Twitter: Η εποχή Μασκ ξεκινάει με απολύσεις και υποσχέσεις σε Ε.Ε.

Twitter: Η εποχή Μασκ ξεκινάει με απολύσεις και υποσχέσεις σε Ε.Ε.

Διαβεβαιώσεις στον επίτροπο Μπρετόν για τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέος αέρας πνέει στους κόλπους της εταιρείας του κοινωνικού δικτύου του Twitter, αφότου στις 27 Οκτωβρίου πέρασε στα χέρια του μεγιστάνα Ελον Μασκ, ο οποίος επιδιώκει να περικόψει το προσωπικό της, να αυξήσει την εθελοντική συνδρομή, αλλά και να διαβεβαιώσει την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη νομιμοφροσύνη του. Σε επικοινωνία, την οποία είχε την περασμένη εβδομάδα ο μεγιστάνας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα τον αρμόδιο επίτροπο Βιομηχανίας, Τιερί Μπρετόν, τον διαβεβαίωσε πως θα εξακολουθήσει να εναρμονίζεται με τις αυστηρές διατάξεις της Ε.Ε. σχετικά με τον έλεγχο για το παράνομο ψηφιακό περιεχόμενο, τώρα που το κοινωνικό δίκτυο του ανήκει. Ο μεγαλοεπιχειρηματίας αναφερόταν στη νομοθεσία για τις ψηφιακές υπηρεσίες, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται η επιβολή υψηλών προστίμων σε εταιρείες που την παραβιάζουν. Συν τοις άλλοις, όπως ενημέρωσαν σχετικά το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, έπεται μία συνάντηση Μπρετόν και Μασκ τις επόμενες εβδομάδες. Η σπουδή του Ελον Μασκ για επικοινωνία με τις Βρυξέλλες έρχεται μετά τη δήλωση του Τιερί Μπρετόν την Παρασκευή ότι «στην Ευρώπη το πουλί (το σύμβολο του Twitter) θα πετάει βάσει των δικών της κανόνων». Ο νέος ιδιοκτήτης του, μόλις ολοκληρώθηκε η εξαγορά την Πέμπτη στις 27 Οκτωβρίου, είχε πει ότι πλέον «το πουλί πετάει ελεύθερο».

Οπως επισημαίνει το Ρόιτερς, η προσέγγιση Μασκ δείχνει το πόσο πραγματιστής είναι, αν και στο πρόσφατο παρελθόν δήλωνε ότι επιθυμία του είναι να δει το Twitter να έχει λιγότερους περιορισμούς επί του περιεχομένου του. Επίσης, απέλυσε υψηλόβαθμα στελέχη την Πέμπτη, όπως ο επικεφαλής του Twitter, Παράγκα Αγκραβάλ, και δεσμεύθηκε να αποκαταστήσει λογαριασμούς χρηστών, όπως αυτός του Ντόναλντ Τραμπ, που έκλεισε λόγω διασποράς ψευδών πληροφοριών. Πέραν τούτου ο μεγιστάνας, ο οποίος έχει στην ιδιοκτησία του και την αυτοκινητοβιομηχανία Tesla, μεταξύ άλλων, τόνισε πως σχεδιάζει να αυξήσει δραστικά την εθελοντική συνδρομή από τα 4,99 δολάρια στα 19,99 δολάρια, καθώς και να εισαγάγει νέες υπηρεσίες, όπως η επί πληρωμή πιστοποίηση χρηστών. Τα σχετικά ανέφερε το ηλεκτρονικό περιοδικό Verge αργά το βράδυ της Κυριακής. Υπό το πρίσμα αυτό, όσοι πιστοποιούνται θα έχουν το περιθώριο να γίνουν συνδρομητές εντός 3 μηνών ή θα χάνουν το διακριτικό τους, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται ανώνυμες πηγές. Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν αναλάβει την υλοποίηση αυτού του έργου ενημερώθηκαν πως, εάν δεν το έχουν ολοκληρώσει έως τις 7 Νοεμβρίου, θα απολυθούν. Αφού κυκλοφόρησε η είδηση, ο (ελληνικής καταγωγής) επενδυτής Τζέισον Καλακάνης απευθύνθηκε στους χρήστες του Twitter σχετικά με το πόσο θα πλήρωναν να πιστοποιηθούν. Οι επιλογές κυμαίνονται από το μηδέν έως τα 15 δολάρια τον μήνα. Ο Ελον Μασκ χαρακτήρισε το πόρισμα «ενδιαφέρον», μιας και το 78,7% των συμμετεχόντων είπε ότι δεν θα έδινε ούτε σεντ.

Ο μεγιστάνας σχεδιάζει να αυξήσει δραστικά την εθελοντική συνδρομή στο κοινωνικό δίκτυο από τα 4,99 δολάρια στα 19,99 δολάρια.

Βέβαια, ας επισημανθεί πως τα σχέδια του μεγιστάνα για το πώς θα διοικήσει το κοινωνικό δίκτυο ποικίλλουν ευρέως. Σύμφωνα με πηγές των The New York Times, οι απολύσεις θα ξεκινούσαν από το Σάββατο, ενώ οι διευθυντές έπρεπε να δώσουν καταλόγους με τους υπό απομάκρυνση εργαζομένους. Η εφημερίδα ανέφερε ακόμη ότι θα απολύονταν προ της σημερινής ημέρας, 1ης Νοεμβρίου, για να μην καταβάλει μπόνους ο Ελον Μασκ, αν και ο ίδιος το διέψευσε. Τέλος, όπως αναφέρει το Bloomberg, ορισμένοι πιθανοί μέτοχοι έλαβαν την πληροφορία ότι ο νέος ιδιοκτήτης θέλει να μειώσει κατά 75% το προσωπικό των 7.500 υπαλλήλων, αλλά ο ίδιος και πάλι το αρνήθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή