Δυσοίωνα τα στοιχεία του Οκτωβρίου για την οικονομία

Δυσοίωνα τα στοιχεία του Οκτωβρίου για την οικονομία

«Βουτιά» του δείκτη οικονομικού κλίματος, σημαντική υποχώρηση του PMI, απαισιόδοξα τα νοικοκυριά

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βουτιά» στις 98,3 μονάδες έκανε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο, από τις 104,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο, καθώς η ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου, που σημαίνει λιγότερη απασχόληση και έσοδα, σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό προκαλούν απαισιοδοξία τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε νοικοκυριά. Κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι τα μηνύματα και από τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών (γνωστός ως δείκτης PMI) στην ελληνική μεταποίηση, καθώς υποχώρησε σημαντικά τον Οκτώβριο στις 48,1 μονάδες από τις 49,7 τον Σεπτέμβριο, απόρροια της μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής και της δραστικής συρρίκνωσης νέων παραγγελιών από την εγχώρια και την εξωτερική αγορά. «Ταυτόχρονα, το ευρωπαϊκό περιβάλλον –βασικός εμπορικός εταίρος της βιομηχανίας– παραμένει ασταθές και δεν επιτρέπει ακόμη και στις εξωστρεφείς επιχειρήσεις να προγραμματίσουν με περισσότερους βαθμούς ελευθερίας την παραγωγή τους. Σε αυτό το αβέβαιο περιβάλλον θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η αύξηση του κόστους δανεισμού, λόγω της ανόδου των επιτοκίων, που αρχίζει να καταγράφεται ως προβληματισμός», επισημαίνει χαρακτηριστικά το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) που καταρτίζει τον δείκτη οικονομικού κλίματος.

Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας και συγκεκριμένα στη βιομηχανία καταγράφηκε πτώση του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στις 95,9 μονάδες από 98,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο, με αρνητικό το ισοζύγιο για νέες παραγγελίες. Σε ανάλογα συμπεράσματα για την ελληνική μεταποίηση καταλήγει και η S&P Global που καταρτίζει τον δείκτη PMI, καθώς σημειώνει ότι τον Οκτώβριο καταγράφηκε η πιο ραγδαία μείωση νέων παραγγελιών από τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ για τρίτο συνεχή μήνα μειώνεται η απασχόληση στον κλάδο. Η S&P Global εκτιμά ότι το 2022 θα κλείσει με αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα κατά 3%, κάνοντας λόγο για αρνητικές προοπτικές το 2023.

Στον τομέα των κατασκευών ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών ανήλθε στις 110,4 μονάδες από 97,9 τον Σεπτέμβριο, στο λιανεμπόριο στις 103,5 μονάδες από τις 86,9 τον Σεπτέμβριο, ενώ σημαντική υποχώρηση καταγράφηκε στον τομέα των υπηρεσιών στις 98,9 μονάδες από 126,3 τον Σεπτέμβριο.

Ακόμη πιο απαισιόδοξα είναι τα νοικοκυριά, με τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης να υποχωρεί στις -57,9 μονάδες από -51,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο, καθώς προβλέπουν επιδείνωση της δικής τους οικονομικής κατάστασης αλλά και της χώρας, αύξηση της ανεργίας, ενώ αυξάνεται το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι δεν θα προβούν σε μείζονες αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή