Πλήγμα 32 δισ. ευρώ αναμένει ο γαλλικός κολοσσός EDF

Πλήγμα 32 δισ. ευρώ αναμένει ο γαλλικός κολοσσός EDF

Μεγάλη απώλεια κερδών λόγω μείωσης της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας

2' 29" χρόνος ανάγνωσης

Παρά το γεγονός πως το τρέχον έτος και λόγω της εκτίναξης των τιμών των καυσίμων οι ενεργειακοί όμιλοι στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο εμφάνισαν υπέρογκα κέρδη, στην περίπτωση της γαλλικής EDF συμβαίνει το αντίθετο: βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα στους αντιδραστήρες της, οι οποίοι πλήττονται από τις διακοπές παραγωγής, ενώ αυτό το κτύπημα είναι μεγαλύτερο από όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί. Ο ενεργειακός κολοσσός προειδοποιεί ότι θα έχει απώλεια κερδών της τάξης των 32 δισ. ευρώ, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times και του Reuters. Τον Σεπτέμβριο η εταιρεία είχε και πάλι προειδοποιήσει για τη δυσπραγία της, υπολογίζοντας τότε το πλήγμα στα κέρδη προ φόρων, τόκων, χρέους και αποσβέσεων σε 29 δισ. ευρώ. Οι διακοπές στη λειτουργία των αντιδραστήρων λόγω εργασιών συντήρησης, τα προβλήματα διάβρωσης, αλλά και οι απεργιακές κινητοποιήσεις επιδείνωσαν την ήδη κακή κατάσταση του ομίλου.

Η τροφοδοσία δέχθηκε χτύπημα, συντείνοντας στην αύξηση τιμών σε ολόκληρη την Ευρώπη, διότι η Γαλλία, η οποία συνήθως ήταν εξαγωγέας ηλεκτρικού ρεύματος, μετατράπηκε σε εισαγωγέα. Η παραγωγή της από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες καταβυθίστηκε φέτος λόγω των ανωτέρω κωλυμάτων και έφθασε σε ναδίρ 30 ετών. Επιβαρυντικά λειτούργησε και το γεγονός πως αναγκάζεται από την κυβέρνηση να πωλήσει ηλεκτρικό ρεύμα σε χαμηλότερη τιμή από την τρέχουσα στην αγορά, ώστε να μην επιβαρύνονται τα νοικοκυριά από τις αυξήσεις της. Η EDF, η οποία ήδη ανήκει κατά 84% στο γαλλικό δημόσιο, βρίσκεται στα τελικά στάδια της πλήρους και εκ νέου κρατικοποίησής της. Είναι η εταιρεία η οποία διατηρεί τους περισσότερους πυρηνικούς αντιδραστήρες στη Γηραιά Ηπειρο, 56 τον αριθμό, αλλά μόνον οι 30 λειτουργούν αυτή τη στιγμή.

Επιβαρυντικά λειτούργησε και το γεγονός πως αναγκάζεται από την κυβέρνηση να πωλήσει ηλεκτρικό ρεύμα σε χαμηλότερη τιμή από την τρέχουσα στην αγορά.

Εν τω μεταξύ, κατόρθωσε να έλθει σε προκαταρκτική συμφωνία με τα συνδικάτα για τις αμοιβές των εργαζομένων της, κάτι που μπορεί να θέσει τέλος στις απεργίες. Οι κινητοποιήσεις καθυστέρησαν τις εργασίες συντήρησης, επιτείνοντας την ανησυχία για πιθανές ελλείψεις στην τροφοδοσία τον χειμώνα. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της EDF, η συμφωνία θα υποβληθεί προς έγκριση από τα μέλη των συνδικάτων εντός της προσεχούς εβδομάδας, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα το Bloomberg. Εάν όμως η προσπάθεια δεν ευοδωθεί, τότε οι συνέπειες θα είναι μείζονες στην καρδιά του χειμώνα, όπως προανέφερε το γαλλικό δίκτυο ηλεκτροδότησης RTE. Υπό τις σημερινές συνθήκες, στις αρχές Νοεμβρίου και συγκεκριμένα το πρώτο δεκαπενθήμερο, η παραγωγή της ΕDF θα είναι χαμηλότερη από όσο είχε προβλέψει πριν από ένα μήνα, κυρίως διότι οι απεργίες την ανάγκασαν να αναστείλει για εβδομάδες την επανεκκίνηση ορισμένων αντιδραστήρων. Ο όμιλος συγκροτήθηκε το 1946 διά της εθνικοποίησης δεκάδων μικρών ενεργειακών μονάδων, στο πλαίσιο της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης της Γαλλίας και το 1963 τέθηκε σε λειτουργία ο πρώτος αντιδραστήρας. Το 1973 η χώρα αποφάσισε να προχωρήσει σε μαζικές επενδύσεις στα πυρηνικά, ως αντίδραση στην πετρελαϊκή κρίση. Μια μερική και περιορισμένη ιδιωτικοποίηση έγινε το 2005, μειώνοντας το μερίδιο του δημοσίου στο 84%. Tέλος, φέτος τον Ιούλιο το Παρίσι ανακοίνωσε προσφορά 9,7 δισ. ευρώ για επαναγορά του υπολοίπου μεριδίου έως την εκπνοή του 2022.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT