Κατεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης για το 2023 το οικονομικό επιτελείο

Κατεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης για το 2023 το οικονομικό επιτελείο

Χαμηλότερα από 2,1%, ενώ ο πληθωρισμός θα κινηθεί πάνω από 3%

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διορθώνει προς το δυσμενέστερο η κυβέρνηση τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό το 2023, ακολουθώντας την αντίστοιχη επιδείνωση των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναμένεται να αποτυπωθεί στις φθινοπωρινές της προβλέψεις τις επόμενες μέρες. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση ρίχνουν βαριά σκιά στην ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ οι αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκη Κεντρική Τράπεζα οδηγούν σε υποχώρηση του ΑΕΠ.

Οι νέες κυβερνητικές προβλέψεις θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό, που θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις 20 Νοεμβρίου. Στο προσχέδιο προϋπολογισμού στις αρχές Οκτωβρίου η κυβέρνηση προέβλεπε για το 2023 ρυθμό ανάπτυξης 2,1% και πληθωρισμό 3%. Πλέον, βλέπει το ΑΕΠ να προσγειώνεται χαμηλότερα, όχι όμως και να περνάει σε αρνητικό έδαφος, όπως προβλέπεται να συμβεί σε επίπεδο Ευρωζώνης. Αντίστοιχα, ο πληθωρισμός εκτιμάται σε υψηλότερο επίπεδο, κάτι για το οποίο προϊδέασε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Το 2022

Για φέτος, εξάλλου, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι ο πληθωρισμός θα τείνει προς το 10%, έναντι πρόβλεψης του προσχεδίου προϋπολογισμού για 8,8%. Για το ΑΕΠ φέτος το οικονομικό επιτελείο δεν έχει αποφασίσει ακόμη να διαφοροποιήσει την πρόβλεψή του για ρυθμό 5,3%, αν και πρόσφατα υπήρχαν εκτιμήσεις για 6%. Αλλωστε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μίλησε την περασμένη Παρασκευή στο Politico για ρυθμό 6%. Ωστόσο, πριν καταλήξουν στο οριστικό μέγεθος, στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν και τα στοιχεία για τον τζίρο Οκτωβρίου, που θα δείξουν αν η κατανάλωση συνεχίζει την ανοδική πορεία της των προηγούμενων μηνών.

Με αυτά τα δεδομένα, «κερδισμένοι» βγαίνουν οι συνταξιούχοι, για τους οποίους πηγές του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι οι αυξήσεις μπορεί να φθάσουν το 7,5%-8%. Οι αυξήσεις διαμορφώνονται βάσει του νόμου ως μέσος όρος του ρυθμού ανάπτυξης και του πληθωρισμού της φετινής χρονιάς.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και οι αυξήσεις επι- τοκίων από την ΕΚΤ οδηγούν σε υποχώ- ρηση του ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση, εξάλλου, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, είναι αποφασισμένη να διαφυλάξει τον στόχο για πρωτογενές έλλειμμα το πολύ 1,7% του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ. Αυτό θεωρεί ότι θα αποτελέσει ένα ισχυρό σήμα εμπιστοσύνης προς τις αγορές, από τις οποίες περιμένει, όχι μόνο επιβράβευση του χρόνου, με τη μορφή της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και ένα μη απαγορευτικό κόστος δανεισμού.

Ετσι, στο οικονομικό επιτελείο εμφανίζονται συγκρατημένοι ως προς την προοπτική νέων μέτρων στήριξης φέτος, αφού άλλωστε δεν τα επιβάλλουν οι τιμές της ενέργειας αυτή τη στιγμή. Ακόμη κι αν διαφαίνεται προοπτική δημοσιονομικού χώρου, θα προτιμήσουν να εκπλήξουν τις αγορές με μικρότερο έλλειμμα, παρά να τον διαθέσουν σε νέα μέτρα στήριξης, ρισκάροντας μια υστέρηση, έστω και μικρή, έναντι του στόχου. Αυτή τουλάχιστον είναι η γραμμή τώρα, αν και πάντα υπάρχουν επιφυλάξεις λόγω απρόβλεπτων εξελίξεων. «Θα κυνηγήσουμε τον στόχο του ελλείμματος 1,7% του ΑΕΠ φέτος με ασφάλεια και ίσως και κατά τι χαμηλότερο ποσοστό», αναφέρει πηγή του επιτελείου.

Ευελπιστούν, ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο ότι αν σταθεροποιηθούν οι τιμές της ενέργειας σε χαμηλά επίπεδα και κυρίως αυτές του φυσικού αερίου, θα μπορέσουν να διαθέσουν σε μέτρα στήριξης το 2023 μέρος από το 1 δισ. ευρώ που προβλέπεται ως αποθεματικό για τα τιμολόγια ρεύματος. Αλλωστε, το 2023 θα είναι και εκλογική χρονιά.

Οι επενδύσεις

Ο τομέας στον οποίο στηρίζει ελπίδες η κυβέρνηση για το 2023 είναι οι επενδύσεις. «Το επενδυτικό κομμάτι εξελίσσεται δυναμικά και θα λειτουργήσει αντικυκλικά για τον επόμενο χρόνο», λέει σε συνομιλητές του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης. Επικαλείται προς τούτο τα στοιχεία που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, σύμφωνα με τα οποία επενδύσεις 8,2 δισ. ευρώ έχουν ήδη υποβληθεί και βρίσκονται σε διάφορα στάδια στο πλαίσιο των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ 1,8 δισ. ευρώ έχουν ήδη εγκριθεί και συμβασιοποιηθεί. Επιπλέον, το 2023 θα ενεργοποιηθούν και οι άλλες επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως του αγροτουρισμού, ενώ σημαντικού ύψους είναι και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με το ΕΣΠΑ και οι δρομολογούμενες Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή