Αυξάνεται η ανώτατη σύνταξη

Το ανώτατο όριο σύνταξης θα διαμορφωθεί σε 4.932 από 4.608 ευρώ

3' 55" χρόνος ανάγνωσης

Αυξήσεις στις συντάξεις τους θα δουν από το 2023 και όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν σήμερα το ανώτατο όριο των 4.608 ευρώ, καθώς το πλαφόν έχει οριστεί με βάση την εθνική σύνταξη, η οποία επίσης θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 7%, φθάνοντας στα 411 ευρώ. Οπως διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας, από 1/1/2023, και με μια πιθανή αύξηση της τάξης του 7%, το πλαφόν, ήτοι το ανώτερο όριο σύνταξης πάνω από το οποίο μπαίνει «κόφτης», θα διαμορφωθεί στα 4.932 ευρώ. Αυτό που επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, εν αναμονή της οριστικής απόφασης για τις αυξήσεις που θα δουν 1.682.116 συνταξιούχοι όλων των τ. Ταμείων και ανεξαρτήτως του είδους της σύνταξης που λαμβάνουν, γήρατος, χηρείας, αναπηρίας (επί συνόλου 2,4 εκατ. συνταξιούχων), είναι ότι για τους ήδη συνταξιούχους οι αυξήσεις θα εφαρμοστούν τόσο στο εθνικό όσο και στο ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι, για παράδειγμα, η αύξηση της τάξης του 7% θα οδηγήσει την εθνική σύνταξη στα 411 ευρώ το 2023, από 384 ευρώ που είναι σήμερα. Αντιστοίχως, με τον ίδιο τρόπο θα αυξηθεί και το ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης των παλαιών συνταξιούχων. Μάλιστα, η αύξηση της εθνικής σύνταξης θα «συμπαρασύρει» μια σειρά από μεγέθη τα οποία είναι «συνδεδεμένα» με την εθνική σύνταξη: το πλαφόν των κύριων συντάξεων, τα κατώτατα όρια των συντάξεων λόγω θανάτου αλλά και το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων, τα οποία θα αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω. Ετσι, στους τυχερούς των αυξήσεων θα συμπεριληφθούν και οι υψηλοσυνταξιούχοι – ως πλαφόν έχει οριστεί το 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης. Αρα καθώς αυξάνεται η εθνική σύνταξη, αντίστοιχα αυξάνεται και το πλαφόν και όσων λαμβάνουν υψηλές συντάξεις. Αν τώρα κάποιοι λάμβαναν σύνταξη πάνω από τα 4.932 ευρώ που θα διαμορφωθεί το νέο πλαφόν, τότε θα λάβουν το πλαφόν.

Ιδιαίτερος προβληματισμός υπήρξε όλο το προηγούμενο διάστημα για το πώς θα υπολογιστούν οι αυξήσεις στους ασφαλισμένους που θα καταστούν συνταξιούχοι εντός του 2023, καθώς υπήρξαν φόβοι για κύμα μαζικών συνταξιοδοτήσεων εντός του 2022 προκειμένου όσοι έχουν ήδη θεμελιώσει δικαίωμα να λάβουν το σύνολο της αύξησης τόσο στην εθνική όσο και στην ανταποδοτική σύνταξη. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, και οι ασφαλισμένοι που θα καταστούν συνταξιούχοι το 2023 θα δουν αυξημένες αποδοχές αντίστοιχες με την αύξηση της τάξεως του 7% που θα λάβουν οι εν ενεργεία συνταξιούχοι από 1/1/2023. Η διαφορά μεταξύ των αυξήσεων στους εν ενεργεία συνταξιούχους και εκείνων που θα καταστούν συνταξιούχοι από 1/1/2023 είναι πως ο υπολογισμός τους γίνεται με διαφορετικό μηχανισμό.

Η ανώτατη παροχή καθορίζεται από την εθνική σύνταξη, που από Ιανουάριο θα είναι υψηλότερη κατά τουλάχιστον 7%.

Ο πρώτος μηχανισμός αφορά τις ήδη εκδοθείσες συντάξεις: Κάθε έτος από 1/1/2023 το συνολικό ποσό των συντάξεων θα προσαυξάνεται με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του περασμένου έτους, διαιρούμενου διά το 2.

Ο δεύτερος αφορά τις συντάξεις που εκδίδονται ανά πάσα στιγμή στο μέλλον: Το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης προκύπτει βάσει των συντάξιμων αποδοχών. Οι συντάξιμες αποδοχές αναπροσαρμόζονται με βάση τη μεταβολή του μέσου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή. Σε κάθε περίπτωση οι συντάξιμες αποδοχές αναπροσαρμόζονται έως και το προηγούμενο της αποχώρησης έτος.

Αρα, εκτιμούν στο υπουργείο Εργασίας, οι συντάξεις οι οποίες θα εκδοθούν το 2023 θα είναι αυξημένες γιατί η εθνική σύνταξη θα είναι αυξημένη, για παράδειγμα, κατά 7%, ενώ και οι συντάξιμες αποδοχές θα έχουν πολλαπλασιαστεί και αυξηθεί κατά τον πληθωρισμό του 2022.

Μεγαλύτερο εισόδημα για 2.472.939 συνταξιούχους

Αύξηση της τάξεως του 7% θα δουν 1.682.116 συνταξιούχοι όλων των τ. Ταμείων και ανεξαρτήτως του είδους της σύνταξης που λαμβάνουν (γήρατος, χηρείας, αναπηρίας). Από αυτούς, το 80%-85% θα δει ακέραια την αύξηση της τάξεως του 7%, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των υπολοίπων θα δει αυξήσεις που θα ξεπερνούν το 6,5%, αναλόγως του ύψους της προσωπικής διαφοράς που διαθέτουν.

Για 931.631 συνταξιούχους που έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά προκύπτει πως σε ποσοστό 88% θα δουν και αυτοί αυξήσεις στις αποδοχές τους, μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (525.456 ωφελούμενοι με μεγάλη προσωπική διαφορά) και μέσω της καταβολής της έκτακτης ενίσχυσης των 250 ευρώ (265.367 ωφελούμενοι). Παράλληλα θα δουν σημαντική απομείωση της προσωπικής διαφοράς τους. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει πως:

– Μία, τουλάχιστον, αύξηση θα δουν 2.472.939 συνταξιούχοι (λόγω της αύξησης της τάξεως του 7% ή της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης ή της καταβολής του επιδόματος των 250 ευρώ).

– Διπλή αύξηση θα έχουν 1.273.440 συνταξιούχοι (λόγω του συνδυασμού των αυξήσεων της τάξεως του 7%, της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης ή της πληρωμής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ).

– Τριπλή αύξηση θα δουν 97.415 συνταξιούχοι (λόγω του συνδυασμού της αύξησης της τάξεως του 7%, της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης ή της πληρωμής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ, καθώς και της εφαρμογής της 4ης ετήσιας αύξησης του ν. Βρούτση).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT