και ακολούθησαν τα μη βιομηχανικά προϊόντα (5,6% από 5,1%) και οι υπηρεσίες (4,3% από 3,8%).

Πληθωρισμός: Άνοδος στην Ελλάδα στο 12,1% – Νέο ρεκόρ στην Ευρωζώνη στο 10%-2

Πηγή: moneyreview.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT