Φυσικό αέριο: Σε άνοδο ξανά οι τιμές στην Ευρώπη ενόψει χειμώνα

Φυσικό αέριο: Σε άνοδο ξανά οι τιμές στην Ευρώπη ενόψει χειμώνα

Στο Αμστερνταμ τα προθεσμιακά συμβόλαια Δεκεμβρίου αυξήθηκαν κατά 6,9%

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πρόβλεψη πως τελειώνουν οι ημέρες της όψιμης καλοκαιρίας και ο Δεκέμβριος θα είναι εξαιρετικά κρύος, σε συνδυασμό με τη διακοπή της παραγωγής σε ορισμένες σημαντικές εγκαταστάσεις, ήταν αρκετά για να πάρει και πάλι την ανιούσα χθες η τιμή του φυσικού αερίου. Στην αγορά του Αμστερνταμ τα προθεσμιακά συμβόλαια για παράδοση τον Δεκέμβριο, που αποτελούν και την τιμή αναφοράς για όλη την Ευρώπη, σημείωσαν χθες άνοδο 6,9% φθάνοντας τα 134,49 ευρώ η μεγαβατώρα από νωρίς το πρωί και στη διάρκεια της συνεδρίασης έφθασαν κάποια στιγμή να σημειώνουν άνοδο 10%. Τα αντίστοιχα συμβόλαια στην αγορά της Βρετανίας σημείωσαν άνοδο 9,2%. Εληξε έτσι η ανάπαυλα που είχε γνωρίσει τελευταία η αγορά με την υποχώρηση των τιμών του καυσίμου, καθώς αυτή οφειλόταν εν μέρει στην πληρότητα των ταμιευτήρων της Ευρώπης, αλλά και στην καλοκαιρία. Η αιφνίδια άνοδος χθες προδίδει πως με ένα ξαφνικό κύμα ψύχους ή με μια μείωση της προσφοράς ενέργειας, η Γηραιά Ηπειρος θα καταφύγει αμέσως στα αποθέματά της και πιθανώς θα αναγκαστεί να επιβάλει δελτίο στα καύσιμα.

Καθοριστικός παράγοντας που εξώθησε ανοδικά την τιμή του αερίου ήταν η είδηση ότι οι θερμοκρασίες αρχίζουν να υποχωρούν σταδιακά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα σε ορισμένες περιοχές της Δυτικής Ευρώπης. Ανάμεσά τους η Γαλλία και η Βρετανία. Παράλληλα, όμως, τις ανοδικές τάσεις ενίσχυσε το γεγονός ότι δύο κοιτάσματα αερίου στη Νορβηγία ανακοίνωσαν ξαφνικά μείωση της παραγωγής, που δεν είχε προγραμματισθεί. Συνολικά, πάντως, οι ροές του καυσίμου από τη σκανδιναβική χώρα προς την Ε.Ε. αναμένεται να παραμείνουν σε γενικές γραμμές σταθερές. Παράλληλα η Energy Scan, πλατφόρμα αναλύσεων της ενεργειακής Engie, ανέφερε μείωση της παραγωγής αιολικής ενέργειας στη Γερμανία. Σε όλα αυτά προστίθεται το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη υποβάλει σχέδιο για την επανέναρξη της λειτουργίας της μεγάλη μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου της Freeport στις ΗΠΑ, που διέκοψε τις εργασίες της προ μηνών εξαιτίας πυρκαγιάς στις εγκαταστάσεις της. Παραμένει ως εκ τούτου ασαφές κατά πόσον θα αρχίσει και πάλι να λειτουργεί μέσα στον μήνα, όπως σχεδίαζε αρχικά και βέβαια η αβεβαιότητα εντείνει την ανησυχία στην Ευρώπη.

Οι ανοδικές τάσεις ενισχύθηκαν από την ξαφνική μείωση της παραγωγής δύο κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Νορβηγία.

«Πλησιάζει η ώρα που θα αλλάξει ο καιρός», επισημαίνει ο Ολε Χάνσεν, επικεφαλής του τομέα στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank A/S, που διαπιστώνει ότι οι τιμές ενισχύονται, καθώς φαίνεται και πάλι πιθανόν η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τον εντονότατο ανταγωνισμό των ασιατικών οικονομιών στην προσπάθειά της να διασφαλίσει ενεργειακούς πόρους. Οι διαπραγματευτές προθεσμιακών συμβολαίων αερίου παρακολουθούν προσεκτικά τις μεταβολές στη ζήτηση από την Ασία και ιδιαιτέρως στην ενεργοβόρο Κίνα, της οποίας οι βιομηχανίες παραγωγής αερίου προβλέπουν μειωμένη προσφορά και αυξημένες τιμές για τον φετινό χειμώνα. Η μετεωρολογική υπηρεσία της Κίνας προβλέπει πως οι θερμοκρασίες στη δεύτερη οικονομία του κόσμου θα είναι στα κανονικά ή και σε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα για την περίοδο από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οπως, όμως, επισημαίνουν παρατηρητές της αγοράς, μια αιφνίδια αύξηση της ζήτησης και των αγορών αερίου από την ενεργοβόρο ασιατική οικονομία θα εντείνει στο έπακρο τον ανταγωνισμό για τα φορτία του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές του για την Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή