Με αρκετές εναλλαγές προσήμου κατά το τελευταίο δίωρο της συνεδρίασης κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, κλείνοντας τελικά οριακά σε θετικό έδαφος και βάζοντας έτσι φρένο στο σερί των τεσσάρων αρνητικών συνεδριάσεων. Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να απορροφήσει τις πιέσεις που ασκήθηκαν, χάρη στις στηρίξεις από επιλεγμένα blue chips, και –έστω και με εξαιρετικά χαμηλό τζίρο– διατήρησε «ασφαλή» απόσταση από τις 800 μονάδες.
Πάντως το κλίμα στις διεθνείς αγορές παραμένει ευμετάβλητο και αβέβαιο, κάτι που υποδηλώνει πως οι προοπτικές για τις μετοχές, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών, είναι γεμάτες προκλήσεις. Οι επενδυτές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τον αντίκτυπο της αυξανόμενης έντασης Ουκρανίας – Ρωσίας καθώς και της αποφασιστικότητας των κεντρικών τραπεζών να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό εις βάρος της ανάπτυξης της οικονομίας και της κερδοφορίας των εταιρειών.
Τα τελευταία στοιχεία της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ δεν εμφάνισαν σημάδια αποδυνάμωσης, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι και η επόμενη αύξηση επιτοκίων από τη Fed θα είναι της τάξης των 75 μονάδων βάσης, ενώ βέβαιη θεωρείται μια ανάλογου μεγέθους αύξηση από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση αυτού του μήνα.
Ετσι, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,07% και έκλεισε στις 814,61 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 32,89 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,02% στις 1.960,74 μονάδες, ενώ με πτώση 0,18% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 1.266,61 μονάδες.
Οι επενδυτές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τον αντίκτυπο της αυξανόμενης έντασης Ουκρανίας – Ρωσίας.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η Coca-Cola στο +2,33%, ενώ με κέρδη άνω του 1% έκλεισαν οι Titan και Σαράντης. Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 1% κατέγραψαν οι Lamda Development, Quest, ΔΕΗ ΕΥΔΑΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,62% στις 536,37 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο -2,29% και την Alpha Bank στο -1,04%, ενώ κέρδη 0,84% κατέγραψε η Eurobank και 0,14% η Πειραιώς.
Η ελληνική αγορά συνεχίζει να δείχνει σαφώς πιο αμυντική συμπεριφορά στις πτώσεις των ξένων και πιο επιθετική σε κάθε ανοδική τους κίνηση, σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, προσθέτοντας πως αυτό φάνηκε ακόμα και την περασμένη εβδομάδα αλλά και στα στατιστικά για το έτος που διανύουμε. «Το να έχουμε τον Eurostoxx 600 με απώλειες 19% και τον Γενικό Δείκτη με 8% δείχνει ξεκάθαρα ότι οι επενδυτές περιμένουν το παραπάνω για την ελληνική οικονομία», τονίζει ο αναλυτής, προσθέτοντας πως παρά τη στάση αναμονής που τήρησε η Fitch την Παρασκευή, διατηρώντας αμετάβλητη την αξιολόγησή της για την Ελλάδα, «αναγκαστικά κάποια στιγμή θα πρέπει οι οίκοι να αναβαθμίσουν τη χώρα και να την εντάξουν στην επενδυτική βαθμίδα, κάτι που θα αλλάξει άρδην την εικόνα του ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Τα παραπάνω δεδομένα είναι και αυτά που κάνουν το Χ.Α να έχει πολύ καλύτερη εικόνα από τα ξένα χρηματιστήρια. «Να θυμόμαστε, δε, πως η ελληνική αγορά είναι τόσο ρηχή που όταν συμβεί το γεγονός πολλοί θα “στριμωχτούν» για να μπουν», όπως επισημαίνει.
Σαφώς οι επενδυτές κινούνται συντηρητικά, μια και ο φόβος για το επόμενο διάστημα είναι διάχυτος. Μέχρι στιγμής, και με βάση το σύνολο πλέον των αποτελεσμάτων, οι εταιρείες δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί από την κρίση, κάτι που θα αρχίσουμε να βλέπουμε καλύτερα το επόμενο τρίμηνο, εκτιμά ο κ. Ζαχαράκης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, στο τεχνικό σκέλος, το Χ.Α. συντηρεί το μακροπρόθεσμο αγοραστικό σήμα όσο μηνιαία ο Γενικός Δείκτης δεν χάνει τις 778 μονάδες, ενώ έχει σημαντικές πλέον αντιστάσεις στη ζώνη των 880-904 μονάδων.