Διαφωνίες στην Ε.Ε. για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Διαφωνίες στην Ε.Ε. για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Νέο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Πιο συγκεκριμένες και λεπτομερείς προτάσεις θα πρέπει να καταθέσει άμεσα η Κομισιόν σε σχέση με την εφαρμογή του διορθωτικού μηχανισμού τιμών στο TTF και τα πιθανά κόστη και οφέλη ενός πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή, διεμήνυσαν στην πλειονότητά τους οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας κατά τη διάρκεια του χθεσινού συμβουλίου στο Λουξεμβούργο. Αν και οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. επιχείρησαν να στείλουν ένα μήνυμα πολιτικής ενότητας την περασμένη εβδομάδα από τη Σύνοδο Κορυφής, δίνοντας «πράσινο φως» για περαιτέρω εξέταση των πλαφόν, των κοινών αγορών φυσικού αερίου και των μέτρων ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, στη χθεσινή σύνοδο οι υπουργοί αντάλλαξαν εκ νέου αντικρουόμενες απόψεις για τα ανώτατα όρια τιμής του φυσικού αερίου.

Οπως επιβεβαίωσε εκ μέρους της τσεχικής προεδρίας ο υπουργός Βιομηχανίας Γιόζεφ Σίκελα σε συνέντευξη Τύπου, εξαιτίας της διχογνωμίας επί του ζητήματος των πλαφόν ένας νέος γύρος διαβουλεύσεων θα λάβει χώρα στις 24 Νοεμβρίου σε ένα νέο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας – το τέταρτο κατά σειρά. Ο κ. Σίκελα, ωστόσο, σημείωσε ότι το κλίμα ήταν θετικό σε ό,τι αφορά τις κοινές αγορές φυσικού αερίου και την υιοθέτηση μέτρων αλληλεγγύης σε περίπτωση προβλημάτων στον εφοδιασμό. Οι υπουργοί εξέφρασαν ικανοποίηση για τη γενική κατεύθυνση της πρότασης της Επιτροπής, που ανακοινώθηκε στις 18 Οκτωβρίου, ως πρώτο βήμα προς την υιοθέτηση μέτρων, και τόνισαν την ανάγκη για ταχείες και συντονισμένες προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συμφώνησαν ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να συμβάλλουν στη διασφάλιση της εφοδιαστικής ασφάλειας, να οδηγούν σε χαμηλότερες τιμές ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ε.Ε., ενθαρρύνοντας παράλληλα τη μείωση της ζήτησης και διατηρώντας την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, καθώς και την επίτευξη του στόχου της Ε.Ε. για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

Στο μικροσκόπιο των υπουργών και το μοντέλο που εφαρμόζεται στην Ισπανία και στην Πορτογαλία.

Στη συνέχεια οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την πρόταση, υπό το πρίσμα των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας, καθώς και ενός non paper που εξέδωσε η Επιτροπή, το οποίο αφορούσε κατευθυντήριες γραμμές για μια πιθανή εφαρμογή του ιβηρικού μοντέλου, που αφορά την καταβολή επιδοτήσεων στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής για την κάλυψη της διαφοράς μεταξύ της πραγματικής τιμής του φυσικού αερίου και του ανώτατου ορίου που έχει τεθεί, ενώ οι σταθμοί υποχρεούνται να μειώσουν την τιμή στην οποία πωλούν την ηλεκτρική ενέργεια. Το μοντέλο εφαρμόζεται στην Ισπανία και την Πορτογαλία και προωθείται από τη Γαλλία. Σύμφωνα με την ανάλυση της Επιτροπής, για να εφαρμοστεί το μοντέλο θα πρέπει αρχικά να καθοριστεί το επίπεδο επιδότησης, το οποίο θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλό για να έχει αποτέλεσμα, να υπάρχει αλληλεπίδραση με το πλαφόν που υιοθετήθηκε τον Σεπτέμβριο στις ΑΠΕ, να συνεχιστεί η επιθυμητή μείωση στην κατανάλωση ενέργειας, και να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις στη χρηματοδότηση και τη διανομή, καθώς και σε άλλες μη ευρωπαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αρκετοί υπουργοί σχολίασαν ότι οι λεπτομέρειες που έχει διαθέσει στη μέχρι στιγμής επικοινωνία της η Κομισιόν δεν επαρκούν για να αξιολογηθούν οι πιθανές παρενέργειες του ιβηρικού μοντέλου, ενώ ορισμένοι ζήτησαν την ανάλυση κόστους και οφέλους, για την οποία κάλεσαν και οι ηγέτες στα συμπεράσματα της συνόδου. Αρκετά κράτη, ανάμεσά τους η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πολωνία, το Βέλγιο και άλλοι υποστηρικτές της πρότασής τους, επέμειναν στον δυναμικό διάδρομο τιμών στο TTF ως αναγκαία λύση, αφού όπως σχολίασαν κάποιοι υπουργοί υπάρχει επιτακτική ανάγκη για γρήγορη δράση. Ο σκεπτικισμός προς τα πλαφόν, ωστόσο, φέρεται να παραμένει, αφού πλέον η συζήτηση επικεντρώνεται γύρω από διαβεβαιώσεις σε σχέση με ασφαλιστικές δικλίδες που θα πρέπει να διατηρηθούν στην πρόταση της Επιτροπής, ώστε να μην επηρεαστούν η λειτουργία της αγοράς και τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια. Οπως ανέφερε και η ίδια η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον μετά τη λήξη του συμβουλίου, η Επιτροπή θα χρειαστεί να καταθέσει τις επόμενες ημέρες προτάσεις με βάση τα αιτήματα των κρατών-μελών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή