Φυσικό αέριο: Κοντά σε συμφωνία για διατήρηση αποθεμάτων στη Βουλγαρία

Φυσικό αέριο: Κοντά σε συμφωνία για διατήρηση αποθεμάτων στη Βουλγαρία

Ενα βήμα πριν από την υπογραφή MoU βρίσκεται η Αθήνα με τη Σόφια

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας σε ζητήματα ενεργειακής επάρκειας των δύο χωρών ενόψει της χειμερινής περιόδου κυριάρχησαν στο δείπνο εργασίας που παραχώρησε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στη βουλγαρική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Χρίστο Aλεξίεφ.

Ελλάδα και Βουλγαρία βρίσκονται πολύ κοντά στην υπογραφή MoU για τη διατήρηση στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου για λογαριασμό της πρώτης στις εγκαταστάσεις της Chiren, όπου ήδη η ΔΕΠΑ έχει εγκαταστήσει ποσότητες περί τις 400.000 μεγαβατώρες. Η Ελλάδα δεν διαθέτει αποθήκες αερίου γι’ αυτό, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Ε.Ε., θα πρέπει να διατηρήσει αποθέματα ασφαλείας ίσα με το 15% της ετήσιας κατανάλωσής της σε άλλη χώρα της Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό έχει υπογράψει ήδη MoU με την Ιταλία, όπου και έχουν αρχίσει να αποθηκεύουν αέριο οι υπόχρεες εταιρείες εισαγωγής (ΔΕΠΑ, Mytilineos, Προμηθέας Gas, Εlpedison, ΔΕΗ και Hρων) και αναμένεται ένα ακόμη MoU με τη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται η δυνατότητα αντιστάθμισης των ποσοτήτων που θα αποθηκεύσουν ελληνικές εταιρείες στη Βουλγαρία με ποσότητες είτε αζερικού αερίου είτε LNG που προορίζονται για τη γειτονική χώρα. Η Ελλάδα, δηλαδή, θα μπορεί να παρακρατεί τις αντίστοιχες ποσότητες αντί να αναμένει τη μεταφορά τους από τη Βουλγαρία, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι θα μπορεί να τις χρησιμοποιήσει σε κάθε περίπτωση. Το προληπτικό σχέδιο δράσης της ΡΑΕ υποχρεώνει τις εταιρείες εισαγωγής αερίου να διατηρούν αποθέματα από 1ης Νοεμβρίου 2022 έως και τις 21 Μαρτίου 2023 είτε στην Ιταλία είτε σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι το κόστος δεν είναι υψηλότερο από αυτό που έχει προσδιορίσει για την Ιταλία. Τα συνολικά αποθέματα ανέρχονται σε 1,14 τεραβατώρες.

Η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε βασική πύλη και πηγή, ταυτόχρονα, φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της βουλγαρικής αγοράς.

Η Βουλγαρία, από την πλευρά της, προσβλέπει στην περαιτέρω συνδρομή της Ελλάδας για την τροφοδοσία της σε αέριο, καθώς ο φετινός χειμώνας είναι ο πρώτος που θα χρειαστεί να βγάλει χωρίς ρωσικό αέριο, το οποίο μέχρι και τον Απρίλιο, οπότε η Ρωσία κατέβασε τη στρόφιγγα, κάλυπτε σχεδόν το 100% της συνολικής ετήσιας ζήτησης των 33 τεραβατωρών.

Το διάστημα μετά τον Απρίλιο και κυρίως από τον περασμένο Αύγουστο με την έναρξη της λειτουργίας του IGB η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε βασική πύλη και πηγή, ταυτόχρονα, φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της βουλγαρικής αγοράς. Μια ποσότητα 11 τεραβατωρών αζερικού αερίου μεταφέρεται στο βουλγαρικό σύστημα μέσω του Tap και του IGB, ενώ οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία στο 9μηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, ξεπέρασαν τις 20 τεραβατώρες, ποσότητες που κατά το μεγαλύτερο μέρος τους προήλθαν από LNG που έφτασε στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας από διάφορες χώρες προέλευσης.

Με τις υψηλές ανάγκες της Βουλγαρίας, εξάλλου, συνδέεται κατά βάση και ο ισχυρός ανταγωνισμός στις πρόσφατες δημοπρασίες του ΔΕΣΦΑ, όπου οι βουλγαρικές εταιρείες Bulgargaz και Kolmar έδωσαν μάχη και «χτύπησαν» τις τιμές για να κλείσουν slots στη Ρεβυθούσα για ποσότητες 2,5 τεραβατωρών το 2023. Βασικοί τροφοδότες της βουλγαρικής αγοράς είναι οι ελληνικές εταιρείες ΔΕΠΑ και Mytilineos, αλλά και η ουγγρική MET.

Με την υψηλή εξάρτηση της ασφάλειας τροφοδοσίας της βουλγαρικής αγοράς από τη Ρεβυθούσα συνδέεται και η σύνθεση της βουλγαρικής αντιπροσωπείας που βρίσκεται από χθες στη χώρα μας. Τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Χρίστο Aλεξίεφ πλαισιώνουν ο υπουργός Ενέργειας Rossen Hristov και ο υπουργός Οικονομίας Nikola Stoyanov, αλλά και η εκτελεστική διευθύντρια της Bulgargaz, Denitsa Zlateva, και ο Vladimir Asenov Malinov, γενικός διευθυντής της Bulgartransgaz. Από ελληνικής πλευράς, στη χθεσινοβραδινή συνάντηση παρόντες ήταν, εκτός από τον υπουργό Κώστα Σκρέκα, η γ.γ. Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κώστας Ξιφαράς και η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ. Μαρία Ρίτα Γκάλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή