Μάχη 103 επιχειρήσεων για μία θέση στη λίστα «σημαντικών βιομηχανιών»

Μάχη 103 επιχειρήσεων για μία θέση στη λίστα «σημαντικών βιομηχανιών»

Η μάχη για μία θέση στη λίστα των εταιρειών που θα εξαιρεθούν από την υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου ξεκινάει, με 103 βιομηχανικές επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους να διεκδικούν τον τίτλο της «σημαντικής βιομηχανίας».

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μάχη για μία θέση στη λίστα των εταιρειών που θα εξαιρεθούν από την υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου ξεκινάει, με 103 βιομηχανικές επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους να διεκδικούν τον τίτλο της «σημαντικής βιομηχανίας». Οι φάκελοι των 103 συνολικά βιομηχανιών, μεταξύ των οποίων το σύνολο της ενεργοβόρων υψηλής και μέσης τάσης, βρίσκονται από τη Δευτέρα (10 Οκτωβρίου) στα χέρια της ΡΑΕ. Η τελευταία θα αναλάβει το δύσκολο έργο της αξιολόγησης, με ασαφή και γενικά κριτήρια που έθεσε η Ε.Ε., στο πλαίσιο των εξαιρέσεων που συνοδεύουν το μέτρο της υποχρέωσης των κρατών-μελών να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου, σε περίπτωση ευρωπαϊκού συναγερμού, κατά 15% το διάστημα Νοεμβρίου 2022 – Μαρτίου 2023.

Για την Ελλάδα το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 7,5 τεραβατώρες και σχεδόν στο σύνολό του θα πρέπει να εξοικονομηθεί από τη βιομηχανία, αφού οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής έχουν εξαιρεθεί, ενώ τα νοικοκυριά ανήκουν στην κατηγορία των προστατευόμενων καταναλωτών.

Η ΡΑΕ πρέπει να αποφασίσει σε ποιες βιομηχανίες θα μειωθούν τα φορτία ρεύματος κατά προτεραιότητα και ποιες θα προστατευθούν.

Η ΡΑΕ θα πρέπει να ολοκληρώσει την αξιολόγησή της και να ετοιμάσει τον κατάλογο των «σημαντικών βιομηχανιών» μέχρι την 1η Νοεμβρίου. Αυτό που ουσιαστικά θα αποφασίσει η ΡΑΕ είναι σε ποιες βιομηχανίες θα μειωθούν τα φορτία κατά προτεραιότητα και ποιες θα προστατευθούν. Τα κριτήρια αξιολόγησης σκιαγράφησε με συνέντευξή του στην «Κ» ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας. «Σίγουρα θα πρέπει να προστατευθούν βιομηχανίες οι οποίες θα υποστούν ζημίες σε περίπτωση διακοπής φυσικού αερίου, θα καταστραφεί δηλαδή μεγάλο μέρος της παραγωγής τους ή και η ίδια η εγκατάστασή τους, κάτι που είναι μη αναστρέψιμο. Επίσης θα εξετάσουμε το μέγεθος της γενικότερης οικονομικής ζημίας, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία για την εφοδιαστική αλυσίδα και την οικονομία της χώρας, καθώς και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας εξαγωγικών βιομηχανιών στη διεθνή αγορά», τόνισε.

Τις επιπτώσεις στην παραγωγή, στην απασχόληση και στην ανταγωνιστικότητα από τις περικοπές φορτίων επισημαίνει η ενεργοβόρα βιομηχανία υψηλής τάσης, η οποία είναι εκτεθειμένη στον διεθνή ανταγωνισμό και κινδυνεύει με εκτόξευση του κόστους ρεύματος μετά το τέλος του έτους που λήγουν οι συμβάσεις των σταθερών συμβολαίων με τη ΔΕΗ. «Δεν είναι βιώσιμο να μείνουμε εκτεθειμένοι στις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς», αναφέρει εκπρόσωπος της βιομηχανίας στην «Κ», σημειώνοντας ότι η μόνη λύση είναι πλέον τα διμερή συμβόλαια με σταθερή τιμή με παραγωγούς ΑΠΕ ή και καθετοποιημένους παραγωγούς. Το εργαλείο αυτό ωστόσο έχει ακυρωθεί με την επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά και ο κλάδος ζητάει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την εξαίρεση από το πλαφόν της παραγωγής που δεσμεύεται με διμερή συμβόλαια. Αυτή είναι εξάλλου και η κατεύθυνση που δίνει η Ε.Ε. στον Κανονισμό, που προβλέπει πλαφόν στις διάφορες τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (πλην φυσικού αερίου). Ο Κανονισμός ξεκαθαρίζει ότι το πλαφόν θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο στα πραγματικά έσοδα που αποκομίζει από την αγορά κάθε παραγωγός. Αυτό γιατί το πραγματικό έσοδο του παραγωγού δεν είναι η τιμή που εισπράττει από την αγορά αλλά η προσυμφωνημένη τιμή με τον προμηθευτή ή τον μεγάλο καταναλωτή που έχει υπογράψει διμερές συμβόλαιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή