Η Ευρώπη χρειάζεται να πληρώσει περισσότερα για να εισαγάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο, να προσευχηθεί ο χειμώνας να είναι ήπιος και να περιορίσει τη ζήτηση για ενέργεια, διότι η οποιαδήποτε δολιοφθορά σε υποδομές ή ακόμη και οι δραστικότερες περικοπές προμηθειών από τη Ρωσία θα καθιστούσαν εντελώς αναπόφευκτο το δελτίο στη διανομή ενέργειας ή τις διακοπές ρεύματος. Ακόμη κι αν η Ευρώπη κατορθώσει να παραμείνει ζεστή και να μη σβήσει τα φώτα φέτος τον χειμώνα, θα βρεθεί μπροστά σε ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση το 2023. Τότε θα πρέπει να γεμίσει εκ νέου τις αποθήκες και μάλιστα σε υψηλότερα επίπεδα από το 80%, όπως οφείλει να πράξει έως τον Νοέμβριο. Ευτυχώς υπερέβη τον στόχο και έφθασε σχεδόν στο 90% μέχρι σήμερα, γεγονός που της προσφέρει κάποια προστασία, αλλά η διακοπή ροής του αερίου μέσω του δικτύου του Nord Stream από τη Ρωσία στη Γερμανία αφήνει ένα κενό, ανεξαρτήτως των ενισχυμένων προμηθειών από αλλού. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το έλλειμμα φυσικού αερίου θα διαμορφωθεί τον φετινό χειμώνα σχεδόν στο 15% της μέσης ζήτησης στην Ευρώπη, όπερ σημαίνει ότι η Γηραιά Ηπειρος θα πρέπει να περιορίσει την κατανάλωση. Κατά τον διευθυντή ενεργειακών οικονομικών της FGE, Κιουνέτ Καζάκογλου, «η κατάσταση παραμένει πολύ εύθραυστη. Η κατανάλωση φυσικού αερίου στη Γερμανία εκτινάχθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου στα υψηλότερα επίπεδα από φέτος τον Μάρτιο λόγω χαμηλών θερμοκρασιών. Η δε ζήτηση ήταν σχεδόν 14% υπεράνω του μέσου όρου τετραετίας από το 2018 έως το 2022». Κι αυτό είναι απειλητικό, όπως πρόσθεσε.
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς φυσικού αερίου, είναι περισσότερο εκτεθειμένη στα κωλύματα τροφοδοσίας και αναπτύσσει μεγάλη κινητικότητα ώστε να προστατεύσει εταιρείες και καταναλωτές. Οι ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν πως ασχολούνται με την τόνωση των ζωτικής σημασίας υποδομών, διότι σημειώθηκαν εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2, ο οποίος ουδέποτε λειτούργησε, αλλά ήταν σε ετοιμότητα και γεμάτος αέριο. Από πλευράς της, η Ευρώπη αυξάνει τις εισαγωγές υγροποιημένου αερίου και επεκτείνει τις αναγκαίες υποδομές, αν και βρίσκεται να ανταγωνίζεται στην παγκόσμια αγορά, όπου οι συνθήκες ολοένα και αγριεύουν, ενώ αν ενισχυθούν φαινόμενα όπως ο τυφώνας «Λα Νίνια» και αυξηθεί η ζήτηση, οι τιμές θα ανέλθουν.
Κι ενώ η Ευρώπη κατόρθωσε να σωρεύσει αποθέματα, οι τιμές αποκλιμακώθηκαν από τα υψηλότατα επίπεδά τους, στα οποία είχαν φθάσει με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εντούτοις, η τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου Ολλανδίας, το οποίο είναι εμπόρευμα αναφοράς στην Ε.Ε., παραμένει περίπου 80% υψηλότερα από την ίδια περίοδο προ ενός έτους.
Κατά την εταιρεία δεδομένων και ανάλυσης Refinitiv, η Βορειοδυτική Ευρώπη, της Γερμανίας συμπεριλαμβανομένης, μπορεί να εισαγάγει φέτος τον χειμώνα 18 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου περισσότερα, οπότε συνολικά να φθάσουν τα 52 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ήτοι 5,5% πιο πολύ από το 2021. Επιπλέον, η Ε.Ε. έχει αυξήσει τις προμήθειές της από το Αζερμπαϊτζάν, τη Βόρεια Αφρική και τη Νορβηγία, αλλά αυτές εξακολουθούν να παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα από όσες της παρείχε η Ρωσία. Τέλος, όπως εκτιμούν αναλυτές της τράπεζας Bank of America, οι αγωγοί Nord Stream έχουν συνολική παραγωγική ικανότητα 110 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων τον χρόνο, καλύπτοντας πάνω από το 30% της συνολικής ζήτησης της Ευρώπης σε φυσικό αέριο εάν τεθούν σε πλήρη λειτουργία.