Ηλεκτρικό ρεύμα: Η Ελλάδα είχε τη δεύτερη χαμηλότερη τιμή kWh τον Οκτώβριο

Ηλεκτρικό ρεύμα: Η Ελλάδα είχε τη δεύτερη χαμηλότερη τιμή kWh τον Οκτώβριο

Κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κινήθηκαν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ. Κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κινήθηκαν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου στην Ελλάδα τον Οκτώβριο. Οπως προκύπτει από τα μηνιαία στοιχεία του HEPI (ευρωπαϊκός δείκτης τιμών ενέργειας) μεταξύ 15 ευρωπαϊκών χωρών, η τιμή λιανικής στην Ελλάδα τον Οκτώβριο στα κυμαινόμενα τιμολόγια ήταν η δεύτερη φθηνότερη μετά το Λουξεμβούργο. Ειδικότερα, στην Ελλάδα η μέση τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώθηκε στα 25,37 λεπτά/kWh, την ώρα που μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Δανία (68,44 λεπτά/kWh), η Ολλανδία (67,50 λεπτά/kWh), η Ιταλία (64,95 λεπτά/kWh) και το Βέλγιο (57,53 λεπτά/kWh) καταγράφουν υψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος. Σημειώνεται πως τα κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αντιπροσωπεύουν ποσοστό του 90% των συνολικών τιμολογίων στα νοικοκυριά στην Ελλάδα. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, η τιμή λιανικής στα κυμαινόμενα τιμολόγια της Ισπανίας είναι κατά 39% ακριβότερη σε σχέση με την Ελλάδα και της Πορτογαλίας κατά 6%.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο για τους οικιακούς καταναλωτές, η Ελλάδα κατατάσσεται στη 17η θέση, σε σύνολο 28 χωρών, στην τιμή του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά. Η τιμή στην Ελλάδα για τον Οκτώβριο του 2022 διαμορφώθηκε στα 12,35 λεπτά/kWh, χαμηλότερα από τη μέση τιμή της Ε.Ε., η οποία είναι στα 18 λεπτά/kWh. Πιο ακριβή χώρα είναι η Ολλανδία  (42,08 λεπτά/kWh), ακολουθούμενη από τη Δανία (40,56 λεπτά/kWh) και την Αυστρία (33,90 λεπτά/kWh). Φθηνότερες χώρες είναι η Σερβία (3,53 λεπτά/kWh) και η Ουγγαρία (2,52 λεπτά/kWh).  

Η Ελλάδα, σύμφωνα και με την ανακοίνωση του υπουργείου, είχε το μεγαλύτερο ποσοστό αποκλιμάκωσης των τιμών φυσικού αερίου τον Οκτώβριο, σε ποσοστό 55%, σε αντίθεση με τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως την Ιταλία και την Πορτογαλία, που σημείωσαν μεγάλες αυξήσεις. 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε πως «για ακόμη έναν μήνα οι Ελληνίδες και οι Ελληνες έχουν από τις φθηνότερες τιμές ενέργειας στην Ευρώπη. Οι άμεσες επιδοτήσεις της κυβέρνησης έφεραν ουσιαστικά αποτελέσματα για τους λογαριασμούς των Ελλήνων καταναλωτών. Κόντρα στην ανέξοδη και μίζερη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύουμε ότι οι πολιτικές μας διατηρούν τις τιμές ενέργειας σε όσο το δυνατόν πιο προσιτά επίπεδα και αυτό αποδεικνύεται εμπράκτως».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή