Η Nestlé επενδύει 1 δισ. δολ. σε τεχνικές βιώσιμων καλλιεργειών

Η Nestlé επενδύει 1 δισ. δολ. σε τεχνικές βιώσιμων καλλιεργειών

«Εάν δεν λάβουμε δράση τώρα, δεν θα έχουμε εκτάσεις καφέ σε 20 ή 30 χρόνια», τονίζουν στελέχη της εταιρείας

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Nestlé, η μεγαλύτερη εταιρεία καφέ παγκοσμίως, επενδύει περίπου 1 δισ. ελβετικά φράγκα (1 δισ. δολάρια) μέχρι το 2030 ώστε να προσφέρει κίνητρα στους συνεργαζόμενους με αυτήν καλλιεργητές της για το εμπορικό της σήμα Nescafé να εφαρμόζουν τεχνικές βιώσιμης γεωργίας. Και ο βασικός λόγος είναι πως τόσο η αλλαγή του κλίματος παγκοσμίως όσο και τα ακραία καιρικά φαινόμενα δημιουργούν δυσμενείς συνθήκες για τις σοδειές του καφέ τους. Ειδικότερα, ο ελβετικός κολοσσός ανακοίνωσε πως οργανώνει ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης τα οποία αφορούν τις βέλτιστες τεχνικές καλλιέργειας. Επιπλέον, θα προσφέρει και χρηματικά κίνητρα, με τα οποία επιδιώκει να καθοδηγήσει τους γεωργούς στο πώς θα προστατεύουν τα εδάφη τους με ειδικές καλλιέργειες. Αυτή τη στιγμή η Nestlé συνεργάζεται με ένα δίκτυο τουλάχιστον 500.000 αγροτών, οι οποίοι αναζητούν σπόρους καφέ ειδικά για το εμπορικό σήμα της Nescafé, ενώ τώρα πλέον έχει και στόχο να διπλασιάσει τον αριθμό των προμηθευτών της.

Η συγκομιδή καφέ στις παραγωγούς χώρες τείνει να φθάσει στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων – οπότε και η παραγωγή του βρίσκεται σε κίνδυνο. Σύμφωνα μάλιστα με την Αμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, η περαιτέρω αύξηση των θερμοκρασιών απειλεί μακροπρόθεσμα τις σοδειές και εκτιμάται πως θα περιορίσει τις εκτάσεις εκείνες οι οποίες είναι κατάλληλες για καλλιέργειες έως και κατά 50% μέχρι το 2050. «Εάν δεν λάβουμε δράση τώρα, δεν θα έχουμε βιώσιμες εκτάσεις καφέ σε 20 ή 30 χρόνια», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ρένι, επικεφαλής του τομέα καφέ στη Nestlé. Εξ ου και η Nescafé ενισχύει τις προσπάθειές της για αλλαγή των μεθόδων καλλιέργειας. Ο Ρένι δήλωσε ότι οι αγρότες μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εδάφους, την αποδοτικότητα των φυτών και τη χρήση του νερού μέσω ειδικής εκπαίδευσης, τεχνικής βοήθειας και υψηλής απόδοσης των καφεόδενδρων.

Το πρόγραμμα του ελβετικού ομίλου Nestlé περιλαμβάνει την αντικατάσταση των δέντρων με ποικιλίες που αντιστέκονται στις ασθένειες και στα ακραία καιρικά φαινόμενα, ώστε να αναζωογονηθούν τα χωράφια και να αυξηθεί η σοδειά. Δεδομένου, τέλος, ότι λίγοι καλλιεργητές εφαρμόζουν από μόνοι τους τέτοιου είδους μέτρα, η Nestlé προσφέρει κίνητρα και ειδικές συμφωνίες σε όσους ακολουθούν τις οδηγίες της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή