Ελληνική αγορά: Ακριβότερα προϊόντα σε σχέση με την Ευρώπη

Ελληνική αγορά: Ακριβότερα προϊόντα σε σχέση με την Ευρώπη

Για ποιους λόγους οι τιμές βασικών αγαθών είναι υψηλότερες στην Ελλάδα

2' 47" χρόνος ανάγνωσης

Μπορεί τον Οκτώβριο η Ελλάδα να είχε χαμηλότερο πληθωρισμό από τη Γερμανία, μπορεί στην Ελλάδα να φτιάχνουμε τα περίφημα «καλάθια» για την προσφορά φθηνών λύσεων στον καταναλωτή, όμως πολύ βασικά προϊόντα εξακολουθούμε να τα πληρώνουμε πολύ ακριβότερα από ό,τι οι καταναλωτές στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ελληνική αγορά: Ακριβότερα προϊόντα σε σχέση με την Ευρώπη-1

Ακριβά με βάση ειδικά το διαθέσιμο εισόδημα πληρώνουν οι Ελληνες καταναλωτές κι ένα ακόμη προϊόν που επίσης περιλαμβάνεται στο «καλάθι του νοικοκυριού». Η μέση τιμή για ένα κιλό ρύζι στην Ελλάδα είναι 1,85 ευρώ, όχι δηλαδή πολύ φθηνότερα από την τιμή στη Γερμανία (1,99 ευρώ) και στη Γαλλία (1,95 ευρώ) και σίγουρα ακριβότερα από την Ισπανία (1,18 ευρώ).

Δυστυχώς η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη σε ό,τι αφορά και άλλα βασικά είδη του νοικοκυριού στην κατηγορία των μη τροφίμων, όπως είναι τα είδη ατομικής υγιεινής και φροντίδας, καθώς και τα απορρυπαντικά. Επώνυμο αφρόλουτρο μεγάλης πολυεθνικής (συσκευασία 750 ml) στην Ελλάδα πωλείται στην τιμή των 6,10 ευρώ, στην Ισπανία 4,60 ευρώ, στη Γαλλία 5,75 ευρώ. Πολύ γνωστό υγρό απορρυπαντικό πιάτων στην Ελλάδα πωλείται προς 5,95 ευρώ/λίτρο, στη Γερμανία 3,53 ευρώ/λίτρο, στην Ισπανία προς 4,60 ευρώ/λίτρο.

Για ποιους λόγους οι τιμές βασικών αγαθών είναι υψηλότερες στην Ελλάδα.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα απορρυπαντικά ρούχων. Η τιμή της κάψουλας (για πλυντήριο ρούχων) είναι 0,55 ευρώ στην Ελλάδα, 0,40 ευρώ στη Γαλλία, 0,39 ευρώ στη Γερμανία και 0,36 ευρώ στην Ισπανία.

Εξαιρετικά δύσκολα για τις οικογένειες με βρέφη, καθώς οι πάνες και το γάλα βρεφικής ηλικίας εξακολουθούν να έχουν τιμές στα επίπεδα των ειδών πολυτελείας. Για ένα πακέτο πάνες Νο 2 πολύ δημοφιλούς μάρκας οι καταναλωτές στην Ελλάδα πληρώνουν 19,45 ευρώ (συσκευασία 46 τεμαχίων) ή 0,42 ευρώ/τεμάχιο, όταν στη Γερμανία η τιμή αντιστοίχως είναι 10,58 ευρώ, στη Γαλλία 17,48 ευρώ και στην Ισπανία 18,40 ευρώ.

Για ένα πακέτο μπισκότα, από τα πλέον γνωστά παγκοσμίως, οι καταναλωτές στην Ελλάδα πληρώνουν 1,20 ευρώ, στην Ισπανία 1,08 ευρώ, στη Γερμανία 1,49 ευρώ και στη Γαλλία μόλις 0,99 ευρώ.

Πού οφείλονται οι παραπάνω διαφορές; Κατ’ αρχάς, σε αρκετές από τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν εργοστάσια παραγωγής των πολυεθνικών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, πολύ περισσότερα από όσα υπάρχουν στην Ελλάδα. Δεύτερον, το μέγεθος της ελληνικής αγοράς είναι εκ των πραγμάτων μικρό, κάτι που δεν ευνοεί την ύπαρξη πολύ χαμηλών περιθωρίων κέρδους. Τρίτον, οι ονομαστικές τιμές στην Ελλάδα διατηρούνται σε πολύ υψηλές τιμές, καθώς οι αλυσίδες συνεχίζουν να προσελκύουν τους καταναλωτές με τις προσφορές. Τέλος, σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ισπανία, ο κλάδος των σούπερ μάρκετ ελέγχεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις εκπτωτικές αλυσίδες, οδηγώντας και τις υπόλοιπες να μειώσουν τις τιμές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT