Η ενεργειακή κρίση απειλεί τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες

Η ενεργειακή κρίση απειλεί τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες

Εξωθούνται σε μείωση της παραγωγής εις βάρος της βιωσιμότητάς τους

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι βιομηχανίες της Ευρώπης κινδυνεύουν να συντριβούν από την ενεργειακή κρίση, καθώς οι εξοντωτικές τιμές της ενέργειας τις εξωθεί να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας εις βάρος της παραγωγής τους, της ανταγωνιστικότητάς τους, του μεριδίου τους στην παγκόσμια αγορά και τελικά εις βάρος της βιωσιμότητάς τους. Αν συντριβούν οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες από την ενεργειακή κρίση θα πάρουν μαζί τους 35 εκατ. εργαζομένους, το 15% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

Η κατάσταση ανησυχεί πολιτικούς και επιχειρηματίες, οι οποίοι εκφράζουν φόβους ότι η ενεργειακή κρίση οδηγεί σε αποβιομηχάνιση της Ευρώπης. Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρόο, προειδοποιεί για ένα κύμα αποβιομηχάνισης στην Ευρώπη, ενώ το Ευρωπαϊκό Στρογγυλό Τραπέζι, οι επικεφαλής των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών βιομηχανιών, με επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν εκφράζει ανησυχία πως «η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών βιομηχανιών».

Για κύμα αποβιομηχάνισης στην Ευρώπη προειδοποιεί ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο.

Πολλές ευρωπαϊκές βιομηχανίες ακολουθούν το σύστημα που υιοθέτησαν δημόσιες υπηρεσίες και πόλεις σε πολλά μέρη της Ευρώπης και κατεβάζουν τον θερμοστάτη. Οπως τονίζει, όμως, σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, το πρόβλημα δεν εξαντλείται στις χαμηλότερες θερμοκρασίες στις οποίες πρέπει να εργαστεί το προσωπικό τους. Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι προτού ακόμη αρχίσει ο χειμώνας, πολλές μεγάλες βιομηχανίες της Ευρώπης μειώνουν την παραγωγή σε ορισμένους τομείς εξαιτίας της ανεπάρκειας ενέργειας, ενώ κάποιες άλλες μεταφέρουν μέρος της παραγωγής τους αλλού όπου βρίσκουν φθηνότερη ενέργεια. Η αυτοκινητοβιομηχανία Renault έχει ήδη περιορίσει το χρονικό διάστημα που αφήνει τις βαφές των αυτοκινήτων σε υψηλές θερμοκρασίες προκειμένου να περιορίσει την κατανάλωση ενέργειας, καθώς η διαδικασία αυτή θέρμανσης των χρωμάτων αντιπροσωπεύει το 40% του φυσικού αερίου που καταναλώνει.

Η χαρτοβιομηχανία DS Smith έχει δώσει εντολή στις μονάδες της να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας κατά 15% όπως συμφώνησαν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τον Ιούλιο. Η γαλλική προμηθεύτρια αυτοκινητοβιομηχανιών Valeo μειώνει την κατανάλωση ενέργειας κατά 20% με μέτρα όπως η διακοπή της παραγωγής στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και η μείωση της θερμοκρασίας στους χώρους παραγωγής στη διάρκεια της εβδομάδας. Και η βελγική χημική βιομηχανία Solvay δρομολογεί μείωση 30% της χρήσης αερίου. Στελέχη αυτών των βιομηχανιών που καλύπτουν ευρύτατο φάσμα, από τις χημικές βιομηχανίες και τις βιομηχανίες λιπασμάτων και κεραμικών, προειδοποιούν ότι κινδυνεύουν να χάσουν οριστικά και αμετάκλητα το μερίδιο αγοράς τους και να αναγκαστούν να μεταφέρουν μέρος της παραγωγής τους σε άλλα μέρη όπου θα βρουν φθηνότερη ενέργεια. Για τους ίδιους λόγους η μεγαλύτερη χαλυβουργία της Ευρώπης, ArcelorMittal, εκτιμά πως η παραγωγή της στις ευρωπαϊκές μονάδες της θα είναι αυτό το τρίμηνο κατά 17% χαμηλότερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Ο οίκος εμπορίας μετάλλων Eurometaux αναφέρει, τέλος, ότι όλα τα χυτήρια ψευδάργυρου στην Ε.Ε. έχουν αναγκαστεί να περιορίσουν ή ακόμη και να διακόψουν πλήρως τη δραστηριότητα, ενώ στην Ε.Ε. έχει ήδη μειωθεί κατά 50% η παραγωγή αλουμινίου.

Σύμφωνα με την Ανούκ Ονορέ, αναπληρώτρια διευθύντρια ερευνητικού προγράμματος του Ινστιτούτου Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης, συνολικά οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 27% έως 28% της προσφοράς ενέργειας στην Ε.Ε. Και βέβαια, δεν είναι πάντα εύκολο να μειωθεί η χρήση του καυσίμου σε πολλές βιομηχανικές διαδικασίες. Περίπου το 60% της κατανάλωσης αερίου από βιομηχανίες αφορά διαδικασίες που απαιτούν υψηλές θερμοκρασίες από 500 βαθμούς Κελσίου και άνω. Ανάμεσά τους η παραγωγή γυαλιού, τσιμέντου και κεραμικών. Οπως τονίζει η Ονορέ, «για τις διαδικασίες που απαιτούν χαμηλότερες θερμοκρασίες, υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα περιθώρια για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Στο μεταξύ, όμως, βιομηχανίες που είχαν στραφεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κάνουν βήματα πίσω και επιστρέφουν στα ορυκτά καύσιμα για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση. Η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Bayer, για παράδειγμα, έχει από το 2019 ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να στραφεί εξ ολοκλήρου στις ανανεώσιμες πηγές. Στη συνέχεια, ωστόσο, επανέφερε τον άνθρακα ως εναλλακτική για την περίπτωση που δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης για τη βιομηχανική παραγωγή. Και η ξηρασία που έπληξε μεγάλες περιοχές της Ευρώπης το καλοκαίρι περιόρισε δραματικά την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, ενώ στη Γαλλία τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στους πυρηνικούς αντιδραστήρες έχουν υπαγορεύσει αναστολή της λειτουργίας τους, με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται η ζήτηση.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή