Απαισιόδοξοι οι Γερμανοί επιχειρηματίες, αναμένουν επιδείνωση το επόμενο 12μηνο

Απαισιόδοξοι οι Γερμανοί επιχειρηματίες, αναμένουν επιδείνωση το επόμενο 12μηνο

Οι γερμανικές επιχειρήσεις δεν ήταν ποτέ, ούτε καν στην κορύφωση της πανδημίας, τόσο απαισιόδοξες και τόσο ανήσυχες για τις πωλήσεις τους όσο τώρα, που έχουν να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση και μια οικονομία στα πρόθυρα ύφεσης

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γερμανικές επιχειρήσεις δεν ήταν ποτέ, ούτε καν στην κορύφωση της πανδημίας, τόσο απαισιόδοξες και τόσο ανήσυχες για τις πωλήσεις τους όσο τώρα, που έχουν να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση και μια οικονομία στα πρόθυρα ύφεσης. Οι τελευταίες σχετικές δημοσκοπήσεις προδίδουν, έτσι, πως οι Γερμανοί επιχειρηματίες φοβούνται πλέον το χειρότερο. Σε ποσοστό 52% εκτιμούν πως τα πράγματα πρόκειται να χειροτερέψουν μέσα στους επόμενους 12 μήνες, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Ενωση Γερμανικών Βιομηχανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων, γνωστή με τα αρχικά DIHK. Μόλις το 8% των ερωτηθέντων προσβλέπει σε βελτίωση της κατάστασης. Οπως τονίζει ο Μάρτιν Βανσλέμπεν, επικεφαλής της DIHK, «είναι η χειρότερη εικόνα που έχει ποτέ αναδυθεί από αυτές τις δημοσκοπήσεις από το 1985, οπότε τις αρχίσαμε». Ο ίδιος σημειώνει ότι ακόμη και στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, «το ποσοστό των αισιόδοξων υπερέβαινε πάντα το 10%». Οπως υπογραμμίζει ο ίδιος, οι εκτιμήσεις των γερμανικών στελεχών κατατείνουν σε επικείμενη ύφεση με συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 3% μέσα στο επόμενο έτος. Η εικόνα από αναδύεται από τις εκτιμήσεις των Γερμανών βιομηχάνων είναι σαφώς πιο απαισιόδοξη από εκείνη της γερμανικής κυβέρνησης, που εκτιμά πως η οικονομική δραστηριότητα πρόκειται να μειωθεί κατά 0,4% μέσα στο 2023.

Βλέπουν συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 3%, ενώ μόλις το 8% των ερωτηθέντων προσβλέπει σε βελτίωση της κατάστασης.

Προφανής αιτία είναι η μεγάλη εξάρτηση των γερμανικών βιομηχανιών από το φθηνό φυσικό αέριο που τους παρείχε μέχρι πριν από λίγους μήνες η Ρωσία και το μέγεθος του πλήγματος που έχουν υποστεί όταν η Μόσχα διέκοψε τις ροές του καυσίμου. Η δημοσκόπηση της DIHK φέρει το ποσοστό ρεκόρ του 82% των επιχειρήσεων που κατατάσσουν πλέον την ενέργεια και τις πρώτες ύλες στους κινδύνους που απειλούν τη δραστηριότητά τους. Η ενεργειακή κρίση έχει αναγκάσει τις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας να μειώσουν την οικονομική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα μία στις τέσσερις χημικές βιομηχανίες και μία στις έξι αυτοκινητοβιομηχανίες να περιορίζουν την παραγωγή τους. Και την ίδια στιγμή, το 17% των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών σκέπτεται να μεταφέρει την παραγωγή του σε άλλη χώρα, ενώ το 41% των γερμανικών επιχειρήσεων όλων των κλάδων χαρακτηρίζει την οικονομική του κατάσταση «δύσκολη». Το αντίστοιχο ποσοστό το περασμένο έτος ήταν 31%.

Τα πορίσματα της εν λόγω έρευνας έρχονται σε οξεία αντίθεση με παρεμφερή δημοσκόπηση που διεξήγαγε τη Δευτέρα το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο Ifo του Μονάχου. Από αυτήν την έρευνα προκύπτει μια εντελώς διαφορετική εικόνα, με τις γερμανικές επιχειρήσεις να ανησυχούν σήμερα σαφώς λιγότερο από την εποχή κορύφωσης της πανδημίας. Φέρει συγκεκριμένα μόλις το 7,5% των εταιρειών να δηλώνει τον Οκτώβριο ότι κινδυνεύει να κλείσει και το αντίστοιχο ποσοστό τον Ιούνιο του 2020 να φτάνει στο 21,8%. Εξάλλου, οι γερμανικές βιομηχανίες βάλλονται και από ένα ακόμη πρόβλημα, τη μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού, που πλήττει την ανταγωνιστικότητά τους. Οι ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού, συνεπακόλουθο της γήρανσης του πληθυσμού που επιδεινώθηκε από την πανδημία, πλήττουν ιδιαίτερα μεγάλες βιομηχανίες του μεταποιητικού τομέα, από την Airbus SE μέχρι τους γερμανικούς κολοσσούς BMW AG και BASF SE. Οι τελευταίες έρευνες φέρουν το 50% των γερμανικών βιομηχανιών να μειώνει την παραγωγή του εξαιτίας ανεπάρκειας προσωπικού. Εκτιμάται μάλιστα πως οι ελλείψεις αυτές και οι συνεπακόλουθες μειώσεις παραγωγής κοστίζουν στη γερμανική οικονομία 85 δισ. δολ. τον χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή