Prodea: Επενδύσεις 49,3 εκατ. το α΄ εξάμηνο

Prodea: Επενδύσεις 49,3 εκατ. το α΄ εξάμηνο

Σημαντική «ώθηση» αναμένεται να προσφέρουν στην Prodea Investments οι επενδύσεις της στην αγορά γραφείων, οι οποίες ανήλθαν σε 49,3 εκατ. ευρώ, μόνο κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική «ώθηση» αναμένεται να προσφέρουν στην Prodea Investments οι επενδύσεις της στην αγορά γραφείων, οι οποίες ανήλθαν σε 49,3 εκατ. ευρώ, μόνο κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου. Η σημαντικότερη αγορά κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο ήταν η απόκτηση κτιρίου γραφείων 14.000 τ.μ. στη συμβολή των οδών Χειμάρρας 8Β και Γραβιάς στο Μαρούσι, για το οποίο η εισηγμένη κατέβαλε 35 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η εταιρεία απέκτησε και πέντε όμορα οικόπεδα 10,4 στρεμμάτων στη Λ. Κηφισίας, πλησίον του κόμβου της Αττικής Οδού. Στο εν λόγω ακίνητο σχεδιάζεται η κατεδάφιση των υφιστάμενων κτισμάτων (φιλοξενούσαν την έδρα της «Εκκλησίας των Μαρτύρων του Ιεχωβά») και η κατασκευή δύο ανεξάρτητων κτιρίων γραφείων, συνολικής επιφάνειας άνω των 17.000 τ.μ.

Το χαρτοφυλάκιο γραφείων της εταιρείας αυξήθηκε κατά 8,1% σε αξία, συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2021 και διαμορφώνεται στο 48,9% (υπολογίζοντας και τα γραφεία που έχει αποκτήσει η εταιρεία εκτός Ελλάδας). Αντίστοιχα, τα έσοδα από τα κτίρια γραφείων αυξήθηκαν κατά 9% το πρώτο φετινό εξάμηνο, αποτελώντας το 46,8% του συνόλου. Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου ξεκίνησε η λειτουργία του νέου βιοκλιματικού κτιρίου γραφείων της Prodea. Ο λόγος για το eLement, που βρίσκεται στην οδό Φραγκοκκλησιάς στο Μαρούσι.

Η απόκτηση κτιρίου γραφείων 14.000 τ.μ. επί της οδού Χειμάρρας στο Μαρούσι ήταν η σημαντικότερη αγορά το α΄ εξάμηνο.

Αντίστοιχα, η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου διαμορφώνεται πλέον σε 2,4 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 130 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το τέλος του 2021. Μέχρι το τέλος του 2022, το μέγεθος προβλέπεται να έχει αυξηθεί σε 2,52 δισ. ευρώ. Σημειωτέον ότι εντός του Νοεμβρίου η Prodea αναμένεται να αποκτήσει το υπόλοιπο μερίδιο από την εταιρεία «όχημα», στην οποία έχει συνεπενδύσει με την Dimand Real Estate και η οποία έχει αναπτύξει το νέο κτίριο γραφείων της Kaizen Gaming (Stoiximan) στο Μαρούσι, πλησίον του κόμβου της Αττικής Οδού.

Σχετική έκθεση της Axia προβλέπει ότι κατά τη χρήση του 2022 η εισηγμένη θα ξεπεράσει σε έσοδα τα 148,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη EBITDA θα διαμορφωθούν σε 114,6 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα έσοδα από λειτουργικές δραστηριότητες προβλέπεται ότι θα ανέλθουν σε 70,4 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε κατά 13,2% σε 73,5 εκατ. ευρώ, από 64,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τα δε λειτουργικά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 2,7% σε 102,5 εκατ. ευρώ, από 99,8 εκατ. ευρώ. Χωρίς να υπολογίζονται τα κέρδη από την αναπροσαρμογή των ακινήτων στην εύλογη αξία (57,2 εκατ. ευρώ αμετάβλητα από πέρυσι), τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε 45 εκατ. ευρώ, υποχωρώντας κατά 5% σε ετήσια βάση. Αυτήν την περίοδο, η Prodea Investments προχωράει την υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ έως το 2025, για την απόκτηση ή ανάπτυξη πάνω από 417.000 τ.μ. νέων κτιρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή