O Ρίσι Σούνακ αναδεικνύεται στον τρίτο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου από το κόμμα των Συντηρητικών μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες, ένας ρόλος ο οποίος μοιάζει όλο και περισσότερο με πικρό ποτήρι. Η νίκη του τον φέρει ενώπιον ενός εκρηκτικού μείγματος προβλημάτων, από τη χειμαζόμενη οικονομία έως τις παρατεταμένες πιέσεις στην αγορά ενέργειας και το διχασμένο κόμμα του, το οποίο εξασθενεί στις δημοσκοπήσεις.
Η κάθε κίνηση του νέου Βρετανού πρωθυπουργού θα παρακολουθείται στενά από τις αγορές, που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις δημοσιονομικές αλλαγές σε μια δύσκολη περίοδο. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα συρρικνώθηκε τον Οκτώβριο, ενώ είχαν προηγηθεί και άλλα αποκαρδιωτικά δεδομένα με τις αδύναμες λιανικές πωλήσεις την περασμένη εβδομάδα. Εν τω μεταξύ, τα νοικοκυριά ταλανίζονται υπό συνθήκες μιας επιδεινούμενης κρίσης στο κόστος διαβίωσης.
Η κάθε κίνηση του νέου πρωθυπουργού θα παρακολουθείται στενά από τις αγορές, ενώ τα βρετανικά νοικοκυριά στενάζουν από την ακρίβεια.
Καθώς οι τιμές για τα αγαθά και τις υπηρεσίες αυξάνονται ταχύτερα από τους μισθούς, οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους απομένουν με λιγότερα χρήματα για να ξοδέψουν. Τα πραγματικά εισοδήματα μειώθηκαν σχεδόν 3% το προηγούμενο έτος. Συν τοις άλλοις, ο Ρίσι Σούνακ πρέπει να ακολουθήσει προσεκτικά βήματα στο δημοσιονομικό πεδίο, ούτως ώστε να αποφύγει ακόμη μία δραματική αντίδραση στην αγορά ομολόγων. Η πρόσφατη αναταραχή εκεί μετά τις μη χρηματοδοτούμενες φοροαπαλλαγές της προκατόχου του εκτόξευσε τις αποδόσεις των ομολόγων, με επιπτώσεις στο κόστος δανεισμού όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Ακόμη ένας πονοκέφαλος για τον Ρίσι Σούνακ είναι η ενεργειακή κρίση. Οι επίμονα υψηλές τιμές της ενέργειας εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία θα δημιουργήσουν προβλήματα τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στα νοικοκυριά, όταν η κρατική στήριξη αποσυρθεί τον Απρίλιο του 2023. Εάν οι τιμές δεν μειωθούν μέχρι τότε ή δεν τεθεί σε εφαρμογή εναλλακτικό πρόγραμμα αρωγής για να αμβλυνθούν οι συνέπειες της ακριβής ενέργειας, τότε ο πληθωρισμός θα μπορούσε να φτάσει στο 15% ή υψηλότερα, σύμφωνα με ορισμένες προβλέψεις. Οι λογαριασμοί ρεύματος των νοικοκυριών θα μπορούσαν να διπλασιαστούν. Επιπλέον, η αμείλικτη αύξηση του κόστους των στεγαστικών δανείων είναι ένα από τα προβλήματα που θα κληρονομήσει ο Σούνακ. Στο δε πεδίο των δημόσιων υπηρεσιών, η χρόνια υποχρηματοδότησή τους και η διογκούμενη δυσφορία των κρατικών λειτουργών καθιστούν αμφιλεγόμενες τις περικοπές δαπανών, περιορίζοντας τα περιθώρια κινήσεών του.
Ηδη στο Ηνωμένο Βασίλειο οργανώθηκαν το καλοκαίρι πολλές απεργίες λόγω των χαμηλών αυξήσεων στους μισθούς, ενώ τα συνδικάτα απορρίπτουν νέα προγράμματα λιτότητας. Ο Ρίσι Σούνακ θα πρέπει να εξισορροπήσει την ανάγκη για περικοπές στον προϋπολογισμό χωρίς να προκαλέσει νέες απεργίες τον χειμώνα, καθώς και το ενδεχόμενο να προσφέρει επιχειρήματα στους αντιπολιτευομένους των Εργατικών να τα χρησιμοποιήσουν εις βάρος του.
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr