Νέο ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων το 2022

Νέο ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων το 2022

Σε τροχιά νέου ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων κινείται η ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 2021 οι άμεσες ξένες επενδύσεις ανήλθαν σε 6,3 δισ., ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν ήδη 4,8 δισ.

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η Ελλάδα να μην έχει ακόμη βελτιώσει δραματικά τη θέση της σε κρίσιμους δείκτες, όπως η παγκόσμια ανταγωνιστικότητα, όμως, το 2021 κατάφερε να προσελκύσει τις περισσότερες, τουλάχιστον από το 2011, άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ). Επίσης, σε σχέση ακόμη και με το 2009, οπότε δεν είχε εκδηλωθεί η χρηματοπιστωτική κρίση, οι άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν υπερδιπλασιαστεί, με την αξία τους, τη συγκεκριμένη χρονιά, να τοποθετείται σε 2,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), πέρυσι η συνολική αξία των άμεσων ξένων επενδύσεων ανήλθε σε 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 97%, συγκριτικά με το 2020, έτος κατά το οποίο η εισροή ξένων κεφαλαίων υπήρξε αναιμική λόγω της πανδημίας.

Νέο ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων το 2022-1

Παρά τις καλές επιδόσεις, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα είναι μικρότερες, σε σύγκριση με άλλες χώρες. Για παράδειγμα, το ύψος των ξένων κεφαλαίων που επενδύθηκαν το φετινό πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκε σε 6,1 δισ. ευρώ στην Πορτογαλία, σε 9,3 δισ. ευρώ στην Ιταλία και σε 5,4 δισ. ευρώ στην Τουρκία.

Το 2021 τοποθετήθηκαν στα ελληνικά ακίνητα 1,17 δισ. ευρώ, μέγεθος που αντιπροσωπεύει αύξηση 34,4%, συγκριτικά με το 2020.

Οι επενδύσεις στην αγορά ακινήτων αντιπροσωπεύουν σημαντικό τμήμα των ξένων επενδυμένων κεφαλαίων, καθώς το 2021 τοποθετήθηκαν στα ελληνικά ακίνητα 1,17 δισ. ευρώ, μέγεθος που αντιπροσωπεύει αύξηση 34,4%, συγκριτικά με το 2020. Επίσης, ο τουρισμός, η αγορά ακινήτων και η ενέργεια, και ειδικότερα το φυσικό αέριο, οι ΑΠΕ και τα δίκτυα, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, οι υπηρεσίες υγείας και τα φάρμακα, η αγροδιατροφή, αλλά και η εφοδιαστική αλυσίδα ανήκουν στους τομείς που προσελκύουν σοβαρές ξένες επενδύσεις.

Σύμφωνα με την Entrerpise Greece, τον αρμόδιο φορέα για την προσέλκυση των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα μας, έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον προέρχεται από τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή, αλλά και χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Κίνα, η Ιταλία, η Ρωσία, το Ην. Βασίλειο, ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Ισπανία, το Ισραήλ και το Λουξεμβούργο.

Η κατασκευή των τριών κέντρων δεδομένων της Microsoft –η εταιρεία αιτήθηκε την υπαγωγή τους στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων αρχές της χρονιάς– συνολικού αποτυπώματος 1 δισ. ευρώ, η αντίστοιχη επένδυση της Lamda Hellix με επίδραση 1 δισ. ευρώ στην οικονομία ανήκουν στις μεγαλύτερες ΑΞΕ που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης. Στη λίστα των μεγάλων συναλλαγών ανήκει η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, όπως και η είσοδος στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου Sani/Ikos του sovereign fund της Σιγκαπούρης, GIC. Για τη συγκεκριμένη συναλλαγή, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2022, η αξία του ξενοδοχειακού ομίλου αποτιμάται στα 2,3 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή