Ο Σούνακ μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση στη Μεγάλη Βρετανία

Ο Σούνακ μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση στη Μεγάλη Βρετανία

Για να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, ο Σούνακ θα πρέπει να κρατήσει το Συντηρητικό Κόμμα ενωμένο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν η Λιζ Τρας παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας, η στερλίνα κατέγραψε μικρά κέρδη και το κόστος του 10ετούς βρετανικού ομολόγου παρουσίασε μικρή αποκλιμάκωση. Με άλλα λόγια, οι (διεθνείς) επενδυτές με θετικό, αλλά επιφυλακτικό, τρόπο αντιμετώπισαν την «επιστροφή» των καλούμενων Trussonomics στο… χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Παράλληλα, όμως, άρχισαν οι φήμες για επιστροφή του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας, κάτι το οποίο λειτούργησε ως «χειρόφρενο» στην περαιτέρω αποκλιμάκωση του βρετανικού κόστους δανεισμού. Τότε, λοιπόν, άρχισε μαραθώνιος μεταξύ των τριών μονομάχων για τη συλλογή 100 υπογραφών από τους Συντηρητικούς βουλευτές έτσι ώστε να «διεκδικήσουν» την αρχηγία του Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία. Το δράμα, όμως, έλαβε τέλος τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, αφού μόνον ο Ρίσι Σούνακ συγκέντρωσε τις απαιτούμενες 100 υπογραφές. Στην πραγματικότητα, ο Σούνακ εξασφάλισε τις υπογραφές άνω του 50% των Συντηρητικών βουλευτών.

Τι προβλήματα αντιμετωπίζει ο Σούνακ και πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία; Σημειώνω, εδώ, ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο του 2025. Ο Σούνακ λογικά θα ήθελε εκλογές το αργότερο δυνατόν. Και τούτο επειδή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας, η βρετανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί το 2023 αλλά και το εννεάμηνο του 2024. Μετά, οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας κάνουν λόγο για μηδενική ανάπτυξη (σε ετήσιο ρυθμό) το τελευταίο τρίμηνο του 2024. Παράλληλα, ο πληθωρισμός αναμένεται να επιστρέψει, από το τρέχον 10,1% στο 1,4% (κάτω δηλαδή από τον στόχο του 2%) το τελευταίο τρίμηνο του 2024. Με άλλα λόγια, ο Ιανουάριος του 2025 εκτιμάται ως ο λιγότερο «μίζερος» μήνας και περισσότερο κατάλληλος για εκλογές.

Για να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, ο Σούνακ θα πρέπει να κρατήσει το Συντηρητικό Κόμμα ενωμένο.

Επειδή, όμως, τα Trusso-nomics έχουν κλονίσει σημαντικά την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη βρετανική οικονομία, οι περισσότεροι αναλυτές συγκλίνουν σε βαθύτερη οικονομική ύφεση τόσο το 2023 όσο και το 2024. Για να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, ο Σούνακ θα πρέπει να κρατήσει το Συντηρητικό Κόμμα ενωμένο. Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν τους Εργατικούς να προηγούνται των Συντηρητικών μέχρι και 30 ποσοστιαίες μονάδες. Ο Σούνακ ξέρει από οικονομικά και τον εμπιστεύονται οι αγορές. Επιπλέον, εκτιμάται πως ο Σούνακ μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές Και αυτό χωρίς, ακόμη, να έχει καθαρίσει την «κόπρο του Αυγείου» που άφησαν οι προκάτοχοί του. Με άλλα λόγια, ας μην ξεγράψουμε (ακόμη) τους Συντηρητικούς.

* Ο κ. Κώστας Μήλας είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικών, University of Liverpool.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή