Μικρός ο κίνδυνος μπλακ άουτ στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες

Μικρός ο κίνδυνος μπλακ άουτ στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες

Τι λένε στελέχη του κλάδου για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στα δίκτυα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κακό σενάριο με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη, δηλαδή οι διακοπές ρεύματος, δεν θα μπορούσε να μην πλήξει τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας των οποίων η λειτουργία στηρίζεται σε περίπου 500.000 πύργους και ιστούς κεραιών.

Κατά πόσον όμως οι τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα κινδυνεύουν από ένα μπλακ άουτ ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης; Οπως αναφέρουν στην «Κ» στελέχη των ελληνικών τηλεπικοινωνιών, το ενδεχόμενο ενός «ξαφνικού θανάτου» στα δίκτυα κινητής συγκεντρώνει απειροελάχιστες πιθανότητες. Κι αυτό επειδή, συστημικά, ο κίνδυνος διακοπών ρεύματος έχει σχεδόν αποκλειστεί, όπως ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Αλλά και διότι οι κρίσιμοι σταθμοί τηλεπικοινωνιών είναι εξοπλισμένοι με μπαταρίες λιθίου και με γεννήτριες που εξασφαλίζουν αυτονομία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

«Δίχως αμφισβήτηση, το ρίσκο είναι υπαρκτό, εάν λάβουμε υπόψη ότι τα δεδομένα της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης μεταβάλλονται συνεχώς. Ωστόσο, η ελληνική πολιτεία έχει υλοποιήσει σειρά ενεργειών για να εξασφαλίσει την αδιάλειπτη λειτουργία των τηλεπικοινωνιών που αποτελούν κρίσιμες υποδομές», σημειώνει στην «Κ» ο Αθανάσιος Εξαρχος, διευθύνων σύμβουλος της Vantage Towers Ελλάδας, που είναι θυγατρική του ομίλου Vodafone και διαθέτει, σε όλη την επικράτεια, περισσότερα από 5.000 σημεία παθητικού εξοπλισμού. Αντίθετα, ο ενεργητικός εξοπλισμός, όπως, για παράδειγμα, η κεραία ή το ραδιοδίκτυο, δεν ανήκει στη Vantage Towers.

Κρίσιμοι σταθμοί είναι εξοπλισμένοι με μπαταρίες λιθίου και με γεννήτριες που εξασφαλίζουν αυτονομία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Επίσης, με στόχο τη μείωση των ενεργειακών απαιτήσεων των συγκεκριμένων υποδομών, τα τελευταία χρόνια έχουν υλοποιηθεί μέτρα ενεργειακής εξοικονόμησης. «Πριν εκδηλωθεί ο πόλεμος, υιοθετήσαμε ένα φιλόδοξο σχέδιο αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των υποδομών μας, έχοντας καταφέρει, πέρυσι, να εξοικονομήσουμε 2,5 GW. Περίπου άλλα τόσα θα εξοικονομήσουμε φέτος. Μειώνουμε δηλαδή, σε ετήσια βάση, το ενεργειακό αποτύπωμα του παθητικού εξοπλισμού συνολικά κατά 5 GW. Με στόχο ακόμη την περαιτέρω μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των εγκαταστάσεών μας, έχουμε σε εξέλιξη σειρά πιλοτικών προγραμμάτων στην Ευρώπη που περιλαμβάνουν την τοποθέτηση μικροτουρμπινών που επιτρέπουν την εξασφάλιση τμήματος της αναγκαίας ηλεκτρικής ενέργειας. Εάν τα αποτελέσματα των δοκιμών είναι ικανοποιητικά, θα εγκαταστήσουμε μικροτουρμπίνες στις εγκαταστάσεις μας και στην Ελλάδα», εξηγεί ο κ. Εξαρχος.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου, στην ενεργητική υποδομή (κεραίες, καλώδια κ.λπ.) των τηλεπικοινωνιακών πύργων μέσω της εγκατάστασης ειδικού εξοπλισμού, είναι δυνατή η έξυπνη διαχείριση της κατανάλωσης ενέργειας, δηλαδή με βάση τις χρονικές περιόδους υψηλής ζήτησης.

Κι ενώ το ενδεχόμενο της πτώσης των δικτύων κινητής λόγω ενεργειακής κρίσης είναι ιδιαίτερα αποδυναμωμένο στην Ελλάδα, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι υφίστανται ήδη τις επιπτώσεις του υψηλού ενεργειακού κόστους. Ενδεικτικά, ο ΟΤΕ που αποτελεί τον τέταρτο μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας στη χώρα, με ετήσια κατανάλωση 460 GW, πλήρωνε 55 ευρώ ανά MW πριν από δύο χρόνια, τιμή που έχει πλέον ξεπεράσει τα 200 ευρώ. Για τον όμιλο Vodafone, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως ανέφερε πρόσφατα σε συνέδριο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χάρης Μπρουμίδης, η αύξηση του ενεργειακού κόστους τοποθετείται σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ το 2024 σε σύγκριση με το 2022. Στην Ελλάδα, το ποσό αυτό ισοδυναμεί με το κόστος κατασκευής έως και 740 σταθμών βάσης ή με το κόστος σύνδεσης 150.000 νοικοκυριών με δίκτυο οπτικών ινών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή