Μια ανάσα από τις 870 μονάδες και στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Αυγούστου έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας ώθηση από τον τραπεζικό κλάδο καθώς και επιλεγμένους τίτλους από την υψηλή και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, εν μέσω και του βελτιωμένου κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές.
Το Χ.Α. προέρχεται από τρεις εβδομάδες συνεχούς ανόδου και πολλά θα κριθούν για την περαιτέρω πορεία του από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ αυτή την Πέμπτη –όπου αναμένεται ευρέως μια νέα «γενναία» αύξηση των επιτοκίων–, καθώς ενδεχομένως να αυξήσει τη μεταβλητότητα στις αγορές, αν και σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές οι 860 μονάδες αποτελούν ένα προσωρινό σημείο ισορροπίας για τον Γενικό Δείκτη.
Πιο αναλυτικά, στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,32% στις 866,25 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,27 εκατ. ευρώ. O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,42% στις 2.097,61 μονάδες, ενώ στο +1,44 % και στις 1.329,41 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η Motor Oil με κέρδη 3,07% και ακολούθησαν με άνοδο άνω του 2% οι Jumbo, Lamda Development, Βιοχάλκο, Aegean, ΔΕΗ, Mytilineos και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Στον αντίποδα, πτώση 2,45% σημείωσε η Σαράντης, και ακολούθησαν με απώλειες 0,70% οι Titan και Ελλάκτωρ.
Ο όγκος συναλλαγών στη χθεσινή συνεδρίαση διαμορφώθηκε στα 51,27 εκατ. ευρώ.
Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,91% στις 595,11 μονάδες, με τη Eurobank να σημειώνει κέρδη 2,08%, την Alpha Bank να κλείνει στο +1,94%, την Εθνική Τράπεζα να ενισχύεται κατά 1,92% και την Τράπεζα Πειραιώς κατά 1,37%.
Εν τω μεταξύ, η σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων (στο 4,84% η απόδοση του 10ετούς χθες) λειτούργησε επίσης υποστηρικτικά για τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών, οι οποίες και έχουν πιεστεί φέτος από την εκτόξευση του κόστους δανεισμού που έχει σημειωθεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.
Οπως σημείωσε και η HSBC, η διεύρυνση των spreads δυσχεραίνει τα πράγματα για τις μετοχές γενικότερα, ωστόσο τα μακροοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη της Ελλάδας είναι ισχυρά και γι’ αυτόν τον λόγο παραμένει θετική (overweight) για τις ελληνικές μετοχές και διαμηνύει στους επενδυτές ότι το Χ.Α. «αξίζει» μια τέτοια σύσταση. Η ανάπτυξη της Ελλάδας έχει δυναμική και οι αποτιμήσεις των μετοχών του Χ.Α. είναι ελκυστικές, ενώ οι τράπεζες παραμένουν στο επίκεντρο του θετικού αυτού story.
Κατά τη βρετανική τράπεζα, η πιο επιθετική στάση της ΕΚΤ έχει οδηγήσει σε ανανέωση των ανησυχιών για τα αυξημένα επίπεδα χρέους σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, και αυτό έχει οδηγήσει στην απότομη διεύρυνση των spreads των ομολόγων, όπως στην Ελλάδα. Η διεύρυνση αυτή έχει επιβαρύνει την πορεία των ελληνικών μετοχών, επειδή έχει ενισχύσει το κόστος ιδίων κεφαλαίων στην αγορά.