Σημαντική αύξηση της τάξεως του 39,3% σημείωσε ο τζίρος των ελληνικών επιχειρήσεων κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με αυτόν να διαμορφώνεται στα 111,2 δισ. ευρώ από 79,8 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μεγάλο μέρος της αύξησης προέρχεται από την ενίσχυση του τζίρου των επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων και εστίασης, αλλά και των επιχειρήσεων μεταφορών και μεταποίησης. Την ίδια στιγμή, άλμα 28 δισ. ευρώ κατέγραψε ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το 2019, όταν αυτός διαμορφώθηκε στα 82,6 δισ. ευρώ, γεγονός που δείχνει την ανάκαμψη των κλάδων της οικονομίας δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Η έκρηξη της κατανάλωσης, λίγο καιρό μετά την επιβολή περιορισμών, έχει ωθήσει προς τα πάνω τα έσοδα των επιχειρήσεων, ενώ μέρος της αύξησης αυτής αποδίδεται και στις ανατιμήσεις.
Διαμορφώθηκε στα 111,2 δισ. ευρώ έναντι 82,6 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τη μεγαλύτερη αύξηση του κύκλου εργασιών το δεύτερο τρίμηνο του 2022 παρουσίασαν οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις υπηρεσιών εστίασης (128,8%), με τον τζίρο του να φθάνει τα 3,9 δισ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του 2021. Μικρότερη αλλά εξίσου σημαντική άνοδο (52,2%) κατέγραψαν οι επιχειρήσεις που παρέχουν διοικητικές δραστηριότητες, ενώ σαφή ανάκαμψη, έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας, εμφανίζει ο κλάδος της μεταφοράς και της αποθήκευσης, με τις επιχειρήσεις να σημειώνουν αύξηση 50,2% στον κύκλο εργασιών τους στα 5,8 δισ. ευρώ. Θετικά είναι τα μηνύματα και για τον κλάδο της μεταποίησης, ο τζίρος του οποίου ανήλθε στο β΄ τρίμηνο στα 26,2 δισ. ευρώ από 18 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 45,2%. Το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, ένας επίσης αρκετά σημαντικός κλάδος για την ελληνική οικονομία, είδε τον τζίρο του να σημειώνει άνοδο 21,9% και να διαμορφώνεται στα 42 δισ. ευρώ από 34,4 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση του τζίρου οφείλεται και στην αύξηση της αξίας των πωλούμενων προϊόντων, που έχει επέλθει λόγω των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες και τελικά προϊόντα.
Τη μικρότερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2022 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο 2021 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα ενημέρωσης και επικοινωνίας κατά 14,4%, ενώ τη μεγαλύτερη μείωση (-4,2%) κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του τομέα δραστηριότητες σχετικές με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα. Αυξημένος κατά 55,7% ήταν και ο τζίρος των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων κατά τον θερινό μήνα Αύγουστο, με την μεγαλύτερη άνοδο να σημειώνει ο κρίσιμος τομέας της μεταποίησης. Ο συνολικός τζίρος των επιχειρήσεων σκαρφάλωσε στα 36,3 δισ. ευρώ από 23,3 δισ. ευρώ, ενώ ο τζίρος του κλάδου της μεταποίησης αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 57,4% στα 8 δισ. ευρώ από 5,1 δισ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν και οι κλάδοι των κατασκευών (30,1%), του χονδρικού και λιανικού εμπορίου (32,2%), των μεταφορών (33,5%), αλλά και των τουριστικών επιχειρήσεων (27%).