Αστάθεια και νευρικότητα επικράτησαν και χθες στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς επέστρεψε για μια ακόμη φορά η ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία, τη διαφαινόμενη ύφεση, αλλά και τη στροφή των μεγάλων κεντρικών τραπεζών σε περιοριστική πολιτική και τις συνέπειές της. Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν όλες με απώλειες, εξαιρουμένης μόνον της Ιταλίας, που βρίσκεται ακόμη στο κλίμα των εκλογικών αποτελεσμάτων.
O πανευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx 600 έκλεισε με απώλειες 0,25%. Νωρίτερα ο πανευρωπαϊκός δείκτης των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρούσε κατά 0,8%, αλλά στη διάρκεια της συνεδρίασης περιόρισε τις απώλειες. Οι μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας ήταν αυτές που σημείωσαν τη μεγαλύτερη υποχώρηση και έκλεισαν τη χθεσινή συνεδρίαση με τον δείκτη του κλάδου σε πτώση 1,7%.
Στην αντίστροφη πορεία, όμως, οι μετοχές των εταιρειών λιανικών πωλήσεων και χημικών, που έκλεισαν με άνοδο 1,7%. Παράλληλα με την ανησυχία που καλλιεργεί η άνοδος του κόστους δανεισμού από τις κεντρικές τράπεζες, οι αγορές της Ευρώπης παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις στην Ουκρανία, με τον πόλεμο να κλιμακώνεται και να διευρύνεται. Eτσι ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες 0,45%, όπως και ο δείκτης CAC 40, ενώ με μηδενική μεταβολή έκλεισε ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης. Η εξαίρεση της ημέρας ήταν η αγορά του Μιλάνου, με τον δείκτη FTSE MIB να κλείνει οριακά σε θετικό πρόσημο με άνοδο 0,05%.
Επέστρεψαν οι ανησυχίες για ύφεση — Στο «κόκκινο» οι μετοχές τεχνολογικών εταιρειών.
Σημειωτέον ότι αρνητικό κλίμα επικράτησε χθες και στη Wall Street, με τους δείκτες S&P 500 και Nasdaq να υποχωρούν μέχρι αργά το βράδυ, ενώ είχε προηγηθεί πτώση των χρηματιστηρίων στις αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφει ο δείκτης Hang Seng εξαιτίας της μεγάλης πτώσης που σημείωσαν οι μετοχές κινεζικών εταιρειών μικροεπεξεργαστών εν μέσω νέας έντασης με την Ουάσιγκτον.
Η ανησυχία επέστρεψε, άλλωστε, και στις αγορές «μαύρου χρυσού» και ανέκοψε την άνοδο των τιμών. Η τιμή του αργού Δυτικού Τέξας υποχώρησε κάτω από τα 92 δολάρια το βαρέλι και κυμαινόταν το βράδυ στα 91,69 δολάρια έχοντας σημειώσει υποχώρηση μεγαλύτερη του 1% στη διάρκεια της ημέρας.