Μέτρα άμεσης παρέμβασης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στον κλάδο από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους ζητούν οι χημικές βιομηχανίες, εκπέμποντας SOS για την παραγωγή, την απασχόληση και τις επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα άλλων κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ) παρουσίασε χθες μελέτη του ΙΟΒΕ για τις επιπτώσεις του ενεργειακού κόστους στον κλάδο και συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπισή τους και προειδοποίησε για τη σημαντική επιβάρυνση των τιμών σε προϊόντα όπως τα λιπάσματα, τα πετροχημικά, τα χρώματα και τα βιομηχανικά αέρια. Η αύξηση των τιμών των χημικών προϊόντων εξαιτίας της αύξησης της δαπάνης για ενέργεια έχει επίπτωση στη ζήτηση και τελικά στο επίπεδο παραγωγής της εγχώριας χημικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, ανάλογα με τον βαθμό που θα επηρεαστεί η ζήτηση, εκτιμάται ότι η συνολική παραγωγή χημικών προϊόντων το 2022 θα είναι χαμηλότερη κατά 1,7% έως 5,6% σε σχέση με το 2021.
Η επίπτωση του ΑΕΠ μπορεί να κυμανθεί από 42 έως 140 εκατ., ενώ η επίπτωση στην απασχόληση από 702 έως 2.339 θέσεις εργασίας. Με την παροχή επιδότησης στις τιμές ενέργειας οι επιπτώσεις μετριάζονται στα 19 εκατ. έως 63 εκατ. και στις 316 έως 1.054 θέσεις εργασίας. Τη μεγαλύτερη πίεση σε επίπεδο κλάδου δέχονται οι τομείς παραγωγής πετροχημικών, βασικών ανόργανων χημικών υλών, βιομηχανικών αερίων, χρωστικών υλών και λιπασμάτων. Στους συγκεκριμένους τομείς η αυξημένη δαπάνη για ενέργεια αποτελεί πολλαπλάσιο της προστιθέμενης αξίας, συνεπώς η μόνη δυνατή αντίδραση βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, είναι η σημαντική αύξηση των τιμών των παραγόμενων χημικών προϊόντων, η οποία όμως θα περιορίσει τη ζήτηση, την κερδοφορία και θα διαβρώσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Η χημική βιομηχανία για να παράγει χημικά προϊόντα, όπως λιπάσματα, καταναλώνει τετραπλάσια ποσότητα σε σχέση με την κατανάλωση φυσικού αερίου για θερμικές ανάγκες.
Η εκτίναξη των τιμών φυσικού αερίου επιβαρύνει σημαντικά κατηγορίες προϊόντων όπως τα λιπάσματα, τα πετροχημικά, τα χρώματα και τα βιομηχανικά αέρια. Ο ΣΕΧΒ προτείνει αλλαγή στον τρόπο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας, ένα ευρύτερο θεσμικό πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ενωση που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, απαλλαγή από την επιβάρυνση με ΕΦΚ του φυσικού αερίου που προορίζεται για χημική σύνθεση, προώθηση προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας και όχι δεσμεύσεις για οριζόντια μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Ζητάει επίσης αποτελεσματική εφαρμογή και στην Ελλάδα της οδηγίας της Ε.Ε. που ορίζει τον μέγιστο χρόνο πίστωσης μεταξύ των επιχειρήσεων ώστε να μπορέσουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις να αποδεσμεύσουν κεφάλαια και να τα επενδύσουν στην έρευνα και τεχνολογία, στην εξωστρέφεια και στην εν γένει ανάπτυξή τους.