Μαγνήτης για Google η ισχυρή ζήτηση υπηρεσιών cloud στην Ελλάδα

Μαγνήτης για Google η ισχυρή ζήτηση υπηρεσιών cloud στην Ελλάδα

Στην αύξηση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων θα συμβάλει η δημιουργία του Cloud Region της Google στην Ελλάδα που ανακοίνωσε, την Πέμπτη, ο αμερικανικός κολοσσός, σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

4' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αύξηση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων θα συμβάλει η δημιουργία του Cloud Region της Google στην Ελλάδα που ανακοίνωσε, την Πέμπτη, ο αμερικανικός κολοσσός, σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Το Cloud Region αντιπροσωπεύει ένα σύμπλεγμα, κατά πληροφορίες, τριών κέντρων δεδομένων στην Αττική που θα υποστηρίζουν τις υπηρεσίες ψηφιακού νέφους που προσφέρει η Google. Ο αμερικανικός τεχνολογικός όμιλος διαθέτει σήμερα σε όλο τον κόσμο 35 Cloud Region, με την ισχυρή ζήτηση για υπηρεσίες ψηφιακού νέφους σε μία χώρα να υπαγορεύει, συνήθως, την απόφαση για τη δημιουργία τέτοιας υποδομής.

Πράγματι, όπως αναφέρει στην «Κ» η γενική διευθύντρια της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης Πέγκυ Αντωνάκου, το σχέδιο για τη δημιουργία του πρώτου Google Cloud Region στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της διαρκώς αυξανόμενης ζήτησης για υπηρεσίες cloud που καταγράφεται και στη χώρα μας. «Η Ελλάδα διανύει μια σταθερή πορεία προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της μέσω ενός πολυσχιδούς σχεδίου, και, σύμφωνα με επίσημες έρευνες, θα καταφέρει να πετύχει την πλήρη ψηφιοποίησή της έως το 2025. Η δέσμευση που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” οδηγεί στον πυρήνα του οικονομικού μετασχηματισμού της χώρας. Το νέο Cloud Region θα φέρει τη δύναμη των υπηρεσιών του cloud πιο κοντά στους ελληνικούς φορείς και οργανισμούς και θα συμβάλει στην ανάκαμψη και πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό», εξηγεί η κυρία Αντωνάκου.

Η δημιουργία των κέντρων δεδομένων που θα υποστηρίζουν τις υπηρεσίες ψηφιακού νέφους της Google συνεπάγεται την ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 2,2 δισ. ευρώ, όπως και τη σταδιακή, μέχρι το 2030, αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 19.400. Πού βασίζει τις εκτιμήσεις αυτές η αμερικανική εταιρεία; «Οπως έχουμε δει και σε άλλες χώρες του κόσμου, τα Cloud Regions μπορούν να βοηθήσουν τους τοπικούς οργανισμούς να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους ή την οικονομική τους ανάκαμψη, συμβάλλοντας στο να αντιμετωπίζουν τις αυξημένες τεχνολογικές ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων. Βέβαια, επειδή το έργο αυτό βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, δεν μπορούμε να κάνουμε ακριβή πρόβλεψη για τον αριθμό των νέων θέσεων εργασίας, καθώς και για τον αντίκτυπό του. Γι’ αυτόν τον λόγο αναθέσαμε σχετική έρευνα στην AlphaBeta Economics (σ.σ.: εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών), η οποία μας δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα για τον αντίκτυπο που θα έχει το Google Cloud Region στην οικονομία της Ελλάδας.

Τι αναφέρει στην «Κ» η γενική διευθύντρια της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Πέγκυ Αντωνάκου.

Τι σημαίνει όμως πραγματικά για τις ελληνικές επιχειρήσεις η νέα υποδομή που σχεδιάζει η Google στην Ελλάδα; Οπως εξηγεί η κυρία Αντωνάκου, το νέο Google Cloud Region, «όταν δημιουργηθεί, θα δώσει στις ελληνικές επιχειρήσεις και στους οργανισμούς ταχύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες ψηφιακού νέφους. Επίσης, το νέο region στην Ελλάδα θα συνδεθεί με το υπάρχον παγκόσμιο δίκτυο των συνολικά 35 cloud regions, συμβάλλοντας ώστε οι τοπικοί οργανισμοί να εξυπηρετούν τους δικούς τους χρήστες ή πελάτες – σε όποιο μέρος του κόσμου και αν βρίσκονται. Με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα ασφαλείας και προστασίας δεδομένων, το νέο region θα ενισχύσει την ανάκαμψη και την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, ενώ θα προσθέσει νέες ευκαιρίες στη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού».

Οπως προσθέτει η γενική διευθύντρια της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης, «η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού προϋποθέτει παράλληλα υπηρεσίες cloud που συμμορφώνονται με το κανονιστικό πλαίσιο και τις προδιαγραφές της ψηφιακής διακυβέρνησης. Τομείς όπως το Δημόσιο, η υγειονομική περίθαλψη και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες χρειάζονται πρόσθετους ελέγχους για την αποθήκευση δεδομένων και την εκτέλεση μεγάλου φόρτου εργασίας σε τοπικό επίπεδο. Η ύπαρξη ενός νέου region στην Ελλάδα θα βοηθήσει στην άρση τέτοιων φραγμών, επιτρέποντας στους ελληνικούς οργανισμούς, με την υιοθέτηση του cloud, να ανταποκριθούν σε θέματα διαθεσιμότητας, διαμονής δεδομένων και αναγκών βιωσιμότητας της χώρας, επιταχύνοντας ταυτόχρονα τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους». Σύμφωνα με την έρευνα της Alpha Beta, λόγω του Google Cloud δεν χρειάζεται οι εταιρείες να κατέχουν ή να λειτουργούν τα φυσικά κέντρα δεδομένων και τους διακομιστές οι ίδιες, γεγονός που υποστηρίζει την ανάπτυξη τουλάχιστον 700.000 πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Σήμερα, στην ευρύτερη γειτονιά της Ελλάδας, η Google διαθέτει Cloud Region μόνο στο Τελ Αβίβ και στο Μιλάνο. Η δημιουργία δηλαδή των data centers στην Ελλάδα φαίνεται ότι αναβαθμίζει τη θέση της Ελλάδας σε επίπεδο ψηφιακών υποδομών. «Ηδη βλέπουμε την Ελλάδα να αναδεικνύεται σε μια ψηφιακά ανταγωνιστική χώρα. Με την ανακοίνωση του σχεδίου μας για τη δημιουργία του πρώτου cloud region στην Ελλάδα, το Google Cloud στοχεύει να ενισχύσει αυτή τη θετική συγκυρία και να προσφέρει τη βάση του cloud που έχουν ανάγκη οι οργανισμοί προκειμένου να μεταμορφωθούν και να αναπτυχθούν. Και αυτό είτε αξιοποιώντας τα δεδομένα τους για να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις είτε διευκολύνοντας την εφαρμογή ενός υβριδικού μοντέλου εργασίας ή έχοντας μιαν ευέλικτη πλατφόρμα, που θα τους βοηθάει να προσαρμόζονται στις εξελισσόμενες συνθήκες της αγοράς και των κανονιστικών ρυθμίσεων», καταλήγει η Πέγκυ Αντωνάκου.

Ταχύτητα

«Γιατί η δημιουργία του πρώτου Cloud Region της Google στην Ελλάδα θα ενισχύσει την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων; Το πόσο κοντά βρίσκονται τα κέντρα δεδομένων του παρόχου cloud –εν προκειμένω της Google– σε σχέση με το σημείο όπου βρίσκεται μία εταιρεία που έχει τα δεδομένα της στο ψηφιακό νέφος cloud, επηρεάζει άμεσα την ταχύτητα και άρα την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Με άλλα λόγια, ο χρόνος απόκρισης, δηλαδή ο χρόνος που απαιτείται για να ταξιδέψει η πληροφορία από το σημείο «Α» στο σημείο «Β» και να επιστρέψει, είναι μικρότερος εάν τα data centers του ψηφιακού νέφους (cloud region) όπου διατηρεί τα δεδομένα της μια ελληνική επιχείρηση βρίσκονται στην Αθήνα και όχι, για παράδειγμα, στο Μιλάνο. Επίσης, η ύπαρξη ενός cloud region στη χώρα όπου δραστηριοποιείται μία επιχείρηση, εξασφαλίζει υψηλότερες προδιαγραφές ασφάλειας των δεδομένων και αίρει πλήρως ζητήματα συμμόρφωσης με την τοπική νομοθεσία. Σύμφωνα με την έρευνα της Alphabeta, έως το 2030 η παραγωγικότητα των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που θα υιοθετήσουν λύσεις ψηφιακού νέφους θα αυξηθεί έως και κατά 3,5% σε ετήσια βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή