Ισχυρή άνοδος σημειώθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την εγχώρια αγορά να ακολουθεί τα βήματα των ευρωπαϊκών δεικτών, οι οποίοι υποδέχθηκαν θετικά τις ανακοινώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας, ο οποίος πήρε πίσω σχεδόν όλα τα οικονομικά μέτρα που είχαν ανακοινωθεί τον περασμένο μήνα από την κυβέρνηση Τρας, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές, ενώ το κλίμα ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο και από το δυναμικό ξεκίνημα στη Wall Street. Ο Γενικός Δείκτης δέχθηκε στήριξη από πληθώρα blue chips, με τον κλάδο της ενέργειας να βρίσκεται στο επίκεντρο, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή των τραπεζικών μετοχών, με τον τζίρο να κινείται σε σχετικά αυξημένα επίπεδα.
Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αγορές θα συνεχίσουν να στριφογυρίζουν γύρω από το πόσο έχει προεξοφληθεί η αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Οπως σημειώνει η Depolas Investment Services, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν προς ακόμα υψηλότερα επιτόκια, αλλά αυτό δεν αποκλείεται να αλλάξει με τα επόμενα μακροοικονομικά δεδομένα. Παράλληλα, όπως προσθέτει, πρέπει να συνεκτιμηθούν οι πιθανές μειώσεις περιθωρίων κέρδους, που ενδεχομένως να γίνουν περισσότερο αισθητές από το τέταρτο τρίμηνο για τις περισσότερες οικονομίες. Με αυτά τα δεδομένα, τη χαμηλή ορατότητα και την αυξημένη μεταβλητότητα, «επιβάλλεται» η ενεργή διαχείριση χαρτοφυλακίου, τονίζει η χρηματιστηριακή.
Στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,24% στις 842,64 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 62,56 εκατ. ευρώ. O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,35% στις 2.041,11 μονάδες, ενώ στο +0,01% και στις 1.276,06 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η Mytilineos στο +3,79% και ακολούθησαν με κέρδη άνω του 2% οι HELLENiQ ENERGY, Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Με απώλειες έκλεισαν οι Quest (-1,57%), Coca-Cola (-0,52%) και ΕΥΔΑΠ (-0,27%).
Η βελτίωση του κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει υποστηρικτικά για το Χ.Α.
Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,72% στις 566,23 μονάδες με την Πειραιώς να σημειώνει κέρδη 1,14%, την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο +0,89%, την Alpha Bank στο +0,83% και τη Eurobank στο +0,37%. Η νέα έκθεση της Axia Research λειτούργησε υποστηρικτικά καθώς διατήρησε τη σύσταση «αγοράς» για τις μετοχές και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, εκτιμώντας πως παρά το ακριβότερο περιβάλλον χρηματοδότησης, ο αντίκτυπος στην κερδοφορία από τις εκδόσεις τίτλων για την επίτευξη των στόχων MREL του κλάδου είναι διαχειρίσιμος.
Σε ό,τι αφορά την εικόνα του Χ.Α. γενικότερα, ο κ. Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance υπογραμμίζει πως αν και ο τζίρος διατηρείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γεγονός που συνήθως είναι αρνητικό, μπορεί ωστόσο να μεταφραστεί σε άρνηση των επενδυτών να ρευστοποιήσουν σε χαμηλές αποτιμήσεις.
Την προσεχή Παρασκευή περιμένουμε και την έκθεση του οίκου αξιολόγησης S&P, όπως προσθέτει, με την αγορά να βλέπει πως μπορεί τα νούμερα να δικαιολογούν αναβάθμιση, παρ’ όλα αυτά οι οίκοι διστάζουν σε αυτό το περιβάλλον να δώσουν την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα στην οικονομία.