Το Βερολίνο διέψευσε τις πηγές που ανέφεραν στο Bloomberg πως ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς ενδέχεται να κάνει στροφή 180 μοιρών σε ένα ακανθώδες θέμα που γεννάει διχογνωμίες και στο οποίο μόνιμη επωδός είναι η γερμανική άρνηση. Ο λόγος για ρεπορτάζ που επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος δήλωσαν ότι ο κ. Σολτς ενδέχεται να αντιστρέψει την πάγια άρνηση της Γερμανίας στην έκδοση κοινού χρέους προκειμένου να χρηματοδοτηθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Επικαλούμενο πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, το Reuters αναφέρει πως το Βερολίνο διαψεύδει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο και δεν προτίθεται να υποστηρίξει κοινή έκδοση χρέους.
Νωρίτερα, ρεπορτάζ του Bloomberg επεκαλείτο πηγές με γνώση του θέματος που μίλησαν πάντως για κατ’ ιδίαν δηλώσεις του Γερμανού καγκελαρίου στο περιθώριο της συνόδου και όχι για επίσημη τοποθέτησή του στη σύνοδο της Πράγας. Οι εν λόγω πηγές τόνισαν μάλιστα πως ο κ. Σολτς δήλωσε ανοικτός στην έκδοση ευρωομολόγου, υπό τον όρο όμως ότι τα κεφάλαια θα διανεμηθούν στα κράτη-μέλη της ως δάνεια και όχι ως επιδοτήσεις. Εξηγούσε μάλιστα πως η αλλαγή στάσης έπεται της επιθετικής κριτικής που έχει δεχθεί η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης για τον δανεισμό ύψους 200 δισ. ευρώ που αποφάσισε προκειμένου να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις εν μέσω της ενεργειακής κρίσης. Τόνιζε, επίσης, ότι τελευταία πυκνώνουν οι εκκλήσεις και αυξάνονται οι πιέσεις για την έκδοση κοινού χρέους, καθώς εντείνεται η ανησυχία για τις εκτεταμένες δαπάνες που θα απαιτηθούν για να μπορέσει η Ε.Ε. να αντέξει αυτόν τον χειμώνα χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο. Και μόνον οι διαρροές για τις σχετικές δηλώσεις του Γερμανού καγκελαρίου στάθηκαν, πάντως, χθες αρκετές για να οδηγήσουν σε άνοδο τα ομόλογα του ιταλικού δημοσίου, τα spread των οποίων υποχώρησαν κατά 12 μονάδες βάσης κάτω από τις 2,4 εκατοστιαίες μονάδες.
Οι διαρροές για αλλαγή στάσης του Γερμανού καγκελαρίου απέναντι σε ένα ευρωομόλογο στάθηκαν, πάντως, χθες αρκετές για να οδηγήσουν σε άνοδο τα ομόλογα του ιταλικού δημοσίου.
Σύμφωνα, πάντα, με το Bloomberg, οι ίδιες πηγές, που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, υποστήριξαν πως θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για την έκδοση κοινού χρέους το πρόγραμμα SURE κατά της ύφεσης της πανδημίας που διασφάλιζε θέσεις εργασίας διαθέτοντας 100 δισ. ευρώ υπό τη μορφή δανείων. Οι λεπτομέρειες ενός νέου προγράμματος του είδους δεν έχουν καθοριστεί, αλλά μάλλον θα είναι μικρότερης κλίμακας από τα 724 δισ. ευρώ του προγράμματος κατά της πανδημίας. Σημειωτέον ότι αρχιτέκτονας αυτού του προγράμματος ήταν εν μέρει ο Ολαφ Σολτς, υπό την ιδιότητα που είχε τότε ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Η θέσπιση του συγκεκριμένου προγράμματος αποτέλεσε μια πρώτη τομή για την Ε.Ε. και όσοι το υποστήριξαν επέμεναν ότι θα είναι μοναδικό και δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Το Bloomberg παρέθετε, άλλωστε, και την αντίδραση εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης που απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως και αρκέστηκε να δηλώσει πως υπάρχουν ακόμη αρκετά μεγάλα κεφάλαια από το πρόγραμμα κατά της πανδημίας που δεν έχουν διατεθεί.
Το εν λόγω δημοσίευμα υπογράμμιζε, εξάλλου, ότι στην Πράγα ο Σολτς απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα όταν ερωτήθηκε δημοσίως για το κατά πόσον θα υποστήριζε η Γερμανία ένα νέο γύρο κοινού χρέους για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οπως τόνιζε, επέλεξε αντιθέτως να υπογραμμίσει πως υπάρχουν ακόμη δάνεια και εγγυήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης που δεν έχουν διατεθεί και «επομένως υπάρχουν αρκετοί διαθέσιμοι πόροι». Οπως σχολίασε μία από τις πηγές, ο Γερμανός καγκελάριος αποφεύγει να δώσει το πράσινο φως για τη δημιουργία κάποιου εργαλείου που θα χρηματοδοτηθεί με νέο χρέος, καθώς θέλει να λάβει υπόψη την απόφανση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου ως προς τη συνταγματικότητα του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε μια προκαταρκτική εκτίμησή του τον Απρίλιο του περασμένου έτους δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου αποφάνθηκαν πως θα είναι πολύ μεγαλύτερη η ζημιά που θα προκληθεί αν δεν διατεθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια κατά της ύφεσης της πανδημίας παρά η ενδεχόμενη ζημιά από τον δανεισμό του Ταμείου Ανάκαμψης. Προσέθεσαν, επίσης, ότι η έκδοση κοινού χρέους της Ε.Ε. για τη χρηματοδότηση επιδοτήσεων σε κράτη-μέλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να κριθεί συνταγματική, υπό τον όρο, όμως, ότι το μέτρο θα ληφθεί μόνο μία φορά. Ακόμη ένας λόγος, άλλωστε, που ο Σολτς επιδεικνύει ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα είναι η αβεβαιότητα για τη νέα κυβέρνηση της οποίας αναμένεται να ηγηθεί η ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι, που έχει μεν δηλώσει πως θα κυβερνήσει ως μετριοπαθής πολιτικός, αλλά υποστηρίζει πως θα χρειαστεί μετατροπές το πρόγραμμα της Ιταλίας με το οποίο έχει διασφαλίσει τη χρηματοδότησή της από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές που μίλησαν στο Bloomberg, ο Γερμανός καγκελάριος θέλει πρώτα να δει τη νέα κυβέρνηση της Ρώμης και να συζητήσει με τη Μελόνι θέματα σχετικά με την ευρωπαϊκή ενοποίηση και στη συνέχεια θα αποφασίσει αν και πώς θα δεσμευθεί για την έκδοση κοινού χρέους της Ε.Ε.