Η Eurometaux είναι αυτό που λέει το όνομά της: η ευρωπαϊκή βιομηχανία μετάλλων, ένας σύνδεσμος με μέλη 200 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων κολοσσοί όπως οι Alcoa, Glencore, Hydro και Rio Tinto, που απασχολούν μισό εκατομμύριο εργαζομένους και έχουν ετήσιο τζίρο 120 δισ. ευρώ, λίγο πάνω από το μισό ελληνικό ΑΕΠ.
Από την περασμένη Πέμπτη, επικεφαλής αυτού του ισχυρού και κρίσιμου για την ευρωπαϊκή οικονομία συνδέσμου είναι ένας Ελληνας, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos.
Η θητεία του κ. Μυτιληναίου θα είναι διετής και σίγουρα γεμάτη προκλήσεις. Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση από μόνη της θα ήταν αρκετή, αλλά στην πραγματικότητα απλώς προστίθεται σε μια σειρά διαχρονικών προβλημάτων, που έχουν οδηγήσει τις τελευταίες δεκαετίες αρκετά μέλη αυτού του ισχυρού κλαμπ να μετεγκαθίστανται σε άλλες, πιο ανταγωνιστικές μεριές του πλανήτη. Υπό αυτή την έννοια, ο κλάδος ήταν ήδη εμπλεκόμενος σε έναν «πόλεμο» επιβίωσης έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού, απλώς τώρα ο «πόλεμος» έχει γίνει πιο δύσκολος και περίπλοκος.
Συνεπώς ο κ. Μυτιληναίος δεν αναλαμβάνει μια διακοσμητική θέση, αλλά έναν απαιτητικό ρόλο. Ή όπως το περιέγραψε ο γενικός διευθυντής της Eurometaux, Γκι Τιράν, καλωσορίζοντας την εκλογή του, «ενώ η Ευρώπη δεσμεύεται να αναβαθμίσει τη στρατηγική της αυτονομία στον τομέα των μετάλλων και υδρογονανθράκων, που είναι απαραίτητα για την ενεργειακή μετάβαση, είναι σημαντικό να αναθέσουμε την εκπροσώπησή μας σε έναν πραγματικό ηγέτη της βιομηχανίας με δραστηριότητα που διατρέχει ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, από την εξόρυξη μέχρι το τελικό προϊόν».
Ξεκινάει συναντήσεις με Ευρωπαίους επιτρόπους με στόχο να αναδείξει όλα τα μεγάλα ζητήματα της βιομηχανίας.
Σύμφωνα με συνεργάτες του, αυτό που μέτρησε για την επιλογή του είναι το γεγονός πως «ο κ. Μυτιληναίος κατόρθωσε να κάνει τον δικό του όμιλο πρωταγωνιστή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρωπαϊκή βιομηχανία μετάλλου, κατακτώντας πολλές αγορές. Η πορεία του διακρίθηκε από δυναμισμό, από διεκδικήσεις για τη δική του βιομηχανία. Κάτι αντίστοιχο περιμένουν από αυτόν για το σύνολο της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τα προσεχή χρόνια».
Οι ίδιοι σημειώνουν πως στο πλαίσιο της εντολής που έλαβε από τους ομολόγους του, το προσεχές διάστημα, και με την ιδιότητα πλέον του προέδρου της Eurometaux, πρόκειται να έχει πολλές συναντήσεις με Ευρωπαίους επιτρόπους καθώς και με ευρωβουλευτές με στόχο να αναδείξει όλα τα μεγάλα ζητήματα της βιομηχανίας και ιδιαίτερα της βιομηχανίας μετάλλων, και κυρίως την προστασία και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους έναντι της παγκόσμιας βιομηχανίας.
«Το σημαντικότερο ίσως ζήτημα είναι το ενεργειακό κόστος, που σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες έχει κάνει αποτρεπτικές τις επενδύσεις στον ευρωπαϊκό χώρο. Γι’ αυτό άλλωστε είναι πολλές οι βιομηχανίες που πλέον φεύγουν εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες παραγωγής», λένε και προσθέτουν πως η αναστροφή της τάσης μείωσης των εξαγωγών του κλάδου θα είναι βασική προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.
«Είναι καιρός να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή όχι μόνο για το μέλλον της βιομηχανίας μη σιδηρούχων μετάλλων, αλλά και για την ευρωπαϊκή οικονομία. Για την προστασία των αξιών μας και της δύναμης του κλάδου μας, που αντιμετωπίζει πλέον πολλαπλές απειλές. Μέσα στις πρώτες μας προτεραιότητες θα είναι η επάρκεια ανταγωνιστικής ενέργειας για όλους, ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη, κοινωνική σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη. Θα δουλέψουμε σκληρά. Είμαι αποφασισμένος να καταβάλω προσωπική προσπάθεια και είμαι σίγουρος ότι μπορώ να βασιστώ σε όλη την ομάδα της Eurometaux και στα μέλη μας, για να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους. Πρόθεσή μου, ως νεοεκλεγέντος προέδρου, είναι να προσεγγίσω τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και να εργαστώ για άμεσες και αποτελεσματικές δράσεις. Και σύμφωνα με την ιστορία της Eurometaux, δεν θα σταματήσουμε στην απλή επισήμανση του προβλήματος: θα φέρουμε συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι, οι οποίες θα βοηθήσουν στην αναζωογόνηση της βιομηχανίας μας και θα διασφαλίσουν την παγκόσμια ανταγωνιστικότητά μας», είπε ο κ. Μυτιληναίος κατά την ανάληψη των καθηκόντων του. Το πρώτο ταξίδι του στις Βρυξέλλες θα είναι κιόλας τον επόμενο μήνα.