Κατανάλωση, τουρισμός, απασχόληση στηρίζουν τον ρυθμό ανάπτυξης

Κατανάλωση, τουρισμός, απασχόληση στηρίζουν τον ρυθμό ανάπτυξης

Το ΑΕΠ θα συνεχίσει την αυξητική πορεία του τους επόμενους μήνες, εκτιμά η Alpha Bank

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε θετικό έδαφος κατά τους επόμενους μήνες, ενώ η ευρωπαϊκή οικονομία πιθανότατα θα επιβραδυνθεί ή ενδέχεται και να εισέλθει σε ύφεση, αναφέρει η Alpha Bank στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων, αναλύοντας τον δείκτη οικονομικού κλίματος, ο οποίος αποτελεί πρόδρομο δείκτη της οικονομικής δραστηριότητας.

Ωστόσο, το δελτίο καταγράφει επίσης τον υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, που προκύπτει από τον αντίστοιχο δείκτη οικονομικής αβεβαιότητας, αλλά και τις έντονες ανησυχίες για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα.

Οι εξελίξεις αυτές, σύμφωνα με το δελτίο της τράπεζας, «συνάδουν με τις πρόσφατες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023, σύμφωνα με το οποίο το επόμενο έτος η οικονομική μεγέθυνση θα διαμορφωθεί σε 2,1% έναντι 0,9% στην Ευρωζώνη (ΕΚΤ, Staff projections, Σεπτέμβριος 2022). Οπως επισημαίνεται ωστόσο στο κείμενο του προσχεδίου, η πρόβλεψη για το 2023 είναι σχετικά επισφαλής, εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων, του πολέμου στην Ουκρανία και των συνθηκών εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο κ.λπ.».

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανήλθε στις 105,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 101,7 μονάδες τον Αύγουστο. Οι αναλυτές της Alpha Bank (επικεφαλής οικονομολόγος Παναγιώτης Καπόπουλος) επισημαίνουν ότι, αν και ο σχετικός δείκτης παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την περίοδο πριν από την ενεργειακή κρίση, η διαφορά του από τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης βαίνει αύξουσα, φτάνοντας τον Σεπτέμβριο τις 12,5 μονάδες.

«Παρά τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, η αναπτυξιακή δυναμική στο εννεάμηνο του 2022, που στηρίχθηκε στην υψηλή ροπή για κατανάλωση και στην έντονη άνοδο της τουριστικής κίνησης και των ταξιδιωτικών εισπράξεων, σε συνδυασμό με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οδήγησαν στην ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», σημειώνεται στο δελτίο.

Το ΑΕΠ θα συνεχίσει την αυξητική πορεία του τους επόμενους μήνες, εκτιμά η Alpha Bank.

Σχετικά με τον δείκτη οικονομικής αβεβαιότητας, οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνουν ότι η εξέλιξή του και των συνιστωσών του οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στην παρούσα συγκυρία οι συνθήκες διαμόρφωσης προβλέψεων ενέχουν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων και της ενεργειακής κρίσης.

Η άνοδος του δείκτη στην Ελλάδα ξεπέρασε την αντίστοιχη μεταβολή του μέσου όρου της Ε.Ε.-«27». Και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο, η αυξημένη αβεβαιότητα καταγράφηκε πρωτίστως στον τομέα της βιομηχανίας και στους καταναλωτές, γεγονός που αποδίδεται στο αυξημένο κόστος παραγωγής και στη μειωμένη αγοραστική δύναμη.

Οσον αφορά τον πληθωρισμό, εξάλλου, το δελτίο επισημαίνει ότι οι σχετικές προσδοκίες των καταναλωτών, αν και αποκλιμακώθηκαν κατά τους τελευταίους μήνες, παραμένουν έντονα θετικές. Την ίδια ώρα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή σε Ελλάδα και Ε.Ε.-«27» αυξάνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό.

«Η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών προσδοκιών των καταναλωτών», αναφέρει το δελτίο, «ενδεχομένως συνδέεται: i) με τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, τόσο για την επιδότηση των λογαριασμών ενέργειας όσο και για την εξασφάλιση της απαιτούμενης ποσότητας ενέργειας για τον προσεχή χειμώνα και ii) με τις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι προσδοκίες των καταναλωτών για την εξέλιξη των τιμών παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή