Ενοίκια: Άνοδος κατά 12% μέσα σε διάστημα 12 μηνών

Ενοίκια: Άνοδος κατά 12% μέσα σε διάστημα 12 μηνών

Τι δείχνουν τα στοιχεία των μισθώσεων που έγιναν μέσω του δικτύου της RE/MAX

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με υπερδιπλάσιο ρυθμό αύξησης κινήθηκαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου τα ενοίκια, καθώς σε πανελλαδικό επίπεδο η αύξηση αγγίζει το 12% έναντι 5% του προηγούμενου 12μήνου (Οκτώβριος 2021 – Οκτώβριος 2020). Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει κανείς αν συγκρίνει τα αποτελέσματα της τελευταίας ετήσιας έρευνας του δικτύου 79 μεσιτικών γραφείων της αλυσίδας RE/MAX Ελλάς βάσει μισθώσεων που έγιναν μέσω του δικτύου της.

Στην Αττική διαμορφώνονται σε 7,6 ευρώ/τ.μ./μήνα κατά μέσον όρο, καταγράφοντας ετήσια αύξηση της τάξεως του 8,6%. Στη Θεσσαλονίκη η μέση τιμή αγγίζει πλέον τα 6,5 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση, αυξημένη κατά 15,1%, ενώ στην περιφέρεια η αύξηση διαμορφώνεται σε 12,3%.

Ενοίκια: Άνοδος κατά 12% μέσα σε διάστημα 12 μηνών-1

H μέση τιμή στις συνοικίες του κέντρου της Αθήνας διαμορφώνεται σε 7,8 ευρώ/τ.μ., αυξημένη κατά 11,4% έναντι του Οκτωβρίου 2021.

Το υψηλότερο ενοίκιο στην Αττική εντοπίζεται στο Κολωνάκι με 12 ευρώ/τ.μ., ενώ ακολουθούν κατά σειρά η Φιλοθέη με 11,3 ευρώ/τ.μ., ο Αλιμος και η Γλυφάδα με 11 ευρώ/τ.μ. και το Π. Ψυχικό με 10 ευρώ/τ.μ.

Από τις συνοικίες του κέντρου, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η «αναρρίχηση» του Ζωγράφου σε επίπεδο υψηλότερο από το Κουκάκι, στα 9 ευρώ/τ.μ. έναντι 8,2 ευρώ/τ.μ., δείγμα της φετινής «έκρηξης» της ζήτησης από φοιτητές. Οπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, η μεσολάβηση της πανδημίας είχε ως αποτέλεσμα κατά τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά να συσσωρευτούν ουσιαστικά τρία έτη φοιτητών προς αναζήτηση κατοικίας.

Σύμφωνα με τη RE/MAX, στο κέντρο της Αθήνας σε πρώτη ζήτηση βρίσκονται διαμερίσματα ηλικίας 20-25 ετών, εμβαδού 51-80 τ.μ., με το μέσο μίσθωμα να ανέρχεται σε 510 ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται και οι κατοικίες που προορίζονται για φοιτητές. Στη Δυτική Αττική η ζήτηση στρέφεται σε διαμερίσματα ηλικίας 15-20 ετών, εμβαδού 51-80 τ.μ., με το ύψος του μέσου ενοικίου να κυμαίνεται αρκετά χαμηλότερα, στα 400 ευρώ. Στον Πειραιά και στις όμορες περιοχές του το μέσο ενοίκιο ανέρχεται σε 440 ευρώ, με τη ζήτηση να επικεντρώνεται σε ακίνητα ηλικίας 15-20 ετών και εμβαδού από 51 έως 80 τετραγωνικά μέτρα. Στα βόρεια και στα νότια προάστια οι μέσες τιμές των ενοικίων είναι σχεδόν διπλάσιες από τις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής καθώς διαμορφώνονται στα 870 ευρώ, ενώ ζητούνται ακίνητα μεγαλύτερης επιφάνειας, από 81 έως 120 τ.μ., με τις μεζονέτες να παραμένουν στην κορυφή των προτιμήσεων.

Στην πρώτη θέση των χαρακτηριστικών που καθορίζουν τις επιλογές των ενδιαφερόμενων ενοικιαστών στο σύνολο των περιοχών της Αττικής βρίσκεται η καλή κατάσταση ενός ακινήτου, εάν δηλαδή είναι ανακαινισμένο και διαθέτει καινούργια κουφώματα (86% και 79%, αντιστοίχως), ενώ καθοριστικό ρόλο στην απόφαση για ενοικίαση παίζουν επίσης αν το ακίνητο διαθέτει θέση πάρκινγκ (64%) και αν βρίσκεται κοντά σε στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς (50%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή