Στο χρέος θα εγγραφούν οι κρατικές εγγυήσεις για τον «Ηρακλή»

Στο χρέος θα εγγραφούν οι κρατικές εγγυήσεις για τον «Ηρακλή»

Σε επιβάρυνση του δημοσίου χρέους οδηγεί, σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, η επικείμενη απόφαση της Eurostat σχετικά με τον τρόπο εγγραφής σε αυτό των εγγυήσεων που δόθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο της τιτλοποίησης κόκκινων δανείων, του «Ηρακλή»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επιβάρυνση του δημοσίου χρέους οδηγεί, σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, η επικείμενη απόφαση της Eurostat σχετικά με τον τρόπο εγγραφής σε αυτό των εγγυήσεων που δόθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο της τιτλοποίησης κόκκινων δανείων, του «Ηρακλή».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων φορέων από τη Eurostat, σχετικά με τη μεθοδολογία που θα έπρεπε να ακολουθηθεί στην περίπτωση της Ελλάδας και της Ιταλίας στο θέμα αυτό, τάχθηκε υπέρ της αρχικής άποψης της Eurostat, δηλαδή να υπολογιστεί όλο το ποσό στο χρέος εξαρχής. Η ελληνική θέση, την οποία φέρεται να υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδος, ήταν να υπολογίζεται στο χρέος μόνο το ποσό που καταπίπτει κάθε φορά, στον χρόνο που συμβαίνει η κατάπτωση και όχι εκ των προτέρων. Σύμφωνα με την άποψη της Eurostat, η εγγραφή πρέπει να γίνει εκ των προτέρων, γιατί το ρίσκο που παίρνει το ελληνικό Δημόσιο σε σχέση με τους ιδιώτες είναι μεγάλο, καθώς εγγυάται το 90% των ομολογιών, τα senior bonds.

Δεν είναι βέβαιο αν θα προστεθεί άμεσα στο χρέος το ποσό των 18,3 δισ. ευρώ των εγγυήσεων, μια επιβάρυνση 9 ποσοστιαίων μονάδων, ή αυτό θα γίνει αφού θα υπολογιστούν ένα προς ένα τα πακέτα των τιτλοποιήσεων. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση της AXIA Research, η επιβάρυνση θα είναι μόνο 5 δισ. ευρώ.

Τις επόμενες μέρες η εικόνα θα ξεκαθαρίσει, καθώς η Eurostat θα εκδώσει το λεγόμενο manual, έναν οδηγό για το πώς πρέπει να υπολογίζονται αυτές οι εγγυήσεις στο χρέος.

Η επικείμενη απόφαση της Eurostat δεν αναμένεται να είναι θετική για την Ελλάδα, εκτιμούν τραπεζικές πηγές.

Η ελληνική πλευρά διαμαρτυρήθηκε για την εκ των υστέρων αυτή διαπραγμάτευση, καθώς ο «Ηρακλής» είχε περάσει από ευρωπαϊκά όργανα χωρίς να εγερθεί θέμα. Η Eurostat, προκειμένου να καταλήξει, ζήτησε τη γνώμη αρμόδιων ευρωπαϊκών φορέων, στατιστικών υπηρεσιών και κεντρικών τραπεζών.

Πάντως, στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι ακόμη κι αν το χρέος επιβαρυνθεί με το σύνολο του ποσού, δηλαδή κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ περίπου, δεν αλλάζει κάτι επί της ουσίας, αφού αυτό το χρέος δεν παράγει τόκους, στον βαθμό που δεν καταπίπτει. Μάλιστα, στον ΟΔΔΗΧ έχουν ήδη συνεκτιμήσει στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, με την οποία ενημερώνονται οι αγορές, μια κατάπτωση της τάξης του 40% τα επόμενα 6 χρόνια.

Εν τω μεταξύ, το 2023 λήγει η περίοδος χάριτος που είχαν οι servicers για να πληρώσουν τα ομόλογα στο Δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζονται σε αίτημα για 6μηνη παράταση, καθώς τα έσοδά τους δεν κινούνται ιδιαιτέρως ικανοποιητικά.

Σε κάθε περίπτωση, το δημόσιο χρέος υπολογίζεται ότι θα κάνει βουτιά φέτος στο 169,1% του ΑΕΠ από 193,3% το 2021, οπότε ακόμη κι αν επιβαρυνθεί με 9 ποσοστιαίες μονάδες, λόγω «Ηρακλή» θα παραμείνει σημαντικά χαμηλότερο από τα περυσινά επίπεδά του. Θα έχει χαθεί, όμως, σε μεγάλο βαθμό το «δώρο» που προσφέρει ο υψηλός πληθωρισμός, να μειωθεί το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή